Коли влада починає публічно брехати своїм громадянам — це ознака первинних зародків диктатури. Після цього слідують закони, які обмежують свободу слова, зрештою, країна перетворюється в авторитарну державу.

Ми вже звикли, що перші особи держави брешуть нам і не червоніють, але закривати на це очі не можна. Я дуже дивувався, коли у фб після «оновлення» Кабміну піднялась хвиля, мовляв, «ну ось хоч маємо нового адекватного голову Верховної Ради Андрія Парубія». Здивувався ще й тому, що такі речі писали зовсім не дурні люди і блогери. Для мене ж було очевидно: Парубій — плоть від плоті — людина Яценюка/Пашинського/Іванчука. І вже в перші дні на посаді він продемонстрував грубе порушення норм регламенту Верховної Ради, дозволив кнопкодавство, хоча може однією усною вказівкою запустити наявну вже у залі для голосувань «сенсорну кнопку».

Але що жахливіше, Андрій Парубій вже в перші дні свого головування в парламенті публічно збрехав щодо наявності коаліції, що є засадничим принципом для парламентсько-президентської держави. В понеділок Парубій заявив, що коаліція існує, в її складі 230 нардепів, в тому числі позафракційні, такі як Гопко і Пташник. Насправді це серйозна заява, адже оскільки Конституція прямо передбачає, що коаліція складається лише з «депутатських фракцій», між рядків читаючи це означає ніщо інше, як публічне визнання чинною владою антиконституційного рішення Конституційного суду 2010 року, яким Януковича фактично зробили диктатором, коли дозволили набирати тушок в коаліцію, що в підсумку обернулось трагічними наслідками.

До слова, журналісти розшукали цей список позафракційних нардепів, яких влада зачисляє до коаліції. Зі слів більшості учасників списку їх туди включили поза їх волею і вони дуже обурюються цьому факту.

347f963907-130294891169626396382814282310507390221909o.jpg

Ось цей список: Батенко Тарас, Ганна Гопко (її членство підтвердив Парубій), Андрій Денисенко, Валентин Дідич, Дубінін Олександр, Остап Єднак, Вячеслав Константіновський, Віталій Купрій, Андрій Парубій, Вікторія Пташник (її членство підтвердив Парубій), віце-спікер від «Самопомочі» Оксана Сироїд, Віктор Чумак, Олександр Шевченко. Крім того, вони зачисляють до коаліції нардепів із групи «Воля народу» — Сергія Мельничука та Євгена Рибчинського. Нагадаю, це ті нардепи які вийшли з фракцій Ляшка та БПП.

Враховуючи публічні заяви Парубія та публічні заяви нардепів з цього списку, які стверджують, що вони не входять до коаліції, я подав черговий запит до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія.

66e85217d3-.jpg

Апарат ВРУ надав відповідь, яка прямо суперечить публічній заяві Парубія, де він заявив: «За тими документами, які мені подав апарат, на момент нашого голосування (за зміну уряду, — ред.) було 237 членів коаліції. Але в зв'язку з тим, що сім депутатів склали повноваження відразу після обрання в уряд, зараз 230 членів коаліції і, якщо у нас буде вимога, щоб дати їх поіменно, я попрошу у апарату необхідні документи і я ці документи публічно покажу».

В той же час, апарат пише, що списки членів коаліції не надходили до них. А на мою законну вимогу дати ці списки поіменно, апарат, всупереч публічній заяві Парубія каже, що ніяких списків немає. Більше того, як повідомляють народні депутати, які входять чи входили в коаліцію, ніяких особистих підписів під коаліційною угодою вони ніколи не ставили.

В такій ситуації, звісно ж, враховуючи голосування за уряд Гройсмана, не можна казати, що коаліції не існує. Неформально вона є — це БПП+НФ+регіонали. Але ж згідно Конституції, вони зобов'язані формалізувати свої відносини протягом місяця, відколи в коаліції перестає бути 226 голосів, так би мовити, влада повинна укласти з регіоналами шлюбний контракт.

Формально, станом на сьогодні у складі двох фракцій БПП і Народного Фронту є 225 голосів. Але за уряд голосували лише 206 членів цих двох фракцій. Конституція України вимагає сформувати коаліцію. Якщо вона є у складі БПП+НФ+регіонали — треба це офіційно визнати, якщо її немає — тоді потрібно це теж офіційно визнати, а не тримати українців за бидло, якому можна годувати будь-яку брехню.

P.S. Завдяки побратиму Парубія Пашинському такі пости в майбутньому ми навіть не зможемо робити, адже друг Яценюка хоче прийняти законопроект який суттєво обмежить свободу слова... Заживемо...