Обійти світову топ-тему останніх днів — не має права жодний блоґер, який себе поважає. Я — не виключення. Мова піде про загострення конфронтації між основними претендентами на виборах у США-2020, діючим Президентом Дональдом Трампом та колишнім віце-Президентом США, демократом Джо Байденом.

Предметом конфронтації стала липнева телефонна розмова Трампа та Президента України Зеленського, про яку стало широко відомо буквально на цих вихідних. За даними анонімного співробітника американської розвідки — Трамп, під час розмови, перевищив свої повноваження, адже вимагав від Зеленського поновити розслідування справи Української газовидобувної компанії "Burisma", колишнього Міністра екології часів режиму Януковича Миколи Злочевського, в якій працював син Джо Байдена — Хантер.


Нагадаю: розслідування проти "Burisma" було розпочате у 2016-му році, на той момент Злочевський займав 32 позицію у рейтинзі набагатших Українців зі статками більш ніж півмільярда доларів, а у 2017-му, коли ВРУ вже відправила у відставку тодішнього Генпрокурора Шокіна, який, власне, і розпочав розслідування — компанія Злочевського та Хантера Байдена видобула більше 1-го мільярда кубометрів газу, себто справи продовжили йти вгору.


Повертаючись до телефонної розмови Трампа та Зеленського: у зв'язку із перевищенням повноважень Трампом, анонімний співробітник американської розвідки подав скаргу на Президента США, втім, адміністрація Трампа ЗАБЛОКУВАЛА процедуру, необхідну для направлення її конгресменам. Далі ще цікавіше: виявляється, під час цієї розмови Трамп ВІСІМ раз вимагав поновити справу "Burisma", а не один типу «між іншим».

І от, коли про цю розмову дізналися в широких колах, Байден почав вимагати оприлюднення стенограми. Адміністрація Трампа засекретила її, Трамп спочатку висловив готовність, але 22.09.2019 заявив, що: «Це був великий дзвінок (розмова з Зеленським)! Це був ідеальний дзвінок, ідеальний дзвінок. Що не було ідеальним — це жахливе, що сказав Джо Байден».

«Жахливим» Трамп назвав слова Байдена від 21.09.2019: "'I have never spoken to my son about his overseas business dealings.' ("Я ніколи не говорив зі своїм сином про його закордонні бізнесові справи". Ця відповідь Байдена була на найперший закид Трампа від 20.09.2019: «Хтось повинен зазирнути в заяву Джо Байдена, де він говорив про мільярди доларів, які він не дає певній країні, якщо певний прокурор не буде знятий з справи. Це було ганебно. Отже, хтось повинен туди зазирнути».


Як бачимо — конфронтація дійсно серйозна. А що ж робити в цій ситуації Зеленському...?

Ні для кого не секрет, що 2016-ий рік був ПРОВАЛЬНИМ для України у відносинах зі США. І справа не тільки у Байдені, його синові та компанії "Burisma". Справа в тому, що ми, на рівні нашого посольства у Вашинґтоні збирали дані на кандидатів-республіканців на користь демократів під час тамтешньої президентської кампанії... Грубо кажучи — працювали проти Трампа. Працювати проти Трампа і зараз — вркай недалекоглядно в контексті, з одного боку і так доволі дивних загравань Трампа з Кремлем, а з іншого заяви Трампа про те, що він завжди підтримував Україну і не розуміє, чому європейські країни дають Україні грошей значно менше ніж США.

Коротше — можемо залишитись і без грошей і без геополітичної, якої не якої, а підтримки... Ну а працювати проти Байдена, враховуючи той факт, що саме він є, принаймні станом на зараз, фаворитом президентських перегонів у США — ще недалекоглядніше.

Хтось може сказати, що мовчання і нейтралітет у цьому питанні може допомогти Зеленському, але я так не думаю, адже мова йде не про «прикре непорозуміння» з якоюсь країною Третього чи Четвертого світу, а про правильну стратегію у відносинах з нашим ключовим міжнародним партнером, і від вибору Зеленським стратегії — залежить не тільки збереження гарних відносин, а й напряму наша Національна безпека на шостому році війни з Росією. Політико-дипломатичний шпагат — єдиний вихід. Але чи вистачить «розтяжки»?

Назар Приходько