Військове лідерство будується на фундаменті міцних моральних і національних цінностей. Саме вони визначають чесноти, етику поведінки, властивості характеру, мотиви, пріоритети, дії і рішення військового лідера. Цінності формують переконання щодо мети, до якої люди прагнуть, а також досвід реалізації цієї мети.

Коли в основи лідерства закладено фальшиві цінності, коли про них тільки пафосно говорять, а роблять насправді протилежне – тоді справжні лідери маргіналізуються, їх переконання розчиняються, а мета зникає або підміняється.

Як відомо, лідерство є вищим еволюційним рівнем управління. Якщо воєначальники взагалі не переймаються цінностями або вони «неважно какие», тоді також автоматично відбувається руйнація всіх ланок і елементів системи військового управління. Тому що його основа «фейкова» і ненадійна.

Чому в українській армії засилля «совковості»?

Тому що в розчині фундаменту української армії закладені «совєцькі» і російські антицінності – зверхність і пихатість а не повага, брехня а не правда, корумпованість а не чесність, маніпуляція а не справедливість, зневіра а не довіра і т.ін. Легше зібрати до купи антицінності, ніж цінності, тому що з ними тяжко. Той з воєначальників, хто «вирішує питання», ігноруючи моральні цінності більшістю особового складу сприймається як «значуща» посадова особа. В багатьох військових керівників, особливо на вищих щаблях управління, яскраво виражені ці «совкові» антицінності: холопство, догідливість, улесливість, плазування – все те, що характерне для рабської психології меншовартості.

Коли з промов «Верховного головнокомандувача» армії зникають моральні і національні ціннісні установки та орієнтири для потенційних військових лідерів – це може означати тільки те, що армія завзято руйнується, а свідомість особового складу готується до байдужості і поразки. В решті-решт, армія невпинно перетворюється на натовп «трутнів», яким все одно (“какая разница"), хто буде платити, які і чиї команди виконувати.

Тому, якщо ти є верховний головнокомандувач, командувач, офіцер, сержант або солдат Української армії, то повинний без сумнівів, подвійних тлумачень і трактувань усвідомити відповіді, на такі ціннісні питання військового лідерства:

Хто ти є?

Я українець, що служить Українському народу.

Хто такий українець?

Українець – це громадянин України.

Українець – це людина, народжена в Україні.

Українець – це людина, народжена в родині українців.

Українець – це той, хто, незалежно від громадянства, місця проживання та місця народження, вважає себе українцем.

Українець – це той, кого українці визнають українцем.

Українці поважають, знають і розмовляють українською мовою, вони є носіями національної культури і творцями національної історії.

Чи може українець перестати бути українцем?

Так. Якщо він свідомо зрікається свого українства або стає ворогом українців.

Що таке український народ?

Це народ України, спільнота "і мертвих, і живих, і ненарожденних... в Украйні і не в Украйні".

Як українці ставляться до інших народів?

Українці поважають усі інші народи і незалежність інших країн. Якщо інші народи не поважають українців і претендують на українську землю, українці захищаються. Українці не зазіхають на землі інших народів.

Що таке українська політична нація?

Усі громадяни України незалежно від їхнього етнічного походження та політичних поглядів складають єдину політичну націю. Метою української політичної нації є розбудова вільної та самостійної української держави, в якій мирно і заможно живуть усі її громадяни, представники різних етносів, релігій і культур.

Які символи твої?

Золотий тризуб і жовто-блакитний стяг.

Де ти живеш?

На землі українській.

Що то за земля?

Моя Батьківщина.

Чим здобута?

Кров'ю і потом українців.

Чи любиш ти її?

Люблю щиро.

У що віриш?

В Бога і Україну!

Хто ти для неї?

Вдячний син/донька.

Що ти їй винен?

Своє життя!

Хто твої вороги?

Ті, хто бажає позбавити Україну незалежності та знищити її як державу.

Твоє призначення?

Бути здатним вести підлеглих на захист України.

Захищати Україну – не з ненавистю, бо ненависть ще нічого доброго й корисного не породила, а з Любов'ю до Бога й України.

Які твої цінності?

Мої цінності – це Україна. Життя. Любов. Обов'язок. Український народ. Українська мова. Національна історія. Національна культура. Віра. Свобода. Родина. Побратими. Гідність. Людяність. Справедливість. Правда. Армія. Мир. Держава.

Національна ідентичність військового лідера, формується на основі почуття причетності до цінностей спільноти. Вона включає як об'єднуючі групові чинники: мову, історичну територію проживання, релігійність, культурну спадкоємність, традицію державотворення, історичну пам'ять з відповідними національними символами, родинні зв'язки тощо, так і індивідуальний вибір спільних цінностей, що фіксують причетність до цієї спільноти. Це самоусвідомлення себе як одного з її членів, носія і захисника цінностей.

Як висновок процитую військового капелана, отця Андрія Зелінського, який чітко визначив важливість цінностей для української армії та її лідерів: "Дуже важливо, ЯКІ ЦІННОСТІ сьогодні закладаються в серце українського воїна, бо це значною мірою вирішуватиме наше з вами майбуття. Адже в своїй повсякденній діяльності людина завжди діє, керуючись цінностями, і саме вони формують ставлення до світу, характер і, зрештою, громадянина певної якості. Це завдання стоїть, у першу чергу, перед сім'єю, школою, університетом. У наших умовах визначальною є і армія, бо в Україні відновлена строкова служба, велика кількість молоді проходить через Збройні сили.

Необхідно турбуватися про цінності, які допоможуть захистити ЛЮДЯНІСТЬ в умовах війни. Адже саме людяність у першу чергу є під прицілом насильства та жорстокості. Турбота про людяність означає артикуляцію та імплементацію цінностей, які допомагають людині зрозуміти, що відбувається в її житті, НАВІЩО ВОНА ТУТ, ХТО ВОНА. Вони допомагають військовослужбовцям сформувати в собі ІДЕНТИЧНІСТЬ ВОЇНА – особи відповідальної, безкомпромісно відданої перемозі в будь-якій царині життя".

"НАМ ПОТРІБНА ТІЛЬКИ ТАКА ПЕРЕМОГА, ЯКА ПРИВЕДЕ ДО МИРУ. А МИР МОЖЛИВИЙ ЛИШЕ ЗА УМОВ ВІДНОВЛЕННЯ СПРАВЕДЛИВОСТІ. Справедливість означає, що держави діють у рамках міжнародного права, не порушуючи територіальної цілісності та державного суверенітету своїх сусідів, що права всіх у суспільстві дотримані та захищені, що людина може жити та розвиватися у своїй країні, що державні інституції можуть ефективно функціонувати, не загрожуючи свободі та правам власних громадян.

Мир – не ідеологема. Справжній мир – плід відновленої справедливості, а не одного лише напису на біл-борді".

Той, хто не здатний проясняти особисті цінності, не зможе формувати їх в інших: "Носити корону – не означає бути королем" (з мультфільму "Король Віслюк" (2019 р.).

Справжні військові лідери завжди мають за основу такі ж справжні і фундаментальні цінності. Саме в цьому і є головна ментальна різниця між ними і НЕ лідерами, дилетантами, пристосуванцями і меншовартісними холопами.