Ой, я тут начиталася про Ефіопію. І шось у мене таке непереборне відчуття, шо Обама і Пушкін — не негри, а евреї. Чесно-чесно, не жарт.

Значить як було. Сиджу, читаю Івана Нечуя-Левицького «На березі Чорного моря»
про те як у жителів Одеси зароджується національна свідомість.
І там у головного героя катарсис: «Я знайшов свою альфу і омегу, свою Америку і свою Фіваїду — це мій рідний край. Шо доброго зробимо для нього, те й добре для всього людства».
Ну перша думка: — Ага, так от кого Дмитро Донцов критикує, з ким полемізує.
Донцов ше той жартівник: «я маю ідею, але я вам її розкажу потім, а спершу я покритикую своїх політичних опонентів». І це — на дві третини книжки. Одразу розумієш, шо холівари були й до інета :)
А тоді думаю — так, судячи з усього, Америка тут — це частина світу і є символом наймолодшої держави. А Фіваїда — найстаршої. От тіки що таке ця Фіваїда?
Гуглимо. Фіваїда — держава на території сучасної Ефіопії. її ше римська імперія була захапала. І опаньки — також видає, шо у 18 столітті біля Петербургу так села називали чи усадьби, абошо.
То це Петрові «арапа» подарували не просто так. «Ефіопський царевич» це був бренд.
Найстарша держава світу (тм)
Ну як Ефіопія християнство прийняла в 333 році.



Так, хто там живе в тій Ефіопії. 5 народів. А серед них два цікавих. Амхара і тигринья. Говорять мовою семітського походження. Шкіра — дуже чорна, ніс і губи — європейські. І з гонором — тих чорних, у кого шкіра коричнева, ніс — плоский і губи пухкі, за родичів не признають і не хочуть з ними шлюбів.
Мають легенду, що їх царі ведуть свій рід від цариці Савської та царя Соломона.
Крім легенд є й цілком історичні свідчення, що царевич місцевого царства прийняв іудаїзм і за законами того часу і все його царство слідом.



Ну правильно, як негрів робили в радянському кіно — намастити чорним гримом лице.
Не дивно, що радянський шпигун міг провалити завдання, бо прийняв білого, але дуже засмаглого жителя Флориди за негра.
А, виявляється, раса це не колір шкіри — це форма носа і губ.



І оці растамани, яких частенько показують в американському кіно — то не просто чуваки, які вирощують та курять марихуану. Це релігія. Назва Растафарі походить від імені останнього імператора Ефіопії Хайле Селассіє I, до коронації відомого як Рас Тефері Меконнин. Рас — це принц по амхарському. Растафарі вірять, що він — месія.
Ідеї растафарі поширилися в 1970-х роках завдяки музичному стилю реґі, який з'явився на Ямайці, де растафаріанами називає себе 10% населення. Спочатку це були релігійні пісні на основі текстів з Псалтиря. Відомий реґі музикант Боб Марлі має неофіційний статус пророка растафаріанства. На основі растафаріанства виникла молодіжна субкультура раста, яка частково втратила релігійну та расову основу.