43596b720c-pict1.jpg


Громадськість Києва вимагає від міської ради перейменувати проспект на честь Романа Шухевича

Громадські організації міста Києва закликають депутатів Київської міської ради дослухатись до позиції киян та перейменувати проспект Генерала Ватутіна у Деснянському районі на честь Головного командира Української повстанської армії, генерала-хорунжого Романа Шухевича.

У 2017 році на державному рівні Україна відзначить 75 років з початку формування УПА та 110 років з дня народження Романа Шухевича. Столиця України має демонструвати гідний приклад вшанування героїв українського визвольного руху, та позбутися традицій тоталітарного радянського минулого.

Напередодні, 22 грудня 2016 року, Київрада не змогла ухвалити рішення про перейменування проспекту Генерала Ватутіна на проспект Романа Шухевича. Головною причиною стала неконструктивна позиція фракції «Солідарність» у Київраді, яка в останній момент відмовились підтримати це рішення.

На засіданні Київради був присутній син Романа Шухевича, політв'язень радянських концтаборів, народний депутат України Юрій Шухевич, який закликав депутатів вшанувати свого батька і перейменувати проспект на його честь.

Нагадаємо, що таке рішення отримало підтримку киян, що засвідчило громадське обговорення та підтримка профільних депутатських комісій:

Перейменування вулиці на честь Головного командира УПА в столиці України буде достойним доповненням крокам на вшанування пам'яті борців за незалежність України, серед яких:

Громадські організації Києва закликають депутатів Київської міської ради дослухатись до позиції киян та перейменувати проспект Генерала Ватутіна на честь головного командира Української Повстанської Армії Романа Шухевича, який є одним із символів антитолітарного спротиву та боротьби українців за Незалежність у ХХ ст.

Звернення підтримали 27 громадських організацій та об'єднань:

Довідка. Як відомо у 1942 р. українці створили Українську повстанську армію, яка мала на меті боротися за незалежність України. 6,5 років повстанською армією керував Роман Шухевич. Українські повстанці воювали проти нацистських окупантів. Після повернення радянської влади УПА під командуванням Шухевича продовжувала опір радянському режимові до середини 1950-х років. Боротьба УПА — це приклад найтривалішого в Центрально-Східній Європі спротиву тоталітарним режимам. В СРСР історію ОУН і УПА фальсифікували, а постать Шухевича, загиблого в бою з чекістами, намагалися скомпрометувати. З відновленням незалежності історики розпочали дослідження фактів про Українську повстанську армію.