Посолка. Засолку знаю. Посилку знаю. Квасольку знаю. Навіть про членкинь і членок чув. А посолка, виявляється, це не російське слово, яке означає процес соління (по-українськи так теж мабуть можна сказати, але в нас на Полтавщині так ніколи не казали). Українська служба Deutsche Welle так тепер називає жінку-посла: «Посолка США у Польщі відреагувала на...». Я якось після прийняття горезвісного нового правопису, який простимулював використання суфіксу -к- для утворення іменників на означення осіб жіночої статі, та й саме по собі утворення таких іменників, пожартував з кимось про «міністерку». Почув нормальну реакцію на цей покруч і зрозумів, що тут не до жартів. Агов, ентузіасти нового правопису, ви нас випробовуєте на присутність залишків здорового глузду? Ви з Нової Зеландії приїхали чи може ви — рептилоїди і почали вчити українську мову 22 травня 2019 року, коли Кабінет Міністрів схвалив нову редакцію правопису? Яка посолка?

Якість освіти валиться дедалі нижче. Промисловість падає дедалі глибше. Одні українці на Новий Рік бажають здохнути іншим. А для мене все це божевілля, колапс усіх сфер українського буття найвиразніше проявляється не в результатах тестування PISA, не в статистичних звітах і навіть не в фейсбучних війнах. Отаке от попрання усіх стандартів милозвучності наймилозвучнішої у світі мови за наказом якихось пань і панів «мовознавців» і можновладців, яких оті журналісти мабуть і по іменах не знають, оце для мене — найчіткіший прояв повного і абсолютного інтелектуального, психологічного і морального колапсу. Колапсу тих, хто таке пише і тих, хто це ковтає — населення, яке забуло мову Шевченка і наплювало на неї.

Посолка. Що сказав би на таке Павло Тичина? Максим Рильський? Остап Вишня (який у радянському мороці не боявся виступати за чистоту української мови — мене ще у радянській середній школі вчили про цю його боротьбу — пам'ятаєте? «Тіпають у нас коноплі, тіпають льон, іноді жаливу тіпають, але дітей, ..., не тіпають! Може, після цієї „відозви“ пробуватимуть, але навряд щоб з того яке прядиво було»? Павло Загребельний? Борис Олійник? Микола Сом? Нема їх. Нема в Україні більше поетів і письменників. Бо ніхто не підняв голос проти міністерки, посолки.

«все мовчить». Батьку Тарасе, ми занапастили твою (і свою) мову. Навіть після Голодомору вона вижила. Але мабуть таки ота бульдозерна русифіація 1980-х доконала її. Бо ті старі, від яких я у 1970-80-х вчив твою джерельну мову, зараз доживають останні роки, переважно, у злиднях. І ніколи вони у своїй масі не протестували на мовні теми. Солов'ї нації усі вимерли. Не чуть нічого від Ліни Костенко. А ті, кого зараз називають письменниками і поетами, — у перших рядах творців слів-мутантів.

А ми?

А ми дивились та мовчали, Та мовчки чухали чуби. Німії, подлії раби.

Село неначе погоріло, Неначе люде подуріли [Німі мову калічать І діточок своїх навчають]

Знав Тарас. Знав, що колись прийдуть отакі манкурти і доконають його мову, вдову-сиротину. Мабуть ще й уявляв, що зроблять це під рев патріотичних гасел, бризкаючи слиною на вишиті сорочки. Або просто зроблять це прості українці від злиднів і байдужості. Недавно говорили з одною директрисою школи в центральноукраїнському містечку про підтримку відозви проти правопису. Та каже, «Я, звичайно ж, проти цього правопису. Але який там правопис, зараз організовуємо страйк за підвищення зарплат вчителів».

Тест дуже простий. Якщо вважаєш, що посолка — це нормально, значить зробив свій посильний внесок у знищення української мови. На цьому «слові», звичайно, світ клином не зійшовся. Але воно — лакмусовий папірець. Якщо воно не ріже слух, значить ти не всотав українську мову з молоком матері. Значить доля цієї мови, її якість тобі до лампочки. До лампочки усе те багатство, яке генії і титани минулих епох взяли від народу і передали тобі. Ти його взяти не захотів, або, швидше, воно для тебе просто не існує. І можна говорити і писати як завгодно. Кабмін скаже: «Ви моголи», будемо писати по-монгольськи і доводити, що це — українська мова. І писати будемо просто про людські очі, аби не було проблем на роботі, бо закон зараз заставляє. А Закон про мову відмінять чи змінять, защебечемо по-російськи, як завжди.

Ставайте членами фейсбук-групи проти нового правопису і підписуйте відозву на сторінці групи: https://www.facebook.com/groups/576833563063836/