Ми живемо у світі з такими панівними принципами, де головне гроші і кар'єра, людина людині звір, виживають нагліші, брехливіші, а розмови про етику, культуру і батьківщину стають другорядними. Явище політики перетворилось на театральну постановку, на масове реаліті шоу з медійними фоловерами, професійними акторами та делітантами в дійсності. Політичний ефір заповнили клоуни та шарії. А тим часом весь народ збився у великі забруднені екологічно та світоглядно міста, щоб поспішити насолодитись порочними благами «великої блудниці» , яка пожирає їх душі та перемелює особистості підчиняючи власним похотям. Тому наступним етапом розвитку суспільства буде повернення людей на малу батьківщину, туди де народилися їх прабатьки, несучи туди все найкраще з технологічного міста, «Велике Переселення» у свої громади майбутня тенденція часу. Це і майбутня модель економіки, де заробляй все більше і більше експлуатуй, використовуй, знищуй конкурентів уже працювати не буде. Ми повинні навчитись управляти, тим що уже є, колективно. Компактна екотехнологічна громада стане майбутньою базовою клітиною держави майбутнього, де 1000 — 10 000 людей будуть об'єднані в одну еко технологічну систему, великого та малого виробництва. І памятаємо, що гроші не являються основною частиною капіталу, найголовніший капітал громади є вона сама, як базовий соціальний капітал, як земля з ресурсами, вода, сонце, повітря та сприятливий клімат. З цього базового капіталу можна уже створювати взяємозв'язну громаду, яка об'єднана спільною зайнятістю і це основний капітал; моя громада, моя громадська співласність, співучасть, мій дім, моє підприємство мій відпочинок, мій кусочок раю...

5e8d72ca37a9a.jpg


Громадський капітал це перш за все система сталих взаємозв'язків. Коли ми живемо в громаді та являємось натовпом індивідуальних людей, які самі по собі, то тоді ми втрачаємо найголовніший вид капіталу — «капітал сталих звязків — соціальний капітал» і тоді ми не громада, а населення на території. «Соціальний Капітал» можна збільшувати та розширяти, альтернативні з'вязки налагоджувати тому що соціальний капітал в громаді і є найголовніший і первинний капітал, яким може оволодіти кожен учасник громади. Якщо ми будемо продовжувати продавати китайське чи американське один одному, заробляючи на цьому карєру ми розходуємо досить швидко власний соціальний, базовий капітал. Якщо вже бути гравцем на світовому ринку то краще ставити ставку на власний колективний виграш , починаючи з власної громади; торгуйте своїм, виробляйте своє, користуйтесь своїм . Якщо відверто то світ багатий тому, що базується на багацтвах, основаних на комюнітах(США), комунах(Швеція), кантонах(Швейцарія), кибуцах(Ізраїль), громадах(Україна). США стоять на ком'юнітах(громадах). Індія і Китай почали власний ріст та економічне диво коли розвинули економіку громад . Майбутнього не буде коли ми будемо перепродувати чуже, бо багацтво звязано безпосередньо з виробництвом, зайнятістю і працею.

Майбутнє за повернення в свої громади та створення мережевої інноваційної базової економіки. Громада як ком'юніті, як підприємство, адміністративна, культурна, … одиниця. Тільки розвиток власної території, колективні рішення завдань та розуміння власних ресурсів, оцінка створення бачення, посилення партнерства, виставлення самих важливих завдань вернуть результат в громаду. Очільник нової громади повинен бути перш за все головним кумунікатором та лицем громади, її модератором та адміністратором. Якщо буде богата громада буде богата і країни в цілому. Країна не може розвиватися, якщо третина населення буде бідною, просто не буде кому продавати товари і послуги.

Наприклад: співпраця міської і сільської громад з програмою «товарний сертифікат» . Товарна група розприділяється на групи: молочна група продукції ; міщанин купляє корову та отримує по договору з правом викупу корову на місці(корова залишається на фермі), тим самим він отримує молоко або еквівалент в сирі чи маслі кожного дня, раз в тиждень, місяць, рік де всі умови прописані в договорі по всіх доступних позиціях, а потім далі; помідорна група, пшенична, мясна, куряча… головне саме створення моделі такого виду кооперації, а уже похідне товаро та фінансовий оборот. Таким чином утворюється базовий соціальний капітал.


Доктрина Махатми Ганді, який став національним героєм Індії складалась всього з трьох позицій : бойкот англійських товарів, мікровиробництва в громадах і розвиток самих громад, які дають зараз 73 проценти експорту країни. Там досить розповсюджені фірми, які збирають товар з домогосподарств громади, потім наступна фірма, яка збирає на рівні країни та експортує в свої ж дистрибюторські фірми за кордоном.


Повинна відбутись постановка питання в громаді. «Все що потрібно нам можемо зробимо тільки ми. Все що зробить влада вона зробить для себе. Народна кооперативна економіка являється базовою та головною економікою світу». Створення матеріального активу громади з того чим вже володіємо: природний капітал, логістичний та інфраструктурний, кадровий, інтелектуальний, фінансовий особистий та державний. Створиння топологічної моделі, яку можна скопіювати(як адідас, ми даємо товар та право продавати береш кредит, купляєш, продаєш забираєш маржу, так само в нас ми повинні давати заготовки, товар та посилати по кредит у свій же банк розвиваючи свій товар і тоді основний актив стане не ринковий, а громадський).

Головне наше правило «Базової Економіки» — якщо ви хочете в нас продавати ви повинні в нас виробляти.

«Базова Економіка» Китаю це 100 млн меленьких громадських підприємств, як вид маломаштабної промисловості. Це 700 тис. кооперативів, де не має індивідуального підприємництва їх бізнес виробничі ланцюги та вузли. Головна задача кооперативів дати зайнятість людям та збільшити їх капіталізацію. Половину експорту дає сільський базовий бізнес .

В постановці питання, «що робити» вирішує громада, держава допомагає., а головним гаслом «купляй місцеве завжди свіже». «Пророки» базової економіки в громаді повинні посіяти перш за все віру та давати поступово системні алгоритми розвитку . Принести людям технології, які зв'язані з їхніми ресурсами. Потім виробничники роблять, а маркетологи і менеджери продають. Запускається Магістратура, університет і корпорація включаючи свій банк.

Держава в свою чергу повинна запустити систему кебірнетичного, двохфункційного економічного планування зі зворотнім зв'язком, коли громада і держава стратегує промислове виробництво мікро та макровиробництво живої економіки. Замість концентрації на аналітиці ввести зосередження на системному кібернитичному плануванні процесів із зворотнім звязком. Хтось створив економічну теоритичну гру, яка відірвана від дійсності. Міжгалузевий інститут балансу також відірвана від дійсності структура. Наша економіка сліпа і незрозуміла ні простим людям, ні спеціалістам, мало тих хто може докорінно розбиратись в деревативах та інших віртуальних поняттях економічної цифрової гри. Наша економіка має бути прозорою, зрозумілою, науковмісною, взаємокорисною. Економіка являється перш за все організацією виробництва та його системнозвязної взаємодії. Потрібно створити державну автоматизовану науку управління інформаційним потоками економіки з планом розрахунку виробничих ланцюгів, а не бути в кінці ланцюга технологічних процесів Китаю чи ше когось.

Як машини колись змінили феодальний устрій на капіталістичний так тепер кібернетична економіка з появою цифрової техніки народить «громадський капіталізм» та альтернативну науку управління економікою, включаючи сучасні інноваційні технології. Економічна кібернетика мала хорошу практику економічного планування господарством в недалекому минулому, яку потрібно доповнити капіталістичним ринком. Тоді ми хаотичний ринок трансформуємо в кібернетичний «громадський капіталізм» в розумну добре сплановану, збалансовану економічну сисиему з цифровою системою планування економіки. Адже планування економіки, кооперація та координація являються важливими елементами національної ідеї.

Виробництво являється основою капіталу, як у природі так у економіці. Тому нашою спільною метою буде наведення ладу на власному внутрішньому ринку, виведення капіталізації кожного громадянина на достойний рівень. Надати нову кваліфікацію товару і проміжному продукту, де товар з обігом грошей тільки в магазинах , а всі інші проміжні продукти реалізуються обігом продуктових чи послугових сертифікатів та векселів. Третій Шлях це ще прозора кібернетична цифрова система онлайн торгів та їх статистики для маркетингового аналізу об'ємів виробництва. Наступає час для народження команд з чіткими політичними рішеннями, сильними командами і чеками, бо набридли вже політичні актори в дешевій та популістичній театралізованій постановці. Політика це дуже серйозна та елітарна справа і випадковим людям там не місце.