А от як неолітична революція в особі хліборобів з Близького Сходу добралася в Україну, то місцеві мисливці і збирачі не тільки ж переймали хліборобську культуру.
Вірніше, вони могли й не піти цим шляхом, а влаштуватися в ці прийшлі племена всім родом шаманами, ворожками, знахарками, лісовиками і таке інше. Бо в них на руках були всі козирі: вони знали місцеві рослини, тварин і погоду, де на річці брід, вміли безшумно ходити по лісові. Мали чорне волосся і дуже білу шкіру (і як похідне від блідої шкіри — яскраво-червоні губи). А як ще й сині очі — то взагалі комбо. Прийшлим можна й не казати, що ти дух лісу, самі все зрозуміють і принесуть в дар шось смачненьке.
Як прийшло християнство — то переписалися на священиків та їх дружин.
А тоді в УПА, і в ліс, пішли діти і внуки священиків. Назад до джерел.

Ну це вже відома штука — що москалі насправді не мають ніякої культури, тому й нав'язати нікому її не можуть. Вони просто знищують ресурси для розвитку і система падає на примітивний рівень. А там уже сидять москалі. Тому й виникає відчуття, що вони нав'язують свій спосіб життя.

***

А легенди про вампірів виникли там, де був контакт місцевих хліборобів з прийшлими кочівниками, які стали знаттю. І кочівники запросто пили кров прямо з живих коней. А чого не пити: молоко це кров мінус еритроцити. Білого кольору йому надають лейкоцити.

А селяни це побачили — от тобі й легенди.
І якраз ті самі чорні коси, бліда шкіра, червоні губи.