Мене дуже «потішили» заяви керівництва держави про наявність чи відсутність коаліції в країні. Чому? Бо нагадали до болю знайому історію із відродженням Януковича, який у 2004 року зазнав цілковитого фіаско.

Для розкриття теми потрібно розібратись у юридичних нюансах існування коаліції.

Отже, сьогодні діяльність коаліції регламентується лише ст. 83 Конституції України. Тут написано, що в Раді формується «коаліція ДЕПУТАТСЬКИХ ФРАКЦІЙ». Наголошу на цьому моменті, оскільки Конституція України має найвищу юридичну силу. Отже, коаліція не формується з народних депутатів України чи парламентських «груп», а лише з «фракцій». Далі читаємо, що «Засади формування, організації діяльності та припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України встановлюються Конституцією України та Регламентом Верховної Ради України

Тут починається найцікавіше, чим і користаються сучасні владні «чечетови». Виявляється, у Регламенті ВР немає жодної згадки про «коаліцію». Чому так? Згадуємо, у 2010 році Янукович здійснив конституційний переворот і за допомогою ручного Конституційного суду повернув в дію Конституцію 1996 року з широкими президентськими повноваженнями, з президентсько-парламентською формою правління, де для функціонування Парламенту, формування уряду не потрібно ніяких коаліцій, достатньо лише «більшості» народних депутатів — тобто 226 осіб. Таким чином з Регламенту ВРУ прибрали всі згадки про «коаліцію».

Після Революції Гідності Верховна Рада ухвалила Постанову, якою повернула в дію Конституцію 2004 року, таким чином відродила діяльність «коаліції депутатських фракцій». Ось тільки за два роки не спромоглась внести зміни до Регламенту, де б закріпила всі оргмоменти діяльності коаліції. Не дивно, що вже понад рік нова «демократична» влада не обирає голову Регламентного комітету ВРУ. Їм не потрібно регламенту, як і не потрібно прозорих правил. Їм потрібна каламутна вода, в якій можна ловити велику рибку. Що вони успішно роблять. Не дарма на офіційному сайті Верховної Ради України немає жодної інформації про коаліцію. Ні фракційного складу, не персонального, ні кількісного. Складається враження, що в країні не існує коаліції взагалі. Або цю інформацію дуже ретельно приховують від українців. І це той «електронний парламент», про який розповідає Гройсман?

Що ми бачимо на сьогоднішній день? «Радикальна партія Ляшка» заявила про вихід із коаліції 1 вересня 2015 року. Однак до сьогоднішнього дня голова ВРУ Володимир Гройсман не оголосив про цей факт офіційно. Таким чином, або Гройсман не хоче зачитувати заяву про вихід з коаліції, або ж Ляшко її не подавав. В той же час, заяви про вихід з коаліції «Батьківщини» та «Самопомочі» Гройсман зачитав на наступний день після їх оголошень. Робимо висновок, що оскільки Ляшко пів року не цікавився долею своєї заяви про вихід з коаліції, він її оформив юридично безграмотно — навмисно.

Отже, враховуючи те, що коаліція, згідно Конституції, складається з депутатських фракцій, заходимо на сайт ВР і рахуємо. Без Ляшка фракції БПП і НФ мають 217 депутатів. Тобто коаліція повинна була би припинити своє існування ще вчора. Якщо Ляшко таки не вийшов з коаліції — дійсно, коаліція нараховує 238 народних депутатів.

0a8c2fc630-.jpg

Але ж у новій «демократичній» Раді дух «чечетова» продовжує ширяти. Для того, щоб залишитись при владі будь-якими методами, представник фракції Яценюка, для якої перевибори означають політичну смерть, Антон Геращенко заявляє, що коаліція не розпалась, бо, мовляв, коаліція складається не з депутатських фракцій, як прямо написано у Конституції, а з народних депутатів персонально. Зокрема наводить приклад політичних тушок «Самопомочі» Гопко, Пташник, Кишкаря та інших, які, виявляється, попри те, що вони вийшли чи виключені зі складу депутатської фракції, не писали персональної заяви про вихід з коаліції. Отже Антон Геращенко стає штатним «чечетовим» Яценюка і пробує тримати всю країну за дурнів. Якщо в Регламенті ВРУ немає засад діяльності коаліції, то ми повинні керуватися винятково Конституцією України. А Конституція не передбачає персональної участі народного депутата у коаліції.

Після таких заяв Геращенка не важко спрогнозувати подальший розвиток подій. Навіть якщо Ляшко вийде з коаліції, Народний Фронт буде казати, що коаліція не розпалась, оскільки в них тут є понад 226 членів коаліції, враховуючи позафракційних депутатів. Коли опозиційні партії будуть заявляти, що це нонсенс, Народний Фронт скаже — подавайте в Конституційний Суд. І там ще кілька місяців, або й років ця справа буде розглядатись. А тим часом влада буде скуповувати тушок і змушувати входити до складу владних фракцій. Словом, все те, що робила Партія регіонів, аж поки не привела Януковича до президентства.

Це повернення до диктатури. Тож «борці з корупціонером Яценюком» повинні або хрестик зняти, або штани натягти і вийти з фракції БПП, щоб навіть з Ляшком в коаліції було менше 226 нардепів. Або ж чесно зізнатись, що вони лише на словах «борці», а на ділі повністю підтримуюють «найкращий уряд» в історії України — уряд Яценюка.

P.S. Вітаємо повернення у велику політику тушок. Хоча б хтось у цій країні заробить...

Амінь.

4ab56d3636-picturepicture222673598213868224.jpg