Замість передмови

У 2008 році було засуджено найкривавішого маніяка України Сергія Ткача, який, за його власними словами, «25 років чекав, доки за ним прийдуть». Але за ним не прийшли. Прийшли за іншими.

Восьмеро чоловік було засуджено за злочини Ткача, дев'ятий, звинувачений у вбивстві й зґвалтуванні власної дочки, повісився у СІЗО. Це дозволило слідству «повісити» на доведеного до самогубства 22 вбивства, закривши відповідні справи. Родина загиблого не отримала компенсації, бо офіційно йому не встигли пред'явити звинувачення, він рахувався лише підозрюваним.

Зі слів дружини: «…находился под арестом всего 28 дней. Обвинение предъявить тогда не успели. То, каким мукам была предана наша семья — лучше не вспоминать. Наш дом не подожгли только потому, что посчитали меня пострадавшей. Меня тогда выгнали с работы из библиотеки — коллектив выразил мне недоверие. Мы голодали. Наша фамилия была как пароль. Я и сама хотела повеситься, но дети меня удержали. Личная жизнь моих двух дочерей, за которыми укрепилась репутация дочерей маньяка, рушилась

Усі інші «призналися». Коментар одного з них: «В кабинете сразу: „Ты убил, у нас есть все доказательства, все экспертизы, адвокат тебе не нужен, подписывай. Подпишешь по-любому. Только или так, или ребра поломаем“. Я не верил. Подписал явку в Запорожье. Не выдержал. Там говорили, что Лену изнасилуют, дочь наркоманы убьют. За пару дней повезли на воссоздание. Делал все, что говорили. Дело очень бегом сшили. Я надеялся на суд. Тогда еще думал, что он у нас справедливый». І всі інші такі самі, як під копірку: тиск, шантаж, погрози, побої. Зрозуміло, що ТАКУ ЧУЖУ провину, довіском до якої йде ганьба усієї родини – батьків, дружини, дітей, добровільно на себе брати ніхто не бажав.

Коментар протилежної сторони: «Поверьте, что если и снятся сотрудникам милиции, принимавшим участие в поимке маньяка, кошмары по ночам, то это не муки совести из-за превышенных полномочий или подтасованных доказательств: снятся фотографии, лица тех жертв, которых мы могли бы спасти, если бы удалось хоть чуть-чуть раньше напасть на след зверя».

Постраждалих від дій міліції, як мінімум, дев'ять чоловік, у тому числі 14-річний школяр. Не думаю, що їх страждання якось наблизили ув'язнення Ткача.

Чому зараз ЩЕ ГІРШЕ

Здавалося, куди вже гірше. Але гірше може бути завжди. Брехінг Авакова показав, що можна начхати не лише на презумпцію невинності (на яку й раніше плювали з високої гори). Можна давити на підозрюваних, слідство та суд, за допомогою шоу, використавши підтасовані обрізки телефонних розмов звинувачуваних.

Поясніть мені, будь ласка, яке відношення до справи має уривок про Київ та гради? Я такі відчайдушно озлоблені пости читала сотні раз у мережі в ФБ: «От інколи мені б так хотілося, щоб сюди прилетіли гради, щоб ці люди побачили, що таке війна, щоб зрозуміли…». Але за ці пости нікого не саджають. Так само як не саджають за мати та квартири невідомого походження (давайте, Дубінського посадимо – чим не кандидатура?).

Зрозуміло, що цей уривок, так само як і багато інших було спеціально використано для створення негативного образу підозрюваних, для психологічного тиску на них, на їх родичів та на їх друзів. Тому я закликаю, навіть, якщо всі до одного підозрювані визнають свою вину, не вірити, доки не представлять гідних доказів.

Якщо ми уважно передивимося усі уривки, то можна запідозрити слідство в доведенні до самогубства ще одного фігуранта справи Івана Вакуленка. Особливо вразило лицемірство міліцейського чину, який звернув увагу на прагнення подружжя Геращенко використати смерть Івана на свою користь. Це ж ви його довели, а тепер подали нарізку, щоб заляпати брудом інших.

Це той самий почерк, що й у справі Ткача: шантаж, погрози, брехня, бажання роз'єднати людей, виставити їх один перед одним у поганому світлі, щоб досягти потрібних зізнань. Просто з'явилися НОВІ технології, які допомагають тиснути на підозрюваних та тих, хто бажає їм допомогти.

Пропоную кожному уявити, що у вашому районі когось, вибачте, грохнули. Не дай Боже, у вас у той день було вимкнено телефон. Не дай Боже, хтось схожий на вас проходив три дні тому біля майбутнього місця злочину і робив рухи схожі на фотографування. Не дай Боже, ви щось не те сказали по телефону. Або навіть те. Усі ПРИВАТНІ розмови про ваше відношення до родичів, друзів, співробітників. Усе це може стати публічним. Сьогодні такий шантаж – це норма.

Єдине, що я можу порадити. Живіть. Поки ми живі, у нас ще є якась надія. Вашим вбивцям нічого не буде. Вони навіть отримають нове звання. Так було з слідчими по ділу Ткача, так швидше за все, буде й зараз.

Пару слів про брехінг Авакова

Я ніяк не можу прийти в себе після цього брехінгу. Мене вбив вираз: «сліди ДНК подружжя на підривному пристрої». Тут абсурдно все. Сліди ДНК (якщо це СЛІДИ, то як визначили кому вони належать? визначити належність можна тільки по повноцінному матеріалу). Сліди ДНК подружжя (що вони ОБОЄ робили з пристроєм, що залишили на ньому свій біологічний матеріал?). Сліди ДНК на підривному пристрої (як? як біологічний матеріал можна було знайти після підриву, ви хворі на голову? не на тому пристрої? тоді яке значення це має до справи Шеремета?). І після цього, я повинна вірити у закордонних експертів? Ви знущаєтеся?

Мотив вбивства. Чому саме Шеремета? Там, до речі, є цікавий уривок про Марусю Звіробій. Але її ніхто підривати не збирається, збиралися вкрасти її дітей, або зробити так, щоб її побила поліція. Навіть якщо стати на позицію слідства про «сакральну жертву», то 1) «вбивці» аж ніяк не кровожерні (підривати Марусю ніхто не збирався), 2) у їхніх планах присутня логіка (зробити з Марусі Жанну д'Арк).

Що планувалося зробити після вбивства Шеремета? ЯК могли виникнути ці заворушення? ЩО могло штовхнути людей вийти на вулиці? Вибачте, але у мене не вистачає фантазії.

Мотив заворушень: щоб привернути увагу до своїх ультра націоналістичних поглядів. Інакше привернути увагу ніяк не можна було? Вибачте, у нас війна. Цього мало для пропаганди цих самих поглядів (якщо вони дійсно були).

Самі дії не витримують ніякої критики. Навіщо було фотографувати відеокамери? Щоб потім під ними тинятися? Навіщо було ходити в помітному одязі? Чому для здійснення злочину було обрано жінку-медика, яка не розуміється на цій справі? На той час, коли серед підозрюваних є люди, які краще можуть це зробити.

Прямих доказів не має. Я їх не бачу. Зафіксована на відео хода? Це що відбитки пальців? Вона настільки унікальна? При такому способі визначення?

Я думаю, що саме відсутність не те що доказів, а навіть елементарної логіки в справі, змусила МВС вдатися до шоу, щоб замінити докази обляпуванням брудом: «ось, які вони погані, звичайно, вони вбивці, не інакше».

Я не знаю нікого зі звинувачуваних, але якщо навіть вони еталон зла, це ще не привід звинувачувати у вбивстві, якого вони не робили. Це злочин не тільки по відношенню до звинувачених та їх близьких, це злочин проти суспільства – адже справжні вбивці залишаються на свободі.

І, останнє, була представлена кількість проробленої роботи. Гдє дєньгі, Зін? Де МОЇ гроші, що ви їх витратили на все це? Я плачу податки за оце шоу? Щоб ви мене так розважали? ХТО понесе відповідальність? Перед підозрюваними, перед їх близькими, перед близькими та друзями Павла Шеремета? Перед КОЖНИМ ГРОМАДЯНИНОМ?