В цивілізованих країнах нафтові й газові компанії отримують великі прибутки, а в Україні «Нафтогаз» сприймається не інакше, як чорна діра, через яку з бюджетної системи викачуються шалені ресурси. І зараз цей монстр демонструє копійчані показники, які й прибутками назвати соромно. Зате менеджери отримують шалені зарплати не зрозуміло за що.

Але як цих показників було досягнуто (адже раніше компанія була збитковою)? Правильно! «Державники» та супер управлінці вирішили не вигадувати якесь диво і просто підвищили ціну на газ для населення. Таким чином, через непопулярні кроки було вирішено ліквідувати дефіцит цього монстра аби він не тягнув на дно бюджетну систему. Раніше діяли різні ціни на газ для різних категорій споживачів, що створювало поле для спекуляцій. Крім того, «Нафтогаз» отримував компенсацію від держави через те, що був зобов'язаний продавати газ для потреб населення за ціною, яка часто відрізнялася від закупівельної. Ці проблеми, наче б то, усунули.

Хоча й тут встигли намахлювати. Обіцяли єдину ціну, але реально маємо різні. Для населення – одна, для підприємств – інша, для релігійних організацій – третя.

Влада виправдовувала це тим, що тепер не доведеться вкидати мільярди бюджетних гривень в ці діру. І справді в 2016 році цього робити не довелося. А субсидіювання нафтогазу замінили на пряму адресну допомогу для споживачів. Але й тут намахлювали, бо кошти люди не отримують, а мільярди на субсидії перераховують прямо на рахунки монополістів, власників яких ми всі чудово знаємо. Менш із тим, не довго тішилися.

Суд зобов'язав Кабінет Міністрів виплатити компенсацію НАК «Нафтогаз України» за поставки природного газу населення. Серед іншого уряд має визначити порядок визначення й джерела компенсації, що має отримувати «Нафтогаз», виконуючи покладені на нього спеціальні зобов'язання з постачання газу для населення.

Тобто, фактично буде відновлено практику субсидіювання «Нафтогазу» за рахунок коштів Державного бюджету. І все це буде сплачуватися з кишень, знову ж таки, українців. Браво!
При цьому, в звіті за роботу в 2016 році уряд відверто бреше, що встановив єдину ціну на газ для всіх споживачів. Це так, для довідки. Про «міцних господарників» і все таке.