Представники будь яких тоталітарних структур: «Позволить секс — начнёться разврат, все со всеми прямо на улице. Не будет охраны — все начнут хватать еду и телеки не заплатив». І люди дійсно будуть так робити. Але це наслідки попередньої тоталітарної системи. Тиранія приписує демократії свої недоліки. Такий стан речей — продукт тиранії. Люди намагаються надолужити. Вони намахані й зациклені на цих речах через їх заборону. Голодний буде хапати їжу з помийки. А ситий буде крутити носом, вибираючи з поміж делікатесів.
Тиранія стримує природний потяг, накопичує його потенціал. І виникають люди з величезним боргом, які всякими збоченнями можуть лише збивати проценти, але основний капітал жаги уже не зможуть витратити.
Які, наприклад, не платять, коли їм здається, що можна надурити: при самообслуговуванні в закладах громадського харчування чи коли фермер виставив товар при дорозі, написав ціну й поклав скриньку для грошей.
Такі люди не спроможні зрозуміти, що крадучи на копійку, там де товар не охороняють, вони спричиняють збитків на тисячі, коли не мільйони. І що вони фактично крадуть в самих себе. Наступного разу там буде продавець і охорона, а ціна товару зросте на розмір їх зарплатні.
Якось люди не розуміють, що коли ти шкодиш іншим людям, то шкодиш і собі. Ну бо ти об'єкт того ж класу. Ти теж людина. Якщо це погано для одного, то погано для усіх.
Навіть в світі, де нема ще поліції. Тисячу років тому. Коли насильницькими методами відбираєш майно, то якась частина його пошкоджується. Тобто його стає менше. І от ти довіз його на свою базу. Тепер на тебе будуть нападати. А оскільки майна стало менше, то його цінність зросла. Отже «тиск середовища» на його власника збільшився.