Вольфсангель (нім. Wolfsangel — вовчий гак) — позаалфавітний рунічний символ. Символізує захист, взяття ворога в полон. Використовується в геральдиці, присутній на гербах багатьох міст. В горизонтальному положенні міг символізувати вервольфа.

Цим знаком відмічали кордони — помічали прикордонні камені.
У 15 і 17 століттях Вольфсангель був емблемою кількох селянських повстань, завдяки чому набув значення боротьби за свободу і незалежність.
В 1910 році німецький письменник Герман Ленс опублікував роман «Вервольф», в якому йдеться про селянський загін самооборони в період Тридцятирічної війни, який використовував цей знак. Цей роман був дуже популярний. Саме з нього починається інтерес до цього знаку німецької молоді в 20 столітті.
До чого тут Україна? Так ми ж частина Європи. Радянський період дуже спотворив уявлення про здорову мобільність населення. І от у цій Європі у 1618-1648 роках йде
30-річна війна. І українські козаки, військо запорозьке, беруть участь у цій війні як найманці. І бачать цей фольфсангель ще тоді.
Отже, що маємо: вовкулака, ліс, селянське повстання, знак кордону. Це все є й в українській традиції. Воно й не дивно: серед предків німців є слов'яни. І не з 17 століття починається оце переміщення людей по Європі туди-сюди, сюди-туди.
А ще — цікавий висновок: навіть якби Богдан Хмельницький мав задум почати повстання раніше — в нього просто не було його з ким починати, бо всі воєнні специ були в Європі. А як тільки війна закінчилася, так і почалася революція, бо чоловіки з досвідом повернулися додому.
Що символізує вовк і вовкулака, якщо він є емблемою селянського (простонародного) повстання? Прагнення до соціальної справедливості. Хлопці йдуть до лісу, бо не приймають той суспільний лад, який є. Так само як вовк, який рідня з собакою, але не служить хазяїну.
Що пишуть за перевертнів, коротко.
1) Сильний природний талант до дресури тварин. Хлопець пішов в ліс, грається з вовками. (леопардами, якщо в Африці) На місці смерті його ворогів будуть сліди вовків. Ясно звідки легенда про те, що він вміє на вовка обертатися.
2) Психічні порушення, як природні так і викликані штучно, тобто дією якихось речовин. Люди не обертаються на вовків (ведмедів, та інше) але вірять в це. І діють відповідно.
3) Альфа — сильній вовкулака, бо може перетворюватися на вовка лише частково. Наприклад, тільки руки в лапи з кігтями, щоб по шиї і видертись на скелю чи хмарочос.
По-справжньому сильний верфольф не обертається. Перетворення — результат того, що людина недостатньо опанувала цю енергію. Історія людини, яка обертається на вовка — це художній стимулятор, щоб легше пересічній людині було опанувати цю енергію.
Що за сила? Воля до життя. Організм хоче отримати потрібні йому для розвитку ресурси. Соціум, об'єднання людей — такий же організм. Система отримує ресурси, розвивається. Переходить на вищий рівень. Звичайна історія життя.