Куди не потраплять ініціативні українські жіночки, всюди починається шурум-бурум, скандали, інтриги та інші цікаві події. А як вони ще й руді... то тут, скільки б конкурентки не кричали — відьма!!! — ніц їм це не дасть. Хоч в Туреччині, хоч в Московії. За Роксолану знають всі, а от Елена Глинская, яка була в цьому ділі не гірша, чомусь незаслужено забута народом. Зараз ми це виправимо та доповнимо фольклор. Там така жесть, шо іскандери ридма ридають.

Зав'язка

В 1505 році Василий Третий став великим князем московським, і, як годиться правителю, одружується. Щоправда не на княжні, а на боярській дочці.

В 1508 році Михайло Львович Глинський очолює невдале повстання в ВКЛ, і тому тікає разом з родичами в Московію. В тому ж році в сім'ї його брата народжується дочка Олена, майбутня мама Івана Грозного...

Василь Третій уже 20 років одружений на Соломонії Сабуровій, і в цьому шлюбі нема дітей. Весь цей час при дворі триває «веселе» життя. Князь забороняє своїм братам одружуватися, поки в нього не буде сина, бо не хоче, щоб вони були його спадкоємцями. Боярська дума за розлучення, церква проти. Нарешті терпець у князя вривається. Всіх, хто проти розлучення, висилають. Митрополит вперше в московській історії втратив сан. Це також перше розлучення та насильницький постриг в монахині.

Існує легенда, що Соломонія під час постригу вже була вагітна, в монастирі народила хлопчика Георгія, якого віддала надійним людям. Він виріс та став знаменитим розбійником Кудеяром, про якого йдеться в некрасовській «Песне о 12 разбойниках». Цією легендою дуже цікавився Іван Грозний.

В 1526 році Василь жениться на 18-річній Олені. І зрозуміло, що цей шлюб — результат того, що родина Глинських стала найвпливовіша при дворі.

Олена народила двох синів: Івана в 1530 році, Юрія — в 1532. А в грудні 1533 князь Василь вмер.

І тут же Олена фактично влаштувала переворот і сама стала правителькою князівства. А сім опікунів, призначені в заповіті, в тому числі брат Василя Третього та її дядько, отримали замість влади дулю.

У Олени був фаворит — князь Іван Телепнёв-Оболенский, з яким вона познайомилася на своєму весіллі. До речі, його так звали, бо в його батька, князя Оболенского, було прізвисько Телепень :)

Бояри були не згодні з таким станом справ. Михайла Глинского Олена посадила в тюрму за те, що вголос виказав ту незгоду. І дядько, і два брати Василя Третього вмерли в тюрмі від голоду.

Під час регентства Олени Соломонія Сабурова була вислана подалі, в Каргополь.

Проте Олена була не лише уредна, але й розумна.

В 1536 році Олена підписала з польським королем Сігізмундом Першим вигідний для Московського князівства мир. Домовилася щоб Швеція не допомагала Лівонському ордену та Литві. При Олені була збудована Китайгородська стіна.

Та найголовніше — вона провела грошову реформу. Фактично ввела в князівстві єдину валюту — срібну деньгу. Це був вагомий вклад в стабілізацію економіки.

Олена вмерла 4 квітня 1538 року. За чутками, була отруєна Шуйськими. На 7 день після її смерті схопили Івана Телепнёва-Оболенского та його сестру Аграфену, яка була кормилицей Івана Грозного. Фаворит вмер в тюрмі, а його сестра вислана в Каргополь і пострижена в монахині.

У Олени була рідкісна аномалія — на один хребець у попереку більше.

Іван Грозний був рудий як і його мама.

Князь Іван Телепнёв-Оболенский був одружений, мав сина Федора і дочку Анастасію. Його син в 1547 році був страчений за наказом Івана Грозного.

Який же висновок можна зробити з усіх цих фактів та пліток? Хтось вірить, що після 20 років шлюбу без дітей Соломонія завагітніла від свого чоловіка? Коли вона й була вагітна, то намагалася зробити те ж, що вдалося Олені, просто не встигла.

Іван Грозний таки Іван Іванович. Але все одно Рюрикович.

Тут інше цікаво: це все було з відома Василя Третього, який після трьох років шлюбу з Оленою зрозумів, що не може мати дітей, а трон віддавати братам не хотів. Чи він нічого не знав?

А може справжній герой всієї цієї історії — риба з Москва-річки, яку любили їсти при дворі Івана Третього. Риба, отруєна важкими металами з дубильних промислів поряд. Тому й дітей не було. А нові родичі просто рибу не любили, тому її перестали подавати при дворі.

Та ну його ту мороку, переходимо на родовід по мамі.