Епіфанія (із давньогрецької мови, означає «прояв, прояснення, вражаюча поява») це відчуття або досвід раптового і вражаючого розуміння чогось. Як правило, цей термін використовується для опису наукового прориву, релігійних або філософських відкриттів, але може застосовуватись в будь-яких ситуаціях, при яких ясне усвідомлення дозволяє зрозуміти

проблему або ситуацію з нової або більш широкої перспективи. Ефект епіфанії вивчається психологами та іншими вченими, зокрема тими, що намагаються вивчати процес інновації.

Епіфанія є відносно нечастим явищем, і зазвичай йому передує процес тривалого обдумування проблеми. Зазвичай воно провокується появою нової ключової порції інформації, але важливим є те, що глибоке підґрунтя попереднього знання є

необхідним для того, щоб здійснити різкий поступ в розумінні суті питання.

До відомих випадків епіфанії можна віднести відкриття Архімедом методу для визначення щільності об'єкта ("Еврика!") і усвідомлення Ісааком Ньютоном, що падіння яблука і обертання Місяця обидва викликані однією і тією ж силою.

Епіфанії можуть відбуватися в дуже різних формах, і часто породжені складним поєднанням попереднього досвіду, спогадів, знання, схильності до них і контексту. Зазвичай, епіфанія є результатом значної роботи з боку людини, що її відчуває.