Завтра день гідності та свободи.

Річниця Революції, яка повернула історію новітньої України в новому напрямку. Чи змогли ми утримати цей вектор – питання філософське і потребує багато часу. Утім відповідь на нього сьогодні побачив під час прямого включення на 4 канал. Говорили про карантин вихідного дня, про імовірність введення локдауну і боротьбу з короною загалом. Паралельно телеканал проводив анонімне телефонне опитування щодо ставлення глядачів до нової революції.

Вдумайтеся, 90%!!! Людей вважають, що країні потрібна нова революція. Не просто потрібна, а це, на думку людей, єдиний шлях до змін у країні. Про що це говорить? Передусім про повну неспроможність Уряду та, передусім, Парламенту. Владі так і не вдалося повернутися обличчям до людей – навіть навпаки. І в першу чергу це обумовлено тим, що переважна більшість нинішніх нардепів зальотні парашутисти, які випадково потрапили до ВРУ без жодної бази, розуміння процесів, їхньої важливості, без жодного інстинкту самозбереження в першу чергу, здорової та якісної комунікації. Коли під Парламентом близько 20 000 протестувальників, нардепи провалюють два ключові голосування заради яких стоїть натовп, тікають підземними коридорами з сесійної зали замість того, щоб принаймні розпочати діалог, останній раз я таке пам'ятаю наприкінці 2013 р. Сьогодні протестний рух умовно очолили підприємці, які виступають проти знищення спрощеної системи оподаткування та автоєвросила, яка просить подовжити пільгові умови розмитнення євроавтівок.

5fb7c38109e68.png

Але не треба скидати з терезів і всіх інших людей, негатив яких поступово добігає до точки неповернення. Рейтинги всіх очільників держави по всіх фронтах падають швидше, ніж зростає інфляція. Відсутність чіткої партійної ідеології в монобільшості – як результат публічні міжусобиці та скандали, всередині найбільшої фракції, недолуга боротьба з ковідом з витрачанням коштів на будь-що крім реальних потреб створюють критичну масу, яка вже скоро також піде на вулиці (і повний локдаун у країні з наступним зростанням безробіття явно не найкраща прививка від нового майдану). І чергова зміна міністра МОЗ тут не допоможе, бо це наслідок роботи не одного міністерства, уряду чи парламенту окремо. Це сукупність факапів, які постійно допускають молоді і в прямому сенсі слова зелені політики, які не пройшли базової підготовки в політиці та управлінні, які не розуміють достеменно основних принципів і процесів роботи держави.

Навіть зараз, коли до умовного локдауну залишається менше ніж місяць, люди дізнаються про нього не від керівництва країни, а з інсайдів одного з мерів. Замість того, щоб попередити людей, дати можливість спокійно підготуватись, розв'язувати матеріальні питання, питання забезпечення і створення принаймні мінімальної безпекової подушки — маємо режим напівсекретності. Влада мала би вже зараз оголосити підприємцям – які будуть умови локдауну, кому потрібно готуватись до закриття, щоби не повторити весняних помилок. Аби підприємці могли щонайменше не закуповувати зайвий товар, а акумулювати кошти. Потрібно терміново повернути державний контроль за цінами на життєво важливі продукти, адже логічно, що перед локдауном люди робитимуть запаси, а це стимулюватиме торгові мережі миттєво підіймати ціни на популярні групи товарів. Також потрібно розробити схему компенсацій бізнесу та офіційно, та й не офіційно теж, працевлаштованим людям, які будуть вимушені сидіти вдома та донести до них цю інформацію, щоб не провокувати потім паніку. Але поки що столичні чиновники не бажають вчитись на власних помилках. І я не хочу нагнітати, і тим паче не закликаю. Але не здивуюся, якщо під Новий рік до центральних ялинок міст і країни вийде значно більше людей, ніж зазвичай.

І на останок.

Від любові до ненависті ОДИН крок, і це не тільки у відносинах, а і в політиці теж, Пам'ятайТЕ!!!