5b32537728420.jpg

Звідки ця картинка у РФ всі знають — це особиста емблема родини Палеологів, останної династії Візантії, яка правила нею близько 200 років. А не державний герб.

А звідки самі Палеологи її взяли?
Колись на території сучасної Туреччини та колишньої Візантії жили хетти.
І цей народ створив такий собі аналог супердержави тих часів — тобто 1,5 тис. років до нашої ери. Вони не вбивали правителів завойованих ними сусідніх держав, а укладали з ними союз, та й в усьому іншому в них були досить таки лагідні звичаї.
Легенди про амазонок виникли в Греції пізніших часів на основі спогадів про хеттських знатних жінок та жриць. І залишків їх культури в окремих містах на південному узбережжі Чорного моря.
Навіть назви «Европа» і «Азія» походять від хетських слів «захід» і «схід».
Судячи з тих зображень, які вціліли, хетти були з великим носом і наче зрізаною потилицею. їх імперія пала під натиском із заходу народів моря.
А багато хто втік на територію сучасних Вірменії та Ізраїлю, де правили тоді династії родичів. Так шо фільм «Чудо-жінка», де на головну роль узяли ізраїльську актрису — це майже документалістика, принаймні з фактологічного боку :)



І була в хеттів релігія та міфологія. Одним з персонажів був двохголовий орел Анзуд. Його зображення було дуже популярне. Він тримав у лапах двох зайців, як символ плодючості.
Хетти запозичили цього персонажа з шумеро-акадської міфології, де його звали Анзу. Де частка Ан — бог неба, а Зу — власне імя. Зображався як орел, з головою левиці, який часто тримав у лапах то левів, то зайців. Був богом вітру та бурі.
В хетській міфології Анзуд краде «таблиці долі» у Бела, бога грому, блискавки і хмар, які затуляють небо.
У шумеро-акадській бога звуть Нінурта (В дослівному перекладі — подвійна сокира. Сатурн, Перун.) Він — бог війни.
Розлючений власник наздоганяє злодія, вони починають битися. Анзу намагається використати вкрадену реліквію, щоб змінити свою долю, але це йому не вдається.
В індуїзмі є такий самий сюжет. Там Вішна, теж бог блискавки, перемагає велетенського птаха Гаруда. І з тих пір малює на своєму щиті його зображення. Шоб ніхто не забув, який він крутий. Типу мафіозний босс когось облупив і сфоткав. Чи дерево, в яке влучила блискавка — священне, хоч і обгоріле. Знак сили бога. Чи як у дому Болтонів з «Гри Престолів» на гербі — людина, з якої здерли шкіру.
У Нінурти ще була дружина Гула, богиня лікування та смерті. Дотиком своєї чистої руки вона повертає мерців до життя. Також вірили, що Гула може насилати і невиліковні хвороби. Від її імені походить слово «гуль».



Двоголовий орел вказує на зв'язок з Близьким Сходом. Наприклад, у німців — це їх спадок як нащадків хрестоносців.