В українському суспільстві давно існує запит на нові, якісні партії, які відображатимуть тенденції сучасності і надаватимуть можливість кожному члену соціума брати безпосередню участь в формуванні партійної структури та бути її активним спікером.

Як ми знаємо, більшість політичних сил в Україні – це місток після розпаду СРСР і недохід до цивілізації. Зазвичай в Україні партії формувалися на основі харизми лідера, були іменними, що часто відображалось у самій назві політичної сили. Згідно теорії політичних партій, партія має пережити свого лідера, тобто, мати довгострокову перспективу, а не прожити один виборчий сезон і зникнути.

Ми маємо 450 партій, однак, не більше 20 з них відомі пересічним українцям, решта використовуються як своєрідні технічні політ.проекти по відтягуванню голосів в ТОП – партій або слугують інструментом цілеспрямованої дискредитації і лише існують, як «говіркі голови» на екранах телебачення та шпальтах газет, але в реальності, навіть не мають партійних осередків в регіонах.

Вже не кажучи про те, що більшість так званих «партій» представляють інтереси конкретних фінансово – промислових груп, використовуються для лобіювання законопроектів великих бізнесменів в парламенті та інших державних установах. Крім того, складно назвати партії, які мали б чітку ідеологію, у більшості їхні програми розмиті і мають популістський характер, що унеможливлює їх керівництво від відповідальності, немає обов'язків – немає, чого вимагати.

Вищезазначені речі свідчать про наявний деструктивний процес, який в подальшому призводить до монополізації ринку, галузей, авторитаризму та іншим негативним чинникам, які позбавляють кожного громадянина прав, свобод, зокрема: права на життя та безпеку, свободи слова, свободи пересування, вільного ведення бізнесу, а все виникає через відсутність права голосу, яке часто не використовується виборцями через відсутність адекватних політичних партій та не здатності для рядового українця потрапити до політичного Олімпу, аби спільними зусиллями розбудовувати та управляти державою. Політика стала клубом для обраних, кланом по інтересам, що призводить до некоректного сприйняття України на міжнародному рівні та викликає певні незручності для іноземних інвесторів, які цінують власну репутацію.

В контексті обговорення варто згадати про експертну ініціативу по створенню модерної партії. Мова йде про політичну партію «Національна платформа», яка 10 жовтня в місті Києві провела Установчий з'їзд. Учасниками заходу стали 123 делегати з різних куточків України. Серед присутніх були юристи, політичні експерти, журналісти, економісти, громадські діячі, представники науки та освіти.

Ініціатором заснування політичної партії «Національна платформа» є відомий політичний консультант, керуючий партнер міжнародного консалтингового агентства "SIC Group — Ukraine", Катерина Одарченко. Катерина засновник Інституту демократії та розвитку "PolitA", що регулярно проводить навчання молодих спеціалістів. Катерина веде проекти у США та Європі. Є Президентом Української асоціації професіоналів у сфері GR та лобістів (UAGRPL), метою якої є створення прозорої комунікації влади та бізнесу. Автор книги — бестселеру про політичний менеджмент «Гра у вибори». Член міжнародної асоціації IGAP (Indian environmental general assistance program). Відома як автор політичних курсів, автор більш, ніж 1000 публікацій в медіа. Підтримує благодійні проекти у сфері здоров'я жінок та дітей, освітні проекти та інші позитивні ініціативи на благо українського суспільства.

Під час Установчого з'їзду було оголошено про збір 10 000 підписів по всій території України для реєстрації партії і висування на місцевих виборах у 2020 році. Дана європейська методика є унікальною за своєю суттю та є чітким, прозорим маркером, який засвідчує існування партійних осередків, як де – факто, так і де – юре.

До ініціативи по збору підписів може долучитися кожен повнолітній громадянин України.

Рекомендації по Всеукраїнському збору підписів:

мінімальна кількість підписів зібраних одним осередком (від 3 людей, що зібралися та підписали протокол – 50 підписів).

кожен партієць/агітатор спілкується з громадянами на основі «підготовлених матеріалів» представлених в додатку та бланку заповнення, збір відбувається як через «знайомих» та лідерів думок, так і за допомогою роботи «на вулиці» чи по квартирного обходу.

Створення партійних осередків:

первинні осередки — від 3-х осіб;

районні осередки (утворюються об'єднанням первинних) – 50+1% від кількості ОТГ або сільських/селищних рад. Тобто, якщо у районі є 4 ОТГ, то має об'єднатися 3 первинні організації по мінімум 3 партійця з активом по 50 людей на кожну організацію;

міські – мінімум 3 первинні осередки об'єднуються в міський, якщо місто не має районного поділу, у випадку, якщо є адміністративний районний поділ міста, то міським осередок може стати за наявності 50+1% осередків від кількості районів. Наприклад, у місті 6 районів – для утворення міської організації потрібно від 4 первинних організацій, від 50 активістів на кожну. Бажана кількість партійців — 1 партієць на 300 виборців. Саме така кількість активних людей дозволить ефективно проводити агітацію;

обласні – 50+1% від кількості районів в області з урахуванням міст обласного значення, де це необхідно.

Офіційне створення партійних осередків відбуватиметься після реєстрації політичної партії в Міністерстві юстиції.

Для ефективної роботи з виборцями необхідне співвідношення — 1 партієць на 300-350 виборців для всіх рівнів партійних осередків. Детальніше дане питання буде розкрите на партійних тренінгах. Дані кількісні показники є плановими для розвитку партійної структури на всіх рівнях.

Контроль ефективності

Робота з симпатиками та прихильниками — унікальна система зворотного зв'язку

Система обліку симпатиків — внесення даних (прихильників виборців). Кожен будинок має свою GPS мітку. Результат дасть комплексне розуміння прихильників і антипатиків в тому чи іншому будинку. Це дозволить більш точно працювати над популяризацією партії.

Дана система організації запроваджується для того, щоб забезпечити необхідне партійне представництво на виборні посади усіх рівнях.

Як бачимо, це буде приклад сучасної партії, яка є горизонтальною та меритократичною (створюються соціальні ліфти для кожного члена партії, а членом партії може стати кожен громадянин незалежно від соціальної чи фінансової приналежності).

Ідеологія партії: центристська. Це ідейно-політична концепція, яка характеризується помірними, компромісними, заснованими на значній соціальній базі, розумними діями нерадикального, невибухового характеру. Центризм проявляється зазвичай у прагненні політичних суб'єктів прийняти ідейно проміжне положення між ворогуючими правими та лівими, демократичними та консервативними, ліберальними та комуністичними угрупованнями та течіями або зайняти формально нейтральну позицію.

Фінансування партії передбачає самозабезпечення. Кошти будуть надходити через партійні внески: мінімальний внесок становить 10 % від місячного прибутку працюючих осіб. Внески для звичайних членів партії — 50 гривень на місяць. Пільгові внески (студенти, пенсіонери, особи з інвалідністю) — 20 гривень на місяць. Також планується запустити кампанію по фандрайзингу: залучення грошей через цільові акції та від продажу фірмової продукції.

Є опція участі у роботі профільних комітетів.

Для того, щоб потрапити до профільного комітету необхідно:

мати вищу профільну освіту;

досвід та практику роботи в галузі не менше 2 років;

готовність приділяти роботі у комітетах не менше 5 робочих годин на місяць та брати участь в обговореннях та засіданнях.

Тільки члени партії матимуть можливість відвідувати освітні курси, задля підвищення власної кваліфікації. В політику мають іти кандидати, які розуміють суть своєї роботи. Навчання буде проходити за такими напрямками: публічна політика, державне управління, муніципальне управління, стратегія розвитку країни, геополітика, економіка та політика, управління громадськими організаціями та адвокація. Відбуватимуться зустрічі зі світовими менторами в Україні та за кордоном.

Контакти партії:

Офіційний сайт: platforma.in.ua

Електронна пошта: [email protected]

Сторінка в Fb: facebook.com/platform.in.ua

Телефон: (044) 227-94-20