Планета тоне у пластику, вчені працюють над синтетичним м'ясом, індустрія моди відмовляється від хутра й створює колекції з перероблених матеріалів. Розробники мобільних застосунків і веб-сайтів теж піклуються про навколишнє середовище.

Ми підібрали 5 тематичних сайтів, які допоможуть оцінити вплив твого способу життя на планету, замислитися, і, можливо, змінити свої звички.

Повернути борг планеті

День екологічного боргу (Earth Overshoot Day) – день, коли кількість поновлюваних ресурсів, які ти споживаєш за рік, починає перевищувати обсяг, який Земля здатна відтворити. Порівнюється твій екологічний слід і біоємність планети в масштабах року.

Зелене світло: 5 сайтів, які зроблять тебе свідоміше

Скільки знадобиться планет, якщо всі будуть жити, як ти? Де той день, коли ти починаєш позичати ресурси?Проходь тест і дізнавайся.

Він враховує харчування (особливо споживання м'яса і молочної продукції), тип проживання (приватний будинок або багатоповерхівка), кількість сміття, яке ти залишаєш, способи пересування по місту й під час подорожей.

Скільки дітей шили тобі футболку?

Тест на використання рабської робочої сили (Slavery Footprint) відображає твої споживацькі звички та показує, скільки рабів працює на тебе. У світі їх не менш ніж 27 мільйонів. Це приблизно загальна чисельність населення Австралії й Нової Зеландії.

Йдеться, наприклад, про дитячу працю пакистанських хлопчиків, яких забирають з дому в 13 років і до 30 вони примусово працюють на фабриках.

Зелене світло: 5 сайтів, які зроблять тебе свідоміше

Найчастіше рабська праця використовується в індустрії косметики – індійські діти видобувають слюду (блискучий компонент в косметиці), в креветочній промисловості Південно-Східної Азії, для видобутку рубінів (які надалі стануть прикрасами), у виробництві гаджетів, одягу й спортивного обладнання.

В Китаї виробники футбольних м'ячів працюють до 21 години в день протягом місяця поспіль. Навіть суворі тренери не просять про це своїх спортсменів.

І люди ситі, і корови живі

Зелене світло: 5 сайтів, які зроблять тебе свідоміше

Корова щаслива, коли її не їдять й не експлуатують. На сайті Happy cow знайдеш веганські/вегетаріанські заклади по всьому світові з відгуками й рейтингом. Підбереш рецепти з фільтром за світовими кухнями. Знайдеш відповіді на всі питання щодо переходу на веганство, спростування популярних міфів і пройдеш тест на знання правил рослинного харчування.

Йди слідом за білим кроликом

Якщо не хочеш, щоб твій шампунь або помада приносили страждання тваринам – обирай етичну косметику. Вона буває двох типів: веганська косметика – без тваринних компонентів і косметика без тестів на тваринах (cruelty free). Це не одне й те саме. Бажано обирати комбінацію з двох.

Зелене світло: 5 сайтів, які зроблять тебе свідоміше

Як обрати?

1. Шукай правильний логотип на самому товарі й пам'ятай, що не всі кролики – правильні кролики. Приклад трьох основних логотипів та організацій, яким варто довіряти:

2. Перевіряй наявність бренду в переліку Leaping bunny, PETA, CCF. Для зручності завантаж застосунки на телефон з пошуком по бренду або категоріям продуктів.

583168bd-8104-4b75-9781-16cb1e6d1bc8.jpeg

3. Уважно вивчи філософію компанії на офіційному сайті (повинно бути вказано, що кінцеві продукти та компоненти не тестуються на тваринах ані компанією, ані постачальниками, ані третіми особами).

4. Став питання безпосередньо компанії, проси розгорнуту офіційну відповідь й ділися нею з іншими.

Сортувати не можна викинути

Найкраще, що можна зробити для планети – знизити споживання й відмовитися від непотрібного. Якщо для тебе це поки складно, починай з маленьких кроків. Сортуй сміття й здавай на переробку.

Зелене світло: 5 сайтів, які зроблять тебе свідоміше

З чого почати?

Турбота про планету складається з дрібниць, а результат – величезний. Заведи багаторазову чашку для кави, відмовся від соломинок в лимонаді, встанови трекер еко-звичок на смартфон. Стеж за зеленими ініціативами як в житті, так і в віртуальному світі. Зрештою, коли на співбесіді, у тебе запитають: «Ти хороша людина?» – завжди можна відповісти: «Я сортую сміття.»

Джерело