5dff32c7786ac.png

Тиждень знаменувався великою кількістю протестів проти відкриття ринку землі. Блокувалися дороги у різних кінцях країни, проводилися численні мітинги. Вперше за каденцію чинного Президента сталися серйозні сутички, є, принаймні одна, офіційно підтверджена смерть та відомості про постраждалих з обох боків.

Я пам'ятаю усіх наших Президентів. Жоден з них не проходив до влади з таким великим відривом і жоден не отримував кривавих вуличних протестів на першому ж році правління. Так, мені зараз будуть писати, що то все є провокації. Так от, якщо переважна більшість населення сприймає це як шкідливі провокації, то мені не тільки сумно, а й страшно.

5dff554f29f41.jpg

Актуальність теми: земля…

Ціна питання

За даними української вікіпедії, землі сільськогосподарського призначення становлять 70% площі України, з них близько 80% припадає на орні землі. Тобто мова йде про територію, яка за розмірами перевищує площу так званої Новоросії, на яку роззявляє рота божевільний недоімператор сусідньої держави.

Станом на 2015 рік Україна постачає свою сільськогосподарську продукцію в 190 країн світу. За даними 2018 року агросектор займає близько 17% ВВП і приносить майже 38% від усієї валютної виручки.

Уроки недалекого минулого

Який рік ми боремося з корупцією, підґрунтям якої є необмежена влада олігархів в Україні. Звідки з'явилися «владельцы заводов, газет, пароходов», які маніпулюють суспільною думкою через ЗМІ, оплачують потрібні голоси в Раді, підкуповують суди та поліцію, душать малий та середній бізнес?

А почалося все з такого самого розпродажу державного майна… Потрібен був перехід від соціалістичної моделі до капіталістичної? Я схильна думати, що таки потрібен, оскільки та модель економіки, яка існувала доказала свою повну неспроможність.

Але чи потрібен був ПЕРЕХІД саме ТАКИМ ЧИНОМ: шляхом тотального зубожіння мільйонів та збагачення одиниць? Чи діяла в ті часи невидима рука ринку, на яку покладають такі надії сучасні ліберали? Ні. Не діяла. Країна була розграбована. Багатство та владу отримали м'яко кажучи, не найкращі, не найосвіченіші та не наймудріші.

Звертаю увагу читачів, що тоді мова йшла про переважно неконкурентоспроможні на світовому ринку підприємства – і ми отримали такий жахливий результат. Сьогодні мова йде про землю, цінність якої, на відміну від підприємств, не знижуватиметься, а лише зростатиме. Що буде з сьогоднішнього дерибану мені навіть важко уявити. Можу лише сказати, що ПЕРЕХІД ДО РИНКУ ЗЕМЛІ – ПИТАННЯ ДЕРЖАВНОЇ БЕЗПЕКИ.

«Відміна кріпацького права» або як нас дурять

Відміною кріпосного права назвав відкриття ринку землі наш чинний Президент. І знайшлися люди, які йому повірили. З коментів на сторінці прибічника ринку землі (пунктуація автора): «У мене є 3 .20 га. І що я вам хочу сказати я там в селі не живу. Зерно не одержую. Але одержати гроші за пай то треба кожний рік разів 7 перезвонити і відмовки то почекайте ще не рішили то немає грошей і так кожний рік. За ці га. Одержала в цьому році 9 300 гр. Чесно кажучи якби була нормальна ціна і закон з задоволенням продала. Адже фермери скільки захотіли стільки заплатили. І нічого не подієш.»

Вельмишановні, де ви бачили кріпака, який би отримував пасивний дохід? Доводиться декілька разів передзвонювати? Але, пробачте, якби ця жіночка здавала квартиру в місті, їй би ще й навідуватися туди доводилося і слідкувати за орендаторами, і податки сплачувати.

Скільки коштуватиме пай? Якщо орієнтуватися на слова Мілованова: «За нашими розрахунками, земля буде дешевше на 15−20% (до 10 000 грн/га) без доступу іноземців», то нескладно підрахувати, що якщо 20% — 10 000 грн, то 100% — 50 000 грн, при продажу землі іноземцям – 60 000 грн. Таким чином, навіть у разі допуску іноземців до ринку землі, 3.2 га будуть коштувати 192 000 грн. Авторка допису отримує за них 9 300 грн/рік, тобто 5%.

Вибачте, доларовий депозит приносить сьогодні нижчий відсоток і ніхто чомусь не вважає це «копійками» та «грабунком», це при тому, що банк може згоріти, долар може впасти (що ми спостерігаємо зараз), а землю ПОКИ ЩО ніхто не відбирав.

Скажу більше, багато б знайшлося українців, які б захотіли купити землю за таку ціну і отримувати за неї такий от ПАСИВНИЙ ДОХІД. Але щось мені підказує, що повториться історія з ваучерами: більшу частину площі України скуплять далеко не найкращі люди і скуплять не для того, щоб нас ощасливити. Тут нам знову потрібно повернутися до подій тижня.

… і воля або інші визначні події тижня

Апеляційний суд по справі Юлії Кузьменко

Робочий тиждень скінчився ганебною сутичкою в апеляційному суді по справі Юлії Кузьменко. Жінку лікаря, оперуючого дитячого хірурга, автора унікальних методик, кандидата медичних наук звинуватили у підкладанні міни під автівку Шеремета.

У п'ятницю було призначено апеляційний суд, який мав звільнити її з СІЗО на час проведення слідства. Юлію Кузьменко погодилися взяти на поруки 20 чоловік, у тому числі 4 чинних депутати (один з них із СН) та декілька депутатів минулих скликань. Люди з ранку до вечора очікували суду, але прокурори просто НЕ З'ЯВИЛИСЯ. Усе це завершилося ганебним штурмом суду з залученням у якості «живого тарану» хлоп'ят курсантів.

5dff558ec8d42.jpg

У наслідок штовханини постраждало декілька чоловік, одного з них, доправили на ношах до лікарні. Чи можна В ТАКІЙ країні робити ПЕРЕХІД до ринку землі. Блюзнірство наводити у приклад США, Швейцарію та інші країни, де працює презумпція невинуватості. Де навіть на суді не можна використовувати уривки телефонних розмов, що не відносяться до справи. Де за порушення прав людини стосовно честі та гідності виплачуються такі суми, що ніхто, навіть Президент, не сміє на ці права спокушатися.

Більш детально про справу Шеремета і чому такий підхід загрожує КОЖНОМУ українцю незалежно від політичних уподобань можна почитати тут.

Короткий перелік дотичних подій тижня

17 грудня прем'єр-міністр видає указ про призупинення усіх виплат, окрім захищених.

18 грудня Рада фактично відновлює депутатську недоторканність. Більш того, зняти недоторканність з депутата тепер може лише Генпрокурор, який призначається Президентом. Така собі модель всемогутнього царя та підвладних йому бояр.

19 грудня під офісом Президента відбувся черговий мітинг. Протестували ВІЛ-інфіковані. МОЗ провалило закупівлю ліків.

В цей же день Міністр закордонних справ повідомляє, що обміну всіх на всіх не буде, вочевидь, це питання використовувалося для подальшого тиску на нашу країну під час газових перемовин з країною-агресором. Як відомо Нафтогаз відмовився від позовів на загальну суму в 12.5 млрд.гривен. Маючи на руках такий вагомий козир як санкції США на проведення транспорту газу в обхід території України.

Того ж таки19 грудня відбувається прес-конференція, на якій очільник країни-агресора заявляє свої права на половину нашої території. Відповіді нашого Президента ми на сьогоднішній день так і не дочекалися.

Натомість 20 грудня Президент Зеленський у відповідь на «запоротий» законопроект легалізації ігорного бізнесу дає наказ на знищення усіх підпільних «точок». Отже, вище керівництво знає про кришування Аваковим криміналу і вважає це за норму. Можливо, у Президента стане політичної волі віддати наказ на знищення наркопритонів?

Протягом тиждня з території АТО/ООС надходять тривожні новини. За даними розвідки туди зайшов «на навчання» новий підрозділ снайперів, росіяни не соромляться вбивати наших бійців, прикриваючись дітьми. У Мар'їнці від смертельного поранення в живіт загинув мирний мешканець. Бородай, людина з оточення Суркова, ретранслює рішення Кремля продовжувати існування ОРДЛО, а, отже, і продовження війни.

5dff58dcdb77a.jpg

Чи можна здійснювати ВІДКРИТТЯ ринку землі під час хронічного військового конфлікту, який, з огляду на заяви країни-агресора, може в будь який момент перейти в гостру фазу? В умовах стагнації економіки, що вочевидь відбувається внаслідок численних помилок вищого керівництва? В умовах загрози диктатури? В умовах тотальної корупції? В умовах повної втрати довіри до судів та МВС?

Я думаю, що це все суто риторичні питання.