За зиму 2018 роки від застуди та грипу в Штатах померло 80 000 осіб. У 15-мільйонному місті Ухань за зиму 2019-2020 від невідомого грипу померло 6 осіб. Всесвітня організація охорони здоров'я б'є на сполох. Кордони закриваються.

Свого часу SARSом розхитували Цзян Цземіня за те, що він не хотів поступитися владою проамериканському Ху Цзіньтао в 2000-2003 роках. На цій темі добре піднявся Ван Цішань(мер Пекіна), рекламуючи себе як борця з пневмонією. Прем'єр Лі Кецян теж не прославився як борець з тоді страшним СНІДом. Свого часу Шойгу дуже підняв свій рейтинг через рятувальні операції після землетрусів в Сичуані. У боротьбі з застудою китайська влада вирішила справу просто — взяли охоплене епідемією місто в облогу.


" З 10:00(за місцевим часом) 23 сiчня робота громадського транспорту міста Ухань, метро, поромів і рейсів далекого прямування тимчасово призупиняється. Без особливих причин жителям не слід виїжджати з міста. Рейси з аеропорту і вокзалів тимчасово закриті . Про час їх відновлення буде повідомлено додатково", — йдеться в заяві спеціального екстреного штабу по боротьбі з поширенням пневмонії. Рішення прийнято мером міста Чжоу Сяньваном 周先旺, колишнім комсомольським секретарем ряду районів провінції Хубей.


Чим знамените місто Ухань, крім того, що там в керівництві співчуваючі американцям комсомольці, які точно знають, що облога призведе до бунту населення? По-перше, Ухань — єдине місто, повстання в якому в Культурну революцію довелося придушувати частинами регулярних військ — природно з міськими боями. По-друге, саме в Ухані відбулося Учанське повстання, яке призвело до повалення монархії і Синьхайскої революції в 1911 році. Населення 15-мільйонного міста не зрозуміє цього кроку міських і провінційних властей. Щоб ви розуміли проблему блокади: Ухань — це найбільший центр авіа, залізничних, річкових і автомобільних перевезень Китаю, який можна порівняти за з транспортною роллю Москви в Росії. В умовах китайського нового року, який святкуватиметься в ніч з 24 на 25 січня — заборона на пасажироперевезення — це транспортний колапс для всього Китаю. Кандидати на "закриття" в самий найближчий час — Шанхай, Пекін, провінція Гуандун. Майже вся провінція Хубей, де знаходиться "епіцентр епідемії" закрита. У місті Ухань йде екстрене будівництво карантину на кілька тисяч чоловік, автотраси з Ухань в Шанхай забиті машинами. Влада китайських міст скасували заходи з нагоди китайського нового року. Така ситуація буде залишатися до весни.

Вірус і політика

До березня, як ми вже писали, повинен був змінитися склад регіональних органів влади — місцеві обкоми, законодавчі збори, в тому числі їх керівники мери і губернатори. Їх новий склад мав би в березні на всекитайскій сесії парламенту голосувати за ряд ключових змін, можливо, аж до рівня прем'єра. Сьогоднішня ситуація в Китаї унеможливлює зміну керівників — вони паралельно керують штабами боротьби з "вірусом". Регіональні еліти єдиним фронтом вирішили на своїх постах залишитися. До питання підключається армія, яка отримає більше контролю в умовах введення режиму НС в масштабах Китаю. Така собі гонка за контроль на випередження.

Цікаво, що по ситуації не висловлюється ні прем'єр, ні сам Голова КНР. Мовчить міністр охорони здоров'я, мовчить новий міністр надзвичайних ситуацій. Регіональна влада при цьому діє самостійно і максимально швидко. лютого, в суботу, в Китаї буде робочий день. Якщо режим НС не скасують країну почне хитати: влада перестане справлятися з незадоволеними людьми і "Революція масок" стане реальністю.


Чому "Південний Китай" так впевнено говорить про значний ризик масштабного протесту в Китаї: ми протягом більш ніж 10 років своїми очима спостерігаємо зимові епідемії грипу в Китаї, пов'язані в тому числі і зі скупченнями людей під час новорічних масштабних "повернень додому" до 200 млн іногородніх мігрантів. У південних провінціях захворювання супроводжуються низькими температурами в будинках, на південь від Хуанхе більшість квартир не опалюється. Однак при значно більшій кількості хворих SARS, H1N1 і навіть Ебола під час сезонної Кантонської Виставки — влада ніколи не блокували транспортне сполучення в містах, не кажучи вже про такий мегахаб як Ухань. Істерія навколо епідемії має рукотворну природу і переслідує політичні цілі. З іншого боку — такий струс є для китайських органів безпеки і військових структур відмінним способом відпрацювання загальної мобілізації на випадок повномасштабних бойових дій, що може стане в нагоді Китаю вже в самий найближчий час. І найцікавіше: в умовах нової гібридної Громадянської війни таке гуманне і травоїдне міністерство охорони здоров'я перетворюється в цілком силове відомство з масштабним обсягом впливу на внутрішньополітичні процеси

Всі дії навколо "боротьби з епідемією" вживаю саме хубейці. Хто за ними стоїть?

Самий високопоставлений хубеєць Китаю — це невдалий наступник Сі Цзіньпіна — віце-прем'єр Ху Чуньхуа 胡春华. Комсомолець Ван Чуньхуа, змінив прізвище на Ху, коли увійшов в тісний контакт з колишнім проамериканським генсеком Ху Цзіньтао, і стрімко рухався партійною драбиною. Після обрання Сі Цзіньпіна на пост генсека, в 2012 році, в ЗМІ поширилася версія про те, що призначений на пост секретаря обкому Гуандуна Ху Чуньхуа, займе пост генсека після Сі Цзіньпіна, тобто в 2023 році. Нова Конституція КНР з правом безстрокового правління поховала плани китайської ліберальної еліти комсомольській політичній групі на такий сценарій. Більш того, другого високопоставленого комсомольця Сунь Чженци, якого в парі з Ху пророкували на пост прем'єра — засудили до довічного ув'язнення в липні 2017 року — прямо перед 19 з'їздом Компартії. А Гуандун, який Ху очолював цілих п'ять років — основне джерело виникнення і поширення епідемій грипу в Китаї. Ху придбав в ньому безцінний досвід "роботи з епідеміями".


Джерело інформації — телеграм-канал "Південний Китай".