Ми на порозі народження пост цивілізації та її головного героя пост людини, яка поступово замінить повністю дозрілого сьогодні «креманьйонця». Грубо кажучи, сучасна людина мало змінилася у своїй світоглядній та фізичній основі від свого «креманйонського предка», дозрівання якого сягнуло в наш час піку власного розвитку. На наших очах відбувається еволюційний процес трансформації подібний тому, який тисячі років назад змінив господаря планети з «неандертальця» на «краманьйонця». Ми на порозі наступної трансформації та народження пост людини, пост суспільства і пост держави. В дуже цікавий час живемо, все змінюється просто на очах, але акцентом даної праці буде саме пост держава – організаційна складова пост суспільства.

5ecffbdff3734.jpg

Звичайно майбутній політичний концепт пост держави розвиватиметься в напрямку демократії, яка стане більш прямою та народною, більш раціональною та функціональною з суттєвою долею використання сучасних технологій . Отже демократія, як стала соціальна система виникла ще в древніх грецьких Полісах і здійснювалас власну життєдіяльність трьома методами. Перший метод — пряма демократія, як пряма громадянська дія, коли на площі збирались люди для прийняття спільного рішення. Другий метод, коли людей для прийняття рішення було уже дуже багато, виникає плебістичний підхід в якому політичною силою готується питання, а народ вже вибирає так чи ні, це так звана система малих і великих референдумів. Третій метод при найбільшій масовості для зручності впроваджується делегований тип демократії, де вже делегуються ряд відповідальних осіб для прийняття політичних рішень. Теж саме, але вдосконалене технологіями 4.0 залишиться та розвинеться в пост державі.

Після індустріальної революції ми перейшли в еру цифрової цивілізації, тому на даному етапі, ще триває пошук та розробка систем управляння і взаємодії в рамках держави. В пост індустріальній цифровій ері міняється не тільки форма але й зміст державної структури та принципів управління. З'являються нові технологічні рішення, які уже формують політичні тенденції такі, як електронні вибори, електронний громадянин, цифрова економіка та інші. Державні функції все більше трансформуються в державні послуги, все стає з голови на ноги чи навпаки. Далі тенденція цифрового голосування та електронний підпис починає міняти сам алгоритм взаємодії з державою. Але це тільки початок, тому що повноцінна формула «Держави 4.0» ще народжується. Передові країни продовжують працю в напрямку пошуку форми та змісту інформаційної держави, економіки, уряду елементи яких поступово пробують вводити в суспільну організацію. Практично вони дублюють стандартні організаційні процеси, але з використанням новітніх технологій. І хто запропонує універсальну цифрову платформу, яка буде задовільняти, як державу і бізнес так і кожного громадянина, той і виграє цю битву стратегів, битву інтелектів націй. А проблему, яка пов'язана з низькою активністю громадян у демократичних політичних процесах майбутньої держави вирішується легко; так званий «електронний гаманець» прив'язується до сервісу «цифровий громадянин» – не реалізовуєш права та обов'язки громадянина, блокується джерело доходу. Нагадую, демократія це безпосередня участь громадян в політичному житті, а не просто делегування своїх виборчих прав.

Якраз цивілізаційна людина являються політичною особою. Тому той хто вважає себе цивілізованою особистістю має володіти базовими політичними знаннями, навиками та мисленням, щоб втілювати в життя справжню демократію. Мало бути реакціоністом чи критиком, необхідно стати повноцінним співучасником політичних процесів держави та брати відповідальність на себе, бо вже маємо відповідний інструмент – цифрові технології. Держава існує по природі, а наша участь, як відношення частини до цілого і той хто поза державою або тварина або божество, як казав Арістотель в своїй праці «Політика», тобто без держави ми ніяк. По Арістотелю найменшою структурною частиною держави являється сім'я, і чим рівень розвитку інституту сімейства вищий у своїй кількісному та якісному показнику тим вищий загальний рівень розвитку держави. Тому держава беручи курс на розвиток в першу чергу повинна сприяти утворенню здорових самодостатніх сімей, бо сама держава є у своїй суті являється великою сім'єю. Політика починається з сім'ї; батьківської, власної, сім'ї нащадків, родини, громади, країни. Як душа за допомогою розуму володарює на тілом, так і людина володіє над власною природою і оточуючим середовищем. Чим вищий рівень розвитку держави, тим розумнішою і досконалішою стає сама людина. Тільки багатій країні мають мають достаток всі люди, а нація, як організований народ стає вільною тільки тоді, коли стає сильною, як у військовому так і фінансовому плані. Вірити чи не вірити у власний успіх це обмеження слабості, позиція сили завжди впевнено діяти та судити по вчинках.

Багато політичних експертів голосять про розвиток глобалізму, про применшення влади держави про вільний ринок, але не забуваємо про природу походження глобалізму, а бере він свій корінь з колоніалізму і якщо серйозних гравців на неоколоніальному ринку є декілька, тоді або переможе один, або глобалізму не получиться, бо кожна неоколоніальна корпоративна сила буде намагатися нейтралізувати іншу. Тому глобалізм це скоріш за все неоколоніалізм, який бере своє коріння ще з древньої Еллади а може і ще раніше. Тому ставка однозначна – власна сильна держава. Багата держава багаті і всі її громадяни. Держава безпосередньо впливає на кожного з нас і наш достаток; багата держава – громадяни в достатку. Недарма більшість людей які живуть в достатку народжені та проживають в розвинутих державах.

Все більше цифрові технології відкривають можливість прямої демократії з електронними виборами, різного роду голосуваннями та референдумами. Все більшою суспільною тенденцією стають горизонтальні громадянські напрямки на подобі соціальних мереж, блокчейн систем та бізнес горизонтальних структур типу «Убер», де забирається вертикальний посередник, а на горизонті вже системи, де не буде потрібний уже державний посередник в особі чиновника.

Ліричний відступ. Політ в загальному нормальний і ми плавно наближаємось до концепту «Ноосфери» з новим розумним її представником людини свідомої — духовної особистості вищого порядку з колективною ролю — інтелекту живої планети. Не зважаючи на всі апокаліптичні прогнози ми на порозі «золотої ери», яка вже була колись і яка знову наближається.То, що асоціювалось в релігійній свідомості з «антихристом» увійшло в свою активну фазу відмирання, з цим явищем відімре і старий вид людини разом з її старою системою, натомість явиться новий тип людини з потужним імпульсом свідомості це і буде так зване явище другого пришестя альтернативної свідомості та розуму. Ця нова свідомість в тисячі разів перевищить попередню. Тоді людство повноцінно прийме обов'язок інтелекту живої планети. Бо до тепер воно спало, а сам процес пробудження відбувається на наших очах.

Всі ми з вами бачимо, як технологічні тенденції активно трансформують систему суспільного устрою, а базовим каталізатором трансформації якраз являються цифрові інформаційно — комунікаційні технології, які вже досить глибоко зайшли у всі галузі; від банківської системи до сфери державних послуг.

Особливу увагу в майбутній розбудові пост держави потрібно зосередити на системі електронної освіти, на її індивідуальну траєкторію та характер , бо вона якраз формує майбутній код нації, крім надання необхідної інформації система освіти має ще формувати емоційну та поведінкову складову разом зі здатністю критичного аналізу та власне нарешті навчати людей банально мислити, для того, щоб вільно творити і розвиватися з навиками орієнтування в хаосі інформації, яка наводнила світ.

Уже тепер необхідно створювати державні програми цифрової держави: нейроінтернет, нейросенсорика, системи штучного інтелекту та інші з урядовою ініціативою та кінцевим створенням спільних комерційних компаній, які будуть займатися створенням уже готових технологічних продуктів та будуть зв'язані між собою.

Для цього необхідно вже сьогодні створювати державний стратегічний офіс та агенцію інноваційного стратегічного розвитку, яка буде генерувати компанії індустрії 4.0, які в свою чергу будуть створювати інноваційну систему генерації товарів і послуг. Особливо актуальне сьогодні створення університету нового типу з єдиною базою даних для ринкової необхідністі з ваканціями в реальному часі. В свою чергу сам університет, як венчурне підприємство може створювати інноваційні компанії майбутнього.

Резюме: пост держава 4.0 надалі буде впевнено рухатися в напрямку демократії та розвиватиме на основі цифрових технологій громадський капіталізм нового покоління – капіталізм 4.0 з «людським обличчям».