Державні службовці в Саудівській Аравії отримають гроші, щоб компенсувати новий податок з продажу та підвищення цін на паливо.
Король Салман видав указ про щомісячні платежі на 260 доларів.
У королівстві подвоїлися ціни на бензин. Також запровадили податок у 5% на більшість товарів і послуг, включаючи продукти харчування та комунальні послуги.
Хоча раніше Саудівська Аравія рекламувала себе іноземним спеціалістам як країну без податків.
Саудівський уряд хоче знизити свою залежність від нафти після нещодавньої турбулентності на ринку сирої нафти.
Королівський указ Саудівської Аравії говорить, що громадяни, які користуються приватними службами охорони здоров'я та освіти, будуть звільнені від сплати податків. Держава звільняє від сплати податку при першій покупці житла.
Військовослужбовці, що перебувають на фронтах з Єменом, отримають одноразовий платіж понад 1000 доларів.
Організації, такі як Міжнародний валютний фонд, вже давно закликали країни Перської затоки диверсифікувати свої джерела прибутків, щоб не залежати від нафти.
У Саудівській Аравії більше 90% бюджетних надходжень походить від нафтової промисловості.
У 2016 році Саудівська Аравія оголосила про скорочення виплат у державному секторі, щоб скоротити витрати, але минулого року скасувала скорочення.
Близько двох третин працездатного населення Саудівської Аравії працюють у державному секторі. Їх заробітна плата та надбавки становили 45% державних видатків у 2015 році і спричинили рекордний дефіцит.
Саудівська Аравія та ОАЕ вже зробили інші кроки для наповнення державної скарбниці.
У Саудівській Аравії це включало податок на тютюн та безалкогольні напої, а також скорочення деяких субсидій, що пропонуються місцевим жителям.

Було заарештовано десяток принців, які прийшли протестувати проти того, що держава більше не оплачує їх комунальні рахунки, та порушували громадський порядок. Королівська родина дуже велика, тому багато хто в ній не має престижного соціального статусу і багатства.

У ОАЕ запроваджено туристичний податок.
Але немає планів введення податку на прибуток.
Інші члени Ради співробітництва в Перській затоці Бахрейн, Кувейт, Оман та Катар також взяли зобов'язання запровадити ПДВ, хоча планують зробити це у 2019.