Останнім часом багато розмов навколо реформування Служби безпеки України.

Після реалізації пакету реформ, СБУ має наблизитися до європейських та євроатлантичних стандартів. Однак при цьому не повинні бути втрачені вже напрацьовані ефективні механізми та методи забезпечення державної безпеки, протидії СБУ розвідувально-підривній діяльності проти України, боротьби з тероризмом тощо.

Крім того, у процесі реформування важливо максимально зберегти наявний кадровий потенціал СБУ, оскільки якісна робота потужної української спецслужби на 90% залежить від професіоналізму особового складу. Хоча скорочення чисельності співробітників не уникнути. Особливо гостро останнім часом стоїть питання грошового забезпечення співробітників, оскільки за словами Голови СБУ Івана Баканова «Якщо ви порівняєте, скільки отримує співробітник СБУ і скільки на аналогічній посаді отримує співробітник іншого органу, ви побачите, що перші в цій лінійці отримують на 30% більше зарплати. Наші люди повинні бути забезпечені належним чином».

Під час проведення реформи було б доречно залучити до реформованого відомства професіоналів, не допустити обмеження обсягу соціальних гарантій персоналу, які висловили згоду продовжувати службу у новому статусі або прийняли рішення звільнитися.