Хто повертатиме українцям стягнуту з них корупційну ренту?

Конституційний суд України останнім часом працює особливо продуктивно. Серед його рішень на увагу заслуговує прийняте 14 червня відносно НКРЕКП – регулятора енергетики і тарифів.

Як відомо, цей орган створив Петро Порошенко в 2014 році. В 2016-ому парламент прийняв закон про НКРЕКП і в цьому ж році регулятор затвердив скандальну формулу «Роттердам+». Керував комісією колишній менеджер корпорації «Рошен» Дмитро Вовк.

Так от, КСУ прийняв рішення, згідно з яким Петро Порошенко перевищив конституційні повноваження, створюючи орган. Особливістю було те, що НКРЕКП є колегіальним органом виконавчої влади і за українським законодавством має підпорядковуватися Кабінету міністрів. Ні в указі президента, ні у відповідному законі така норма прописана не була. Тепер парламент має часу до кінця року, щоб внести відповідні зміни в закон.

Більше того, цей орган не прописаний у Конституції, як і повноваження президента призначати його членів.

Звісно виникає питання, що тепер робити з рішеннями, які приймав регулятор до рішення КСУ і їх наслідками. Відповідь на це теж вже є. Судячи з усього, всі рішення є чинними. Зокрема про застосування «Роттердам+», формул розрахунку тарифів, в тому числі, на газ, надання ліцензій тощо.

Не зважаючи на юридичні формулювання, виникають також питання і суспільно-політичного характеру. Адже регулятор використовувався колишнім президентом фактично для обслуговування олігархічного бізнесу.

Голова і члени НКРЕКП, використовуючи службове становище та діючи в інтересах енергогенеруючих компаній, навмисне, з метою створення умов отримання теплоелектростанціями надприбутків, в січні-березні 2016 року під час розробки порядку формування оптової ринкової ціни ("Роттердам +") забезпечили включення в нього необґрунтованої формули, яка збільшувала вартість вугілля. Таким чином, вони створили умови для зростання ціни продажу електричної енергії на оптовий ринок.

Через застосування нової формули генерації "ДТЕК" Ріната Ахметова і державне "Центренерго" стали продавати електроенергію дорожче. Водночас, застосування формули ціноутворення на енергетичне вугілля "Роттердам плюс доставка" не зняло проблему диверсифікації поставок палива до України. Хоча цим аргументом прикривалися, щоб виправдати застування цією формули.

Тоді ще опозиціонер Герус заявляв, що теплова генерація, велика частина якої належить енергетичному холдингу "ДТЕК" Ріната Ахметова, додатково заробила понад 10 млрд грн завдяки включенню в тариф на електроенергію вартості вугілля за згаданою формулою.

Тут на арену міг вийти орган, який має слідкувати за дотриманням правил конкуренції – Антимонопольний комітет. Але й ця установа стала на бік олігархів.

Антимонопольний комітет відмовив держкомпанії "Енергоатом" у початку розгляду справи щодо можливого порушення конкурентного законодавства у діях НКРЕКП стосовно прийняття постанови від 16 березня 2016 року №289 "Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії". Про це АМКУ повідомив "Енергоатом" листом від 17 квітня.

АМКУ ще в 2015 році почав розгляд питання про монопольне становище енергохолдингу "ДТЕК" на ринку електроенергії. В Антимонопольному комітеті визнали, що компанія "ДТЕК", як і державний "Енергоатом", мають певну ринкову владу, однак не мають впливу на вартість електроенергії, адже тариф визначається Національною комісією, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг.

Що маємо в залишку.

Президент Петро Порошенко створює підконтрольний собі орган, який регулює енергобізнес. Цей орган приймає рішення про запровадження формули "Роттердам+" в інтересах Ахметова. Ахметов, судячи з усього, разом з Порошенком, стягують з кожного українця додаткову корупційну ренту завдяки цьому рішенню. Зупинити це міг би спробувати АМКУ, проте цей орган також був підконтрольний Порошенку. Тому не став розслідувати "Роттердам+" та не визнав Ахметова монополістом. Це, в свою чергу дозволило далі експлуатувати рішення НКРЕ.

У зв'язку з цим виникає питання: хто буде відповідати за грабунок українців?

А ще є питання що робитиме нова влада. В нового президента вже анонсували скасування скандальної формули, яка так і не стала панацеєю від вугільної залежності країни. Але що далі? Це особливо цікаво з огляду на те, що олігарх Ігор Коломойський дуже активно обурювався через "Роттердам+". Гадаю тут питання не у всесвітній справедливості.

Цілком імовірно, що олігарх мислить тією категорією, що якщо в Ахметова була своя "Роттердам+", то чому б йому не мати свою.