7 грудня в прокат виходить український фільм, присвячений найбільшому військовому подвигу в сучасній історії України. Назва говорить сама за себе – «Кіборги». Це історія українців, які стояли на захисті своєї країни в боях за Донецький аеропорт у 2014-2015 роках.

Чого очікувати від стрічки поки складно сказати через незначну кількість відео матеріалів, але це не зміню того факту, що це одна з найбільш очікуваних прем'єр року. До речі, з приводу відео, можете переглянути невеликий огляд-анонс.

Російські війська, які штурмували летовище, були шоковані неймовірною стійкістю та нелюдською міццю оборонців українських позицій. Через це вони прозвали українських військових «кіборгами». В науковій фантастиці – це напівлюдина – напівмашина. Власне, так вороги вирішили пояснити те, чому 242 дні українські герої навіть після практично повного руйнування всіх споруд аеропорту утримували його в своїх руках.

Донецький аеропорт став легендою, символом військової доблесті українців та спонукав згадати наше войовниче і сильне коріння. На основі цієї історії було написано книги і знято документальні фільми. І зараз прийшов час екранізувати цю історію в художньому, або як часто кажуть, ігровому кіно.

Екранізація побачить світ вже менш, ніж за місяць. Режисером виступив Ахтем Сеїтаблаєв. Як Стівен Спілберг в роботі над своїм легендарним фільмом «Врятувати рядового Раяна», режисер залучав до створення бойових сцен, відтворення локацій та побуту бійців реальних учасників тих смертельних боїв. За його словами, кожен герой фільму є прототипом реального учасника подій, що й не дивно.

Промо матеріалів про фільм не дуже багато. Вийшли тизер і трейлер, які подекуди містять однаковий матеріал. Проте, за своєю атмосферою вони дуже сильні. Також видно, що актори у фільмі викладалися як фізично, так і емоційно.

Російські пропагандисти не забарилися влаштувати істерику, попутно зробивши фільму кілька реальних компліментів, що стало рекламою для нього. Адже що може бути кращою рекламою для стрічки про військовий подвиг українців, як не спалах люті ворогів, які описувану битву фактично програли.

У фільмі лунає фраза одного з бійців, який записував відео звернення, спростовуючи кремлівський фейк про наче б то взяття аеропорту. Він каже, що бійці не здадуться поки живі. Ця фраза перегукується із іншим висловом: люди вистояли – не витримав бетон.

Загалом українське кіно стрімко розвивається, в тому числі, завдяки дієвій державній підтримці. І це закономірно, бо українська культура багата, як і наша історія. Є ще дуже багато тем, які реально не розкриті в кіно. Тому в кіноробів ще дуже багато роботи.

Фільм «Кіборги» може стати потужним чинником для формування образу українського героїзму без плачу та стогону, адже справжня драма – це не тільки акцентування на поразках та невдачах. І навіть якщо й описуються ці ж таки невдачі, то не у формі поразництва та замирення, а як намагання винести з цього уроки.

Звісно, що висновки про стрічку будемо роботи вже після перегляду, але віримо, що творцям таки вдалося достойно передати цю героїчну історію та використати її для того, щоб додати в першу чергу українським глядачам віри в себе і нашу країну.