Neuralink — американський стартап, що спеціалізується на нанобіотехнологіях, метою якої являється розробка інтерфейсів для надшвидкої взаємодії між машиною і людським мозком.

5ed20cfa5b740.jpg

До команди стартапу увійшли:

Майбутніми продуктами фірми можуть стати електронні комплектуючі, інтегровані в мозок людини, з метою усунення наслідків певних хвороб мозку, розширення пам'яті, оптимальнішого керування складними системами та активною взаємодією з «штучним інтелектом».

Злиття зі штучним інтелектом

Cтартап Ілона Маска Neuralink представив нову технологію — «нитки»-імпланти, що зчитують інформацію з мозку, та робота, що вживлює пристрій.

За словами Маска, гнучкі ниткоподібні імпланти зчитують інформацію швидше, ніж всі аналогічні пристрої. Товщина «ниток» — 4–6 μm, це приблизно чверть діаметра волосини. Такий розмір знижує ризик пошкоджень мозку.

Пристрій, який розробила компанія, складається з крихітного зонда, що містить понад 3 000 електродів, прикріплених до гнучких ниток, який потім може контролювати активність 1 000 нейронів.

Перевагою цієї системи, на думку компанії, є те, що вона зможе орієнтуватися на дуже специфічні ділянки мозку, що зробить її більш безпечною. Вона також зможе аналізувати записи, використовуючи машинне навчання, яке б потім визначило, який вплив здійснювати на пацієнта.


«Не буде так, що коли ми отримаємо цю неймовірну нейронну мережу одразу візьмемо під контроль мізки людей, але для тих хто обере чіпізацію, система дозволить „симбіоз зі штучним інтелектом“.

За словами Маска, в ідеалі технологія повинна створити симбіоз людини і штучного інтелекту. І його не лякає перспектива перетворення людей на кіборгів.

„Ми вже якоюсь мірою є кіборгами. У нас є смартфони, ноутбуки та інші пристрої. Сьогодні, якщо ви забудете свій смартфон дома, то будете почувати себе так, ніби позбулися однієї з кінцівок. Ми вже частково кіборги“, – заявив Маск.

5ed2097e7d5d8.jpg

За словами Маска, гнучкі ниткоподібні імпланти зчитують інформацію швидше, ніж всі аналогічні пристрої. Товщина „ниток“ — 4–6 μm, це приблизно чверть діаметра волосини. Такий розмір знижує ризик пошкоджень мозку, вважають у компанії.

5ed209c9e69a4.jpg

Також Neuralink показали робота, що вживлює ці імпланти глибоко в мозок. Він діє за принципом швацької машинки й за хвилину може імплантувати шість „ниток“, не зачепивши судин.

5ed20a0ad5b05.jpg

Вбудовані датчики збирають інформації та надсилають її до приймача за вухом.

„Ми в буквальному сенсі виріжемо шматок черепа, а потім встановимо туди пристрій Neuralink. Після цього нитки електродів дуже акуратно приєднуються до мозку, а потім усе зашивається. Пристрій буде взаємодіяти з будь-якою ділянкою мозку і зможе відновити втрачений зір або втрачену функціональність кінцівок“, – пояснив Маск.

Він пояснив, що розмір отвору в черепі буде не більшим за поштову марку.

„Після того як усе зашиється і залікується, ніхто навіть не здогадається, що у вас встановлена ця штука“, – пояснив Маск.

Технологія Neuralink була офіційно представлена у 2019 році. Із презентації стало відомо, що компанія веде розробку спеціального чипа N1.

5ed20a5383ffe.jpg

Передбачається, що чотири таких чипи будуть встановлюватися в мозок людини. Три будуть розташовуватися в ділянці мозку, що відповідає за моторику, а один – у соматосенсорній ділянці (відповідає за відчуття нашим тілом зовнішніх подразників).

Кожен чип має дуже тонкі, не товщі за людську волосину, електроди, які будуть імплантуватися в мозок із лазерною точністю за допомогою спеціального апарата. За допомогою цих електродів проводитиметься стимуляція нейронів.

5ed20a94130ec.jpg

Чипи також будуть приєднуватися до котушки індуктивності, яка, у свою чергу, буде підключена до зовнішньої батареї, встановленої за вухом. До фінальної версії пристрою Neuralink можна буде підключатися бездротовим способом через Bluetooth. Завдяки цьому паралізовані люди зможуть керувати своїми смартфонами, комп'ютерами, а також просунутими протезами кінцівок.

5ed20ac97a9b1.jpg

Маск ще торік заявив, що прототип чипа був успішно встановлений і перевірений на мавпі і миші. В експерименті з приматом брали участь провідні фахівці Каліфорнійського університету. За словами Маска, результат виявився вкрай позитивним.

Що буде з мозком людини після „апгрейду“?

Раніше Маск також пояснював, що мозок складається з двох систем. Перший шар – лімбічна система, яка управляє передаванням нейронних імпульсів. Другий шар – це система кори мозку, яка управляє лімбічною системою і виступає в ролі інтелектуального шару. Neuralink може стати третім шаром і, опинившись поверх двох інших та працювати з ними спільно.

„Може існувати третинний шар, де буде міститися цифровий надінтелект. Він буде набагато розумнішим від кортекса, але водночас зможе мирно співіснувати з ним, а також із лімбічною системою“, – зазначив Маск.

„Якщо швидкість розробки буде постійно збільшуватися, то, можливо, це станеться за 5-10 років. Це в кращому разі. Швидше за все, років через десять“, – додав Маск.

За його словами, Neuralink зможе відновлювати втрачений зір. Навіть за умови пошкодження зорового нерва. Крім того, технологія зможе повертати слух.

„Якщо ви страждаєте на епілепсію, Neuralink зможе визначати початок нападу і зупинити його ще до його прояву. Технологія дозволить справлятися з безліччю хвороб. Наприклад, якщо у людини трапиться інсульт і вона втратить м'язовий контроль, наслідки теж можна буде виправити. При хворобі Альцгеймера Neuralink зможе допомогти відновити втрачену пам'ять. В принципі, технологія зможе вирішити будь-яку проблему, пов'язану з мозком“.

5ed20b20daf17.jpg

Він має передавати дані за допомогою бездротового зв'язку — планується навіть керувати пристроєм за допомогою смартфонів.

5ed20b74968ea.jpg

За словами Маска, після впровадження чіпа Neuralink в мозок люди зможуть спілкуватися дуже швидко і з більшою точністю.

Компанія ще розробляє технологію, яка дозволить людям спілкуватися без використання мовних засобів. Це призведе до зникнення людської мови всього за п'ять років, вважає Маск.

„Я не знаю напевно, що станеться з мовою. У такій ситуації це було б схоже на матрицю. Ти хочеш говорити іншою мовою? Немає проблем, просто завантаж програму“, — додав він.

Раніше пан Маск припустив, що штучний інтелект може знищити людство.

„Навіть за сценарію нешкідливого штучного інтелекту ми б залишилися позаду“, — зазначав бізнесмен-винахідник.

„З високошвидкісним машинним інтерфейсом мозку ми зможемо підключатися як спостерігачі і мати ефективну можливість злиття зі штучним інтелектом“, — вважає пан Маск.


Підключення мозку до інтерфейсу створить новий шар „суперінтелекту“ в людському мозку, додав він, зазначивши, що частково люди „вже мають це завдяки своїм телефонам“.

Тепер компанія подає документи, щоб почати випробовування на людях, які має затвердити Управління з контролю за продуктами і ліками США.

Пан Маск також прагне залучити більше вчених до компанії, яка наразі налічує близько 100 співробітників.

Компанія NeuraLink опублікувала документ, що збігається з оголошенням, але він не був рецензований, що зазвичай розглядається як важлива частина будь-якого нового наукового прориву.

Кріттіка Д'Сілва, експертка NASA зі штучного інтелекту, яка була присутня на заході, зазначила: „Технологія, описана NeuraLink є цікавою, тому що вона значно менш інвазивна, ніж попередні розробки в цій галузі“.

„Плани, які вони описують, вимагатимуть багаторічної роботи для вирішення технічних та етичних проблем, але ця технологія може стати великим кроком у боротьбі з певними серйозними захворюваннями, такими як епілепсія і хвороба Паркінсона“, — вважає вчена.


Багато проєктів пана Маска наразі виходять на межі можливого. Space X вивчає можливості польоту на Марс, його ж компанія Boring прагне побудувати тунелі під Лос-Анджелесом, а його проєкт Hyperloop спрямований на організацію надшвидких подорожей.