6.10.2020. Нобелівська премія з фізики.


- Що там сьогодні шукають ці фізики і у чому переконують? – питає себе платник податків, якого не цікавили у школі абстрактні знання (хіба що конкретні навички), – Нобелівська премія за такий важкий для всіх коронавірусний рік... І за що ж її дали? За теоретичне і практичне підтвердження існування… Чого-чого? Діри?.. Якої діри? Чорної?!! І де? Десь дуже-дуже далеко у космосі!

Німа сцена.

Саме так. Незважаючи на новітню моду (зокрема, нової української школи) навчати не знанням, а практичним навичкам-компетенціям, людство продовжує вивчати Всесвіт. Воно не замикається тільки на сьогоденні, на конкретиці буденності, на їжі, сні, пошуках користі, задоволеннях, умовах проживання та відпочинку. Воно прагне більшого.

Власне, це і відрізняє людство від інших живих істот. І саме це є джерелом науки та мистецтва, надією на впевнене майбутнє, захищене від пандемій та космічних катастроф.

Як не дивно, саме такі, не практичні, на перший погляд, піонерські дослідження, приносять у майбутньому найпотужніші технологічні результати.

У центрі нашої галактики – надмасивна чорна діра, поряд з якою викривлюється простір-час і відбуваються події, масштаби яких поза нашою уявою. Але не поза розрахунком.

Нобелівська премія з фізики 2020 – це ще одне визнання Загальної теорії відносності (ЗТВ), теорії викривленого простору-часу, та людей, які досягли у розумінні світу значного успіху.

Не менш переконливе визнання ЗТВ вже давно увійшло у наше життя через GPS-модулі у мобільних, які точно розраховують положення завдяки формулам ЗТВ. На GPS-супутниках час йде швидше, ніж на Землі у повній згоді з теорією, оскільки поблизу поверхні викривлення більше, сповільнення часу сильніше, як і при наближенні до чорної діри, де все це вже сягає фантастичних масштабів.

Лауреати премії:

Один з найяскравіших фізиків-теоретиків сучасності Роджер Пенроуз «за відкриття того, що утворення чорної діри є безпосереднім передбаченням загальної теорії відносності».

Roger Penrose — Wikiquote

Лауреати багатьох Астро- премій та нагород: видатні астрофізик Райнгард Ґенцель і астроном Андреа Міа Ґез «за відкриття надмасивного компактного об'єкта у центрі нашої галактики». Незалежно їхні наукові групи в обсерваторіях у Чілі та на Гаваях змогли розгледіти стрімкі кружляння зір навколо компактного центру нашої галактики.

Reinhard Genzel — Premio Balzan astronomia infrarossaAndrea Mia Ghez | MY HERO

Додамо, що сер Роджер Пенроуз також відомий своїми книжками. Серед них складні, написані для фахівців, наприклад, Пенроуз Р., Риндлер В. Спиноры и пространство-время (в 2-х томах), Мир, 1988, 528 с.+ 572 с. (второй том перевёл замечательный физик и прекрасный человек, куратор моей группы во время учёбы в университете Евгений Моисеевич Серебрянный).

Є також чимало книжок для всіх. Ну не зовсім для всіх. Для всіх тих, хто полюбляє зануритись у нові ідеї, подумати та подискутувати. Почитайте:

Новый ум короля. О компьютерах, мышлении и законах физики, 402 с.

Путь к реальности, или законы, управляющие Вселенной. Полный путеводитель, 912 с.

Мода, вера, фантазия и новая физика Вселенной, 512 с.

А також інші книжки, серед них дві у співавторстві зі Стівеном Хокінґом:

Природа пространства и времени.

Большое, малое и человеческий разум.

Людина дивиться не тільки під ноги, а й угору. У 21 сторіччі це вже сьома нобелівська премія з фізики, що стосується космосу, і щонайменше третя, пов'язана з Загальною теорією відносності:

2002 – За створення нейтринної астрономі. За створення рентгенівської астрономії й винахід рентгенівського телескопа.

2006 — За відкриття анізотропії і чорнотільної структури енергетичного спектру космічного фонового випромінювання.

2011 – За відкриття прискореного розширення Всесвіту за допомогою спостережень над далекими надновими.

2015 – За відкриття нейтринних осциляцій, що доводить наявність маси нейтрино.

2017 – ­ За вирішальний внесок у розробку детектора LIGO та спостереження гравітаційних хвиль.

2019 – За теоретичні відкриття у фізичній космології. За відкриття екзопланети, що обертається навколо сонцеподібної зорі.

2020 – За відкриття того, що утворення чорної діри є безпосереднім передбаченням загальної теорії відносності. За відкриття надмасивного компактного об'єкта у центрі нашої галактики.

Немає сумніву, що попереду нові відкриття!

P.S. За п'ять днів до вручення Нобелівської премії з фізики, 1 жовтня, з'явилася стаття в найпрестижнішому фізичному журналі Physical Review Letters https://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.125.141104, де автори, скориставшись першим фото чорної діри у центрі велетенської галактики Messier 87 з масою понад трильйон сонячних https://www.sciencemag.org/news/2019/04/black-hole, запропонували використовувати тінь чорної діри як тест для альтернативних теорій гравітації. «Це новий і досить вузький обруч, через який потрібно стрибати». Загальна теорія відносності це успішно зробила.

A dark spot surrounded by doughnut shaped orange-yellow ring