IMAGINE

Алітеративна схожість слів Ленін і Леннон нас, бітломанів, завжди тішила, і ми з великим задоволенням казали «Ленін – мрець, Леннон – молодець! Леннон жив, Леннон живе, Леннон буду жити! Леннон найживіший серед усіх живих!»

Нещодавно Україною прокотився ленінопад. Хвилі Історії змили з майданів, майданчиків, вулиць, стін, пристінків і т. д. усе, що пов'язано з кровожерливим організатором Жовтневого перевороту 1917-го року в Петербурзі.

Перша добровісниця-ластівка Історії об'явила нам, що в селі Калини Тячівського району, завдяки Геннадію Москалю, вулицю ім. Леніна було перейменовано на вул. Джона Леннона. Наша жартівлива юнацька теза про Леніна і Леннона стала-таки реальністю.

Леніна в Запоріжжі знесли останнім. Щоправда, довжелезний проспект не став носити ім'я Леннона, а став лише Соборним, але ж...

Майдан дав поштовх для духовного пробудження Запоріжжя. Велике індустріальне місто поступово перетворюється на місто креативних, розвинутих, інтелігентних людей.

Завдяки хисту і старанням пана Ігоря Гармаша і його друзів-співтворців з центру мистецтв «АРТ-простір» Запоріжжя має свою Книжкову Толоку, яку уподобали книговидавці з усієї України.

Завтра, 16-го січня, пан Гармаш і його команда у місцевому ПК Металургів святково відкриють триденний міжнародний фестиваль для бітломанів Let it Beatles.

Знаючи, що на другому поверсі палацу вже очікує на зустріч з творчим людом, з усіма, для кого The Beatles є важливою складовою душі, скульптура Джона Леннона у виконанні скульптора Григорія Потоцького, я не став чекати на завтра, а саме сьогодні 15-го січня прийшов до палацу, щоб спокійно на власні очі побачити, а ще відчути сутність і енергетику витвору мистецтва.

І тепер я можу вигукнути врадуваним серцем:

Запорожці! Ви щасливі тим, що у вас є чудовий свій пам'ятник (знак пам'яті!) Джону Леннону!

Так формувалася моя творча душа, що для мене вкрай важливим є передусім витвір мистецтва. Це буває так... коли ми милуємося чудовим ландшафтом, квіткою, птахом у польоті, зірковим небом... ми не обов'язково згадуємо у цей час про Того, хто все це створив. Для мене завжди було важливим відчути сутність того, що я озираю очима душі. Я передусім за все концентруюся на об'єкті свого спостереження.

Джон Леннон, якого сьогодні побачив я, – щирий, світлий, високодуховний витвір мистецтва! У мене, як і у кожного бітломана, є свій Леннон, про якого я склав віршовану посвяту:

ДЖОНУ ЛЕННОНУ

Ти народився під гуркіт бомб,

Ти загинув від пострілів з пістолета.

Ти – хаос мій, ти – гармонія моя, Джоне,

Ти в космосі серця мого – яскрава комета!!

Ти – му'зика у мені, голос правди і біль,

Ти – смерть моя і моє воскресіння.

Я люблю тебе, Джоне, як дельфін любить плетиво хвиль.

Як і ти, я в осягненні Провидіння!

Леннон, який зараз стоїть у запорізькому ПК Металургів – майже тотожній моєму Леннону.

Перед собою я побачив Леннона – як Хрест: горизонталь і вертикаль життя. (Свій Хрест має і несе кожен з нас). По горизонталі він мертва людина; дірка там, де серце, свідчить про те, що тіло вже позбавлене серцебиття. По горизонталі Леннон поза життям; кисті рук і ступні ніг так виразні у своєму небутті! Усе тіло «пом'яте», поторсане за роки життєвих перепитій. Мертва, холодна горизонталь!

Інша річ – його вертикаль. Вертикаль Леннона піднесена й невмируща! Лик Джона спрямований до Неба, ноги відірвані від землі. Він у стані левітації.

Хвилин з десять я вдивлявся в очі Джона. О, що за очі! Вони такі мудрі! Вони виблискують сяйвом одухотвореності. В них немає муки від тілесного болю.

Очі запорізького Леннона (відтепер я називатиму його тільки так: «Запорізький Леннон») нагадали мені його пісню "#9 Dream", де є такі слова:

Through the mirror go "round, „round
I thought I could feel
Feel, feel, feel
Music touching my soul
Something warm, sudden cold
The spirit dance was unfolding
Ah, bowakawa pousse, pousse
Ah, bowakawa pousse, pousse
Ah, bowakawa pousse, pousse

Звук небесний десь поруч

Душею я чув.

Спів, спів, спів,

Спів небесний я чув.

Він скував мою кров.

Два духи в танці стрибали:

«Готуйся стріти нове життя.

Готуйся стріти нове життя.

Готуйся стріти нове життя».

Очі запорізького Джона так схожі на сяйні небесні зірки. І це правда! Він став Зіркою, яка являє нам своє світло з Небес. Його очі нагадали мені ще одну пісню. Вона називається "Instant Karma". Джон ще за життя ніс нам вість про нашу зірковість. Послухайте її. Ще й ще вслуховуйтесь в його неповторний хрипкуватий голос:

Well we all shine on
Like the moon and the stars and the sun
Well we all shine on
Ev'ryone come on

Ми пульсуємо,

Як над нами небесні зірки.

Ми пульсуємо.

Кожен з нас зірка.

Особливу роль у композиції грає гітара. Гітара Леннона – це крила Леннона, на яких возноситься до Небес його окрилена музикою душа.

Ця скульптура, мов би об'являє всім нам, нам – свідомим доброзичливим мешканцям Землі:

Так, тілом Леннон від 8 грудня 1980 року не з нами. Але у сяйві нічних зірок ми можемо розгледіти й лицезріти його просвітлену душу.

Запорожці! Мої земляки! Нам є чим пишатися. Завдяки старанню небайдужих людей, які так само цінують і люблять спадок Бітлів, ми отримали нашого Леннона, запорізького Джона Леннона, навколо якого ми завжди можемо зібратися і поєднатися в дружньому і творчому пориві. А ще з натхненням заспівати разом з Джоном 'Imagine'

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world...

You may say I"m a dreamer
But I"m not the only one
I hope someday you"ll join us
And the world will live as one

Світ уяви, як свято,

Без примх і дорікань,

Де всі довкола ‒ браття,

Де душі без терзань.

Лиш уяви, що люди ‒

Щирий цвіт Землі. А-а-о-о-о-м

Ти сказав, що я ‒ мрійник.

Однодумці в мене є.

До нас якщо примкнеш ти,

Світ в єдності засяє.

Сила людей миру й добра в єдності! Так сказав Джон Леннон.

15. 01. 2017 м. Запоріжжя

(Світлина фотомайстра Сергія Лаврова)



5a9cf01c9ffc0.jpg