Благом являється реалізована цінність та життєва система цінностей в суспільстві. У свій час політика якраз і створювалась, як інструмент управління та втілення систем цінностей в суспільстві. Що є цінним для суспільства і що є цінним для людини та як співвідносяться система цінностей суспільства та людина?

607bd4c614528.jpg

Переважно в усі часи і в усіх народів ієрархія цінностей являється постійною і саме вона визначає тип особистості та модель суспільства.

Найбільша цінність особистості це життя, потім — здоров'я, любов, свобода, молодість, сім'я, улюблена справа, творча реалізація, розум, душевна і фізична краса, дружба…

В лада та багатство у свою чергу похідна від системи цінностей та є ніщо, якщо ти хворий, самотній та не досяг душевної гармонії. І тільки той, хто розуміє, що таке справжні цінності, може стати щасливим. В свою чергу щастя це перебування в епіцентрі життя тут і зараз, перебування в стані «сродньої праці», тобто в творчому стані зав'язаному на улюбленій справі, яка взаємокорисна та результативна. Реалізація особистого та колективного творчого потенціалу якраз і являється основою щасливої особистості та суспільства вцілому.

Є тільки одне благо це знання і є тільки одне зло це невігластво(відсутність знання) – казав у свій час Сократ. Благо це серце добра і корінь життя, а зло це незнання та несприйняття блага та цілковите його ігнорування. Людина не досягає щастя не тому що не хоче, а тому що не знає в чому воно полягає і такий факт в основному отруює цілісність особистості та її якісний психологічний стан. В свою чергу у кожній людині жевріє внутрішнє сонце, іскра внутрішнього генія – джерело її життя, якому потрібно дати вільно реалізуватися та сіяти на повну силу; це і є реалізація внутрішньої психологічної потенційної енергії, яка намірена розцвісти, створюючи особисту цінність, яка являється цеглинкою загального блага(добра) і ні в якому разі не перешкоджати цьому божественному процесу. Бо той хто йде шляхом власного серця той щасливий, а хто перешкоджає своєму серцю дихати на повну той нещасний.

Адже однією з найгірших та згубних психологічних сил в людині якраз і є її нереалізовані творчі здібності; теж саме відноситься до суспільства.

Якщо хтось володіє творчим даром і його не використовує — ця психічна енергія перетворюється в справжню внутрішню отруту. Тому формула щастя проста, як для окремої особистості так і для народу вцілому і це здійснення власного творчого потенціалу у формі здійснених цінностей. Створюйте та реалізовуйте власні цінності, які будуть корисні суспільству, бо здійснена власна цінність якраз і являється благом, яке є основою основ здійснення життя, як такого.