В 2018 році за версією The Economist Київ посів 118 місце в рейтингу найкомфортніших для життя міст. Причин цьому маса, відсутність єдиної транспортної системи, зношеність інфраструктури, хаотичні забудови на наслідки радянського планування коли в центрі міста замість парків і скверів – покинуті промислові зони. І хоча в порівнянні з 2017р. Київ просунувся на кілька сходинок вгору, потрібно розуміти, що реальної різниці між 118 і 131 місцем з 140 немає.

Однак, це не вирок. Як часто буває, від дна можна відштовхнутись. Найбільший потенціал місто має у вирішенні транспортних проблем. Якщо врахувати рекомендації Світового Банку, які вже більше двох років лежать в шухляді очільників міста, можна досягти значного підвищити привабливість транспорту. Тобто позитивно вплинути на три складові: швидкість, вартість і комфорт.

Великого прогресу можна досягти у сфері будівництва. Прийняття нового генплану і створення простих, зрозумілих, а головне, рівних для всіх правил містобудування є не лише правом міської влади, а і обов'язком. Нажаль хаотичні забудови знищують архітектурний та історичний ландшафт міста, посилюють навантаження на інженерну інфраструктуру в результаті ми маємо постійні підтоплення, а інвестор готовий вкладати нелише у свої квадратні метри, а і у сталий розвиток в таких умовах працювати не буде.

Та найбільш яскравого прогресу можна досягти у питанні організації громадського простору. Це те, з чим ми стикаємось щодня. МАФи, бруд, засилля нелегальної реклами – все це буденність. Але і можливість для змін. Впорядкувавши громадський простір можна створити об'єкти, які будуть виконувати важливі функції і робити життя в місті кращім. Зокрема, в проекті Київ Очима ДемАльянсу #КОД ми пропонуємо створити перехоплюючий паркінг та місце для посадки/висадки пасажирів приміського транспорту в районі ст.м. Житомирська. Необхідно впорядкувати вуличну торгівлю і забезпечити гідні умови, як для тих хто там працює так і для покупців.

Реалізація таких підходів дозволить не лише зробити вулиці і площі кращими на вигляд, а дасть поштовх до подальшого розвитку. В решті це добре для економічного зростання, а отже місцеві мешканці отримають більше робочих місць саме там, де вони живуть! А погодьтесь, зайва година часу, яку ми витрачаєм на транспорт – це дуже багато.






Та головне питання, як досягти цих змін. Політики схильні давати обіцянки – які не виконують. Однак, не виконують лише ті, які можна не виконати. Якщо громада тисне і вимагає змін, якщо громада не переобере мера, який в 2014-15 обіцяв позбавити місто МАФів, а на правду одні змінюються іншими то у політиків з'явиться мотивація робити обіцяне.

Саме тому, наша команда запустила проект Київ Очима ДемАльянсу. Ми хочемо запалити віру в те, що місто може бути кращім. Ми хочемо бачити інший шлях розвитку, ніж він є зараз і хочемо бачити людей навколо нас, які так само свідомо наближують Місто до мети.


Тому запрошуємо киян приєднатися до презентації Київ Очима ДемАльянсу в неділю 3го листопада о 14:00 в районі метро Житомирська. Всі деталі за посиланням: https://www.facebook.com/events/767070873632527/