Дві найбільш примітивні дурниці, які влада може зробити відносно протестів, що зараз відбуваються через «формулу Штайнмаєра» — це намагання фізичного перешкоджання і дискредитувати, назвати проплаченими і так далі.

До першого, як бачимо, не вдаються поки що. Натомість, до другого так. Богдан уже «натякнув», що акції проплачені.

Так, він виклав на своїй сторінці у фейсбуку відповідний допис, який очевидно подається як доказ того, що людям за участь у протестних акціях платять гроші. При цьому, назва телеграм-каналу, з якого було отримано інформацію, чомусь замальована.

Гадаю, така поведінка це велика дурниця. Зрозуміло, що Богдан світоглядно належить до тих людей, які не здатні вийти на протест за свої переконання. Це не вкладається в головах таких людей. Не залежно від того, чи протестуючі повністю праві чи ні. Є медійна підтримка в акції чи нема. Називати людей, які виходять за свої переконання, вчиняють акт волевиявлення, відстоюють свою позицію, проплаченими — це велика помилка.

Такі речі зачіпають почуття справедливості та укріплюють протестуючих у своїй правоті. Такі вислови морально укріплюють протестуючих та ще більше переконують їх у своїй правоті.

В решті решт, це просто виглядає жалюгідно і надає політичним опонентам моральну перевагу.

Влада продовжує провалювати комунікаційну складову. Наслідки цього можуть бути дуже неприємні.

Особливо враховуючи яка дражлива тема стала тригером для протестів. Нема ілюзій в тому, як і в якому вигляді Росія через «вибори» на окупованій території хоче загнати Україну в капан. Детальніше щодо питань, які стосуються виборів, можете подивитися у влозі:


Тут не можна не згадати про грандіозну стратегічну помилку, якої припустилася влада у стосунках з медіа. З самого початку Богдан і прес-секретар Зеленського Мендель зайняли позицію антагонізму відносно журналістів. Іноді доходило до прямих звинувачень та випадків буквально фізичного перешкоджання діяльності.

Це не могло минути без наслідків. І тепер, коли позиція медіа багато на що впливає в плані громадської думки, виникла ситуація, коли владі потрібна якісна взаємодія з журналістами для того, щоб донести українцям свою позицію щодо тієї злощасної «формули». Але з багатьма журналістами стосунки просто зіпсовані.

Та схоже, що на Банковій ще не усвідомили проблему, якщо продовжують себе так поводити. Загалом влада провалює комунікаційну складову і вже навіть цей факт викликає побоювання щодо подальших подій.

Варто нагадати декому, що навіть якщо їх підтримало 70% населення, в інших 30% є частка тих, хто таки змусить дослухатися до них.

П.С. Є персонажі, чия присутність на цих протестах викликає питання, але це інша історія. Цей допис саме про комунікацію як таку.