А зараз, народ, поговоримо про гроші. Про гроші наших слуг.

Отже, Слуга народу, заявила, що профінансує президентське опитування з партійного рахунку.

Проаналізувати цю заяву з точки зору виборчого законодавства — це окрема тема. Всі витрати, пов'язані з виборами фінасуються виключно з виборчих фондів місцевих організацій, які беруть участь у виборах.

Але нам зараз тут розкажуть, що опитування не має жодного відношення до виборів, а ми зробимо вигляд, що в це повіримо.

А хто знає скільки грошей зараз на рахунках СН? Окрім партійного бухгалтера, мабуть, ніхто. Оскільки, ще в квітні «слуги» проголосували «ковідну» поправку в закон про фінасування політичних партій, де дозволили партіям до кінця карантину щоквартальні звіти не подавати.

Не зважаючи на це, всі, крім одної, парламентські партії цей звіт подали. І ця єдина партія — якраз «Слуга народу».

Останній партійний звіт СН на сайті НАЗК за четвертий квартал 2019-го року. Отже, на кінець минулого року на рахунках слуг було трохи більше 31000 гривень.

Фінансові партійні оборудки в цьому році для всіх велика таємниця.

Хоча весною слуги заявили, що державне фінансування за перший квартал цього року перерахували на боротьбу з епідемією (для цього теж підкорегували закон).

За різними оцінками таке «опитування» може коштувати від 50 до 150 мільйонів гривень. Чи є такі кошти сьогодні на рахунках СН ми не знаємо.

Допускаю, що немає.

Більше того, допускаю, що офіційно партія оплатить організації, що буде проводити опитування (цікаво також що це буде за «Рога і копита»), якийсь мільйон-другий, а всі інші необхідні витрати, як водиться, перекриють кешем невідомого походження. А нам розкажуть, що біля дільниць безкоштовно стояли волонтери.

Тому, якби я був журналістом, то вже зараз обривав би телефони прес-служби «Слуги народу» з питаннями:

скільки грошей зараз на рахунках партії;

коли і в якій кількості були останні надходження (підозрюю, що кругленькі суми надійдуть від «благодійників» якраз під опитування);

скільки коштів партія планує витратити на опитування;

І добре це було б оприлюднити зараз, а не після карантину, який невідомо коли закінчиться і ніхто вже і не згадає про це Зе-опитувння.

Бо хтось нам розказував про нову якість політики, прозорість і все таке.