У 2018 році нацбанк випустив 5 тисяч електронних гривень. Це було в рамках пілотного проєкту. Як розповів глава НБУ Яків Смолій, вони продовжують вивчають можливість випуску e-гривні і планують повернутись до цього питання в майбутньому.

Як передає «Інтеракс-Україна», Смолій додав, що цифрова валюта потенційно може повністю змінити «ландшафт банківської системи».

7e1b7fd2-f8a7-4d7d-b8a4-35740a5be10c.jpeg

Що змінить e-гривня

«Банківська система може перестати бути головним фінансовим посередником, якщо більша частина населення перейде на використання цифрової валюти НБУ замість готівки і банківських рахунків», – розповів глава Нацбанку.

Що стосується рівня інфляції, що електронна гривня суттєво не вплине, адже цифрову валюту буде емітувати центральні банки, які контролюють цей процес.

У той же час, з іншого боку, в разі несприятливих сценаріїв гроші клієнтів можуть перетікати з їх банківських рахунків в цифрові валюти центральних банків, що потенційно може створити проблеми для банку з ліквідністю або для стійкості банківської системи в цілому.

Чому проєкт відклали

Як пояснив Смолій, в першу чергу це недосконалі технології. Ще одне питання – як ця цифрова валюта може впливати на вартість грошей в економіці і, в кінцевому підсумку, на інфляцію.

Загалом Смолій додав, що перехід від паперових до електронних грошей – крок еволюції у сучасному світі, тож це невідворотний процес в Україні.

Джерело