Мозок і нейрони, як Земля і люди. Футуристична візія крізь кібернетичну призму припускає такий факт, що людство являється інтелектом живої планети «Земля», подібно тому, як нейронна система являється головною складовою інтелекту в людському мозку. І якщо ми вже являємось інтелектом живої планети, то ми повинні мислити не тільки собою особисто, колективно чи, як людство в цілому, ми повинні вже мислити пленетарно, розглядаючи всю планету, як єдиний власний організм, де кожен із людей своєрідний нейрон, виконуючий необхідні функції для забезпечення життєдіяльності в цілому.

5ee495faf1230.jpg

Проводячи паралелі розвитку самої людини ми можемо зробити деякі операційні висновки; в сучасної розумної людини кількість нейронів головного мозку близька до 90 млрд. з 5000 синапсами на один нейрон. Такі дані вказують на досить розвинену, самодостатню, свідому людську особистість, яка здатна творити текучу дійсність це ідеал для людини. Звичайно менш розвинені люди, мають низькі показники кількості та якості нейронів та їх синапсів.

Згадуючи теорію Ноосфери, де автор Вернадський пророчить дозрівання Землі в Ноосферу – розумну землю, можемо припустити, що подібно того, як людський розвинутий мозок має мати критичну масу нейронів, для повноцінної розумної життєдіяльності, так і земля повинна мати критичну масу людей в якості власного інтелекту. З вище сказаного виходить, що базовою умовою трансформації Землі в Ноосферу являється кількість та якість людей, які виступають в ролі нейронів і які в свою чергу генерують інтелект нашої планети. Тобто, замість літати на Марс чи кудись дальше з наміром освоїти ці планети потрібно перш за все повноцінно дозріти разом зі своєю планетою. Роботи, як виявляється, насправді багато; розвинути високий рівень еко технологій, озеленити пустелі, очистити водойми, розвинути фауну і флору, покращити якість життя людей, створити універсальну політичну систему, яка унеможливить війни і конфлікти, підвищити кількість та якість людей на Землі. І вже тоді, достигнувши цілі повноцінного формування Ноосфери з високим рівнем еко технологічних процесів масштабуватись в космос, несучи власну корпоративну культуру і технології назовні. Першочергова ціль проста — зробити із землі Ноосферу, де всі сили, інтелект і енергію потрібно зосередити на рішення завдань на нашій планеті.

5ee497652dce9.jpg

Далі, якщо люди хочуть знати вектор власного розвитку, вони повинні знати, яким же вектором рухається розвиток самої планети на якій вони народились, живуть і повністю від неї залежні та являються її системною елементарною частиною. Ми не самі по собі, ми невідємна частинка Землі, без якої такого поняття, як людина немає априорі.

І щоб належно продовжити рух до Ноосфери потрібно створити універсальну систему соціально – політичної взаємодії та модель і алгоритми міжнародної співпраці на базі доступних нам сьогодні інтегральних технологій таких, як нейронні мережі, інтегральний та класичний інтернет, інтернет речей, штучний інтелект, індустрія 4.0 та інші машинні і біомашинні технології , для того щоб люди правильно і щасливо функціонували, вели повноцінне господарство, дозрівали як особистості, мали здорові і великі сім'ї…

Багато Філософів, політиків, науковців, революціонерів пробували створити систему універсальну для всіх, але кожне нововведення супроводжувалось великими і кровавими соціальними тектонічними зсувами; революції, повстання, війни... Політичні системи та ідеології до тепер ще не вирішили це завдання – створення універсальної політичної системи для всіх. І напевно так залишалось би і надалі, якщо б на допомогу не прийшли технології. Ми винайшли цифрові технології і розвинулись до того рівня, який уже дозволяє нам застосувати їх для конструювання універсальної політичної системи, цифрової економіки, мережевої держави.

Метрика. Земна суша складає 149 млн. км. квадратних, що становить 29,1% від загальної площі Землі. Для того щоб збільшити людство до кількості 90 млрд., подібно до кількості нейронів в головному мозку та довести до показника Ноосфери, необхідна щільність людей на квадратний кілометр повинна бути близька до показників Тайвані, де населення приблизно 600 чол. на квадратний кілометр. Адже показник Тайвані являється своєрідним середнім значенням чисельності населення на квадратний кілометр; так наприклад, Палестина має 800 чол. 1кв. км., Гонконг має 6700 чол. 1кв. км., Монако 18000 чол. 1кв. км.,. Грубо кажучи така опція кількості людей для Ноосфери в розмірі 90млр. чол доступна. Залишається тільки підвищити якість самої людини її рівень розвитку та свідомості, для того щоб наростити кількість і не самознищитись при критичній масі, а всі наявні технології направити в розвиток та прогрес.

Резюме. Для створення Ноосфери потрібна критична маса розвинутих людей в розмірі 90млрд. Використавши силу технологій таку кількість людей на землі можна прогодувати. А на порядку денному скоріше за все залишається рівень якості особистості та універсальна суспільно — політична система, яка забезпечить безпеку від самознищення у війнах, кризах і катаклізмах, а тоді вже можна і далі…