Керівник напрямку розробки Swift Тед Кременек повідомив про приблизні плани на Swift 6.

У новій версії SDK поліпшення торкнуться управління пам'яттю, підтримки паралелізму, а також загальної оптимізації мови програмування. За словами Кременека, для появи таких істотних змін знадобиться час і детальний аналіз.

«Основні зміни потребують обговорення, дослідження та часу для впровадження. Замість того, щоб оголосити точну дату виходу 'Swift 6', ми хочемо, щоб громада розробників брали участь в розвитку, щоб ці зусилля прогресували, і лише тоді ми представимо новий продукт" — Тед Кременек, керівник напрямку розробки Swift

У планах глави напрямку залучити співтовариство розробників для реалізації задуманого спільними зусилля. Анонсувати дату виходу Swift 6 поки що рано, але експерти вважають, що оновлення очікувати в 2020-му році не варто.Керівник напрямку розробки Swift Тед Кременек повідомив про приблизні плани на Swift 6.Проте, Кременек повідомив, що в майбутньому відбудеться кілька проміжних релізів, кожен з яких підготує середовище розробки до 6-ої версії. Оновлення торкнуться екосистемии Swift, інструментів для розробників і самої мови програмування. Не виключено, що список розшириться, якщо спільнота вважатиме за потрібне сфокусуватися і на інших областях.

На даний момент інструментарій Swift заточений під розробку для пристроїв Apple, але Кременек заявив, що для розвитку Swift, варто приділити увагу підтримці інших платформ.

Подібний фокус вимагає переосмислення того, як програми встановлюються і розгортаються, поліпшення екосистеми бібліотек Swift з відкритим вихідним кодом і особливої уваги інструментарію для серверної частини Swift.

Зараз команда Swift зосередилася на поліпшенні досвіду використання для розробників, а саме на більш швидких збірках, точній діагностиці, автодоповнення коду і підтримки розгортання.

У найближчих оновленнях також слід очікувати поліпшену підтримку variadic generics, DSL-like function builders і інших змін «під капотом», які сприятливо позначаться на використанні Swift для вбудованих систем або додатків з використанням машинного навчання.

Розробники в цілому позитивно відреагували на плани Кременека, але частина з них відзначили необхідність оперативно додати належну підтримку паралелізму.

З негативних відгуків варто виділити коментар Джона Шіер. Розробник Apple розкритикував відсутність планів по Swift Package Manager. Кременек погодився з важливістю цього напрямку, і зазначив недавній анонс GitHub про підтримку Swift Package Manager в їх registry.

Джерело: senior.ua