Два слова про те що можна робити для України перебуваючи за її межами. Ця тема часто піднімається у дискусіях де важко дійти згоди, особливо коли ви йдете до неї будучи закордоном, а опонент — в Україні.

Поле битви — Нідерланди. Одна з найбільш прагматичних країн ЄС, країна що втратила найбільше громадян у катастрофі МН-17, країна що має давні культурні та економічні зв'язки з Росією, країна яка була у витоків створення ЕС (Союз вугілля і сталі). Сьогодні в цій країні набирає оберти вміло розкручений євроскепсис.

Деякі ЗМІ вже поширили новину про голландців, які зібрали 440 000 підписів проти асоціації між ЄС і Україною. Спробую випередити панічні настрої і розповісти що ж насправді відбулось.

62fab5a03b-mediaxll33082472.jpg

Один популярний голландський інтернет ресурс, суміш Шарлі і Жиріновського, вирішив провести кампанію проти Угод про економічне співробітництво між ЄС і Грузією, Молдовою та Україною. Чиї вуха стирчать з цієї історії можна розуміти вже по списку країн, проти яких була спрямована кампанія. А тут ще й Нідерландський парламент трохи підсобив — затягнув ратифікацію Асоціації з Україною, прийнявши спершу новий закон про референдум, який говорить, всі закони прийняті в подальшому можуть стати предметом консультативного референдуму, якщо набереться достатня кількість підписів. Таким чином з'явилась можливість Винести на референдум ратифікацію угоди про асоціацію з Україною.

Браві голландські Жиріновські активно взялись за діло і почали інформаційну кампанію про нестабільність економічної, політичної і військової ситуації в України, про її бажання долучитись до ЄС, про те що українські проблеми обов'язково доведеться вирішувати коштом голландських платників податків. Немов за помахом чарівної палички у організаторів з'явились гроші на тонни листівок та плакатів. Розпочався збір підписів за проведення референдуму в інтернеті і на вулицях голландських міст. У відведений законом термін організаторам вдалось зібрати необхідну кількість підписів, з яких щоправда лише близько 10% є на папері, решта — он-лайн.

Що далі?

Далі перевірка підписів на достовірність. Загалом організаторам вдалось зібрати 440 000 підписів при необхідних 300 000. Втім поки невідомо скільки з цих підписів їм зарахують, а скільки — ні.

Якщо припустити що підписів виявиться достатньо, то наступний крок — проведення державою загальнонаціонального КОНСУЛЬТАТИВНОГО референдуму з питанням «чи згодні ви з ратифікацію Нідерландами угоди про економічне співробітництво між ЄС і Україною?» Результати такого референдуму — загадка і цілком можливо що більшість голландців підтримає ратифікацію, але навіть якщо ні — правових наслідків у такого референдуму немає. Є лише репутаційні для тих політичних сил, які не відреагують.

Що робити?

Дії голландських Жиріновських поки не зустріли суттєвого опору від української спільноти Нідерландів. Втім спільноті, до якої належить і ваш покірний слуга, є що сказати: це і вигода від економічної співпраці з Україною, якій міжнародні інституції зараз виділяють сотні мільйонів під різноманітні проекти, це і привертання посилення російського втручання у політику Нідерландів, це і розслідування джерела коштів, на які проводилась кампанія на підтримку референдуму.

Програючи опоненту по ресурсам, ми поки ще прицілюємось. Чекайте новин.