Хто з вас не чув терміну «гібридна війна»? Можуть бути різні точки зору на те, що саме воно означає, але чули його, напевно, всі. На мою особисту думку найкраще це поняття розкрив у своїй статті Володимир Горбулін (http://gazeta.dt.ua/…/gibridna-viyna-vse-tilki-pochinayetsy…). Втім, тема цього допису не гібридна війна, а як раз навпаки — гібридний мир. Чому мир? Бо якщо з прихованою війною українці вже більш-менш знайомі, то прихований мир може найближчим часом стати предметом спекуляцій і конспірологічних теорій..

Гібридний мир, так само як і гібридна війна, був винайдений не сьогодні. Найсвіжіший приклад гібридного миру — так звана Дивна війна, вона ж Сидяча війна, яка була одним з епізодів Другої Світової і відома в англомовних джерелах під іменем Phoney war. Вона відбувалась між західними союзниками і Німеччиною в той час, коли нацисти і червоноармійці займали польські території у відповідності до пакту Молотова-Ріббентропа. Ця війна цікава... практично повною відсутністю бойових дій на суші і епізодичними сутичками на морі. Вона носила переважно декларативний характер.

77d548fbe4-800o344.jpg
Фрацузькі солдати біля окопу, що своєю назвою копією адресу резиденції британського Прем'єр Міністра — "Downing street, 10" — на околиці аеродрому у Франції під час «Сидячої війни». 28 Листопада 1939.

Певен, схильні до порівнянь, журналісти не забаряться взяти на озброєння Сидячу війну, в той самий момент, як тільки з'являться рішення країн ЄС або Брюсселя про зняття хоч якихось санкцій з Росії. Phoney War має всі шанси поповнити медіа словники історичних паралелей слідом за аншлюсом Судетів, Мюнхенською угодою та Радянсько-фінською війною.

Можу припустити, що в цей момент ви вже відчули перші симптоми зради. Потрібна вакцина? Їх в мене є.

Щоб відкинути перспективу гібридного миру між ЄС і Росією, достатньо згадати один важливий момент — а саме те, як закінчилась Сидяча війна. Після восьми місяців очікування і неоголошеного миру, західні союзники відчули в повній мірі міць нацистської військової машини, яка за короткий час окупувала Нідерланди, Бельгію, блискавично увійшла в Париж і наблизилась до Лондона на відстань менш ніж двохсот кілометрів. Реакція ЄС та США на захоплення Росією Криму не залишила сумнівів ту тому, що лідери Заходу добре вивчили уроки Судецького аншлюсу. Тож не варто боятись, що Захід повторить помилку Сидячої війни.

Як би там не було, Сунь-Цзи розставив крапки над «і» у цій справі ще дві з половиною тисячі років тому, сказавши: «можливість перемоги залежить від ворога; непереможність криється в тобі самому».