Зі статистикою не посперечаєшся. Місяць тому ми в Полтаві обмежили нічний продаж алкоголю. Подія резонансна, невдоволених було багато. Більшість контраргументів зводилася до елементарного «нічого не зміниться», «питимуть самогонку», «торгуватимуть з-під поли». Але цифри говорять самі за себе. Рівень злочинності і правопорушень зменшився більш як у половину, рівень домашнього насильства вночі скоротився втричі, кількість викликів у ночі впала також у три рази.

5dce6eff372db.jpg

Місяць тому ми прийняли нелегке рішення – обмежити продаж алкоголю в Полтаві з 22:00 до 8:00. Нелегким воно було переважно через протести окремих підприємців, мовляв це призведе до нелегальної торгівлі, самогоноваріння. Підприємці збанкрутують, а криміногенна обстановка не зміниться.

Маємо на руках перші офіційні цифри. І вони не можуть не радувати. Ось буквально кілька цифр: кількість викликів про адмінправопорушення в нічний час зменшилася. Для прикладу, в жовтні 2016 о 23 годині надійшло 44 виклики, а в 2019 — всього 14 за той самий час. Кількість викликів щодо домашнього насильства, до слова, у порівнянні з жовтнем 2018 року зменшилася з 30 до 9.

Ще один «цікавий» аргумент від підприємців: «ви повертаєте нас до радянського союзу і обмежуєте наші права» і, увага! «В Європі такого немає». Серйозно?

А шо у них?

Виявляється, що ні ми, ні інші українські міста, які пішли на такий крок винахідниками не стали, колесо не придумали і в цивілізованому світі такі обмеження діють уже давно. Цілком успішно, треба сказати, діють.

Звісно, ні для кого не секрет, що алкогольна продукція дуже обмежена для продажу в арабських країнах, де алкоголь, крім туристичних центрів заборонено вживати, продавати, виробляти і імпортувати.

Але чомусь багато хто дивується, коли дізнається, що в Скандинавських країнах (найщасливіші в світі люди, між іншим, і досить заможні) не далеко пішли. Там спиртне можна придбати виключно в державних мережевих магазинах УВАГА!!! Тільки з 10:00 до 18:00, а в суботу до 15:00. До речі, така сама система реалізації алкоголю й у Фінляндії. З тією тільки різницею, що в суботу там алкомаркети закриваються о 14:00.

Не дозволяють продавати-купувати алкоголь вночі і на півдні Європи. Португальці, наприклад, «затарюються» теж заздалегідь – їм треба встигнути з 9 ранку до 19:00. Комендантські алкогодини давно ввели й у пострадянських Латвії та Литві. У них роздрібна торгівля алкоголем дозволена тільки до 22:00 і то тільки по буднях. В вихідні подумати про вечірні гуляння треба встигнути до 15:00. Аналогічні правила діють й в окремих землях Німеччини, і подекуди в Іспанії. В Каталонії за нічний продаж можна вихопити штраф від 6 до 600 тисяч євро, тому порушувати закони там абсолютно не спадає на думку. Окремі часові обмеження діють і в Франції, зокрема в Парижі.

Американці, яких всі звикли вважати неабиякими лібералами, до споживання алкоголю теж, до речі, ставляться досить консервативно. Нічні гулянки не вітаються в Каліфорнії. З другої ночі до шостої ранку тут також у магазинах на алкоголь не розживешся. При тому, що в Алабамі та на Алясці взагалі цілодобовий сухий закон. Найцікавішу заборону вигадали в італійському Римі. Там вона сезонна. Аби не псувати красиві вечори шумними компаніями та поліційними нарядами, тут заборонено нічний продаж алкоголю влітку-восени, найбільший туристичний сезон. Хоча, імовірно, таке рішення викликане ще й турботою про чистоту, змушуючи туристів відпочивати в рестораціях і тавернах, не залишаючи по собі сміття в парках і на набережних.

Замість висновків

Моралі в цьому блозі не буде. Кожен сам вирішує коли, скільки і як споживати спиртне — заборонити це було б вторгненням в особисте життя і порушенням приватних прав, мабуть. А от те, що після заборони продажу алкоголю вночі на вулицях поменшало нетверезих компаній, шумних вечірок і гучних бійок — факт тепер уже доведений.

Всім спорт і все буде Полтава!

P.s. До речі про спорт. 29 грудня в Полтаві проходить півмарафон «Полтавська зима». Реєстрація вже відкрита для бігунів з усієї країни. Тож, не баріться)