На днях Владислав Криклій урочисто повідомив, що в результаті чергової реформи, яке провело Міністерство інфраструктури, життя всіх в цій країні покращиться, а особливо повезе морякам. Адже в результаті прийняття змін до Наказу, скасовується переатестація моряків, яка проводилась кожні п'ять років.

Ейфорію від вдалої реформи в сфері підготовки моряків розділяє і Мехеіл Саакашвілі, адже тепер «корупцію подолано» і морякам стане жити простіше.

Я вже не раз писав про корупційну складову, яка існує в перепідготовці моряків. Ні для кого не секрет, що весь час існування незалежної України моряки мовчки платили данину за підготовку документів та переатестацію. За Омеляна ця данина виросла в декілька разів, і моряки почали бузити. При чому підкреслюю, не подобався лише розмір «мзди», адже половина з українських моряків фіг би здали екзамен особисто. При чому з кожним роком українські морські «виші» беруть дуби і випускають липу, яка тільки завдяки хабарям не просто не вилетіли з «мореходок» як лист фанери, а ще й спокійно працювали на благо міжнародних перевезень.

Найбільш красномовно висловився про українських моряків директор "Eurobulk Agency" LLC Анатолія Іванкевича: «Окрім зовнішніх факторів таких як політична кон'юнктура світу, основними причинами програшу українських моряків на ринку праці:

-систематичне порушення трудової дисципліни;

- зловживання алкоголем на борту;

- створення конфліктних ситуацій;

- недобросовісне виконання професійних обов'язків;

- недостатнє володіння англійською мовою».

Підкреслю, що більшість українських моряків доволі фахові спеціалісти (за рахунок спеціалістів ще радянської школи), але відсоток тих, хто підпадає під категорію «не якісних» щороку зростає.

Раз на п'ять років українська держава все ж змушувала українських моряків згадувати про правила судоводіння і будову агрегатів і проводило переатестацію, але ця переатестація у 99% випадків закінчувалась хабарем члену кваліфікаційної комісії.

У 2021 році були скасовані комісії з оцінювання і замість цього моряки почали здавати е-тести. Хтось здавав сам, хтось як завжди біг до агентів, але процес хоч трошки почав вирівнюватись. Моряки отримали можливість не платити шалені гроші, якщо в них все ж є знання. Хоча і були нарікання на втручання в систему оцінювання.

Якщо розглядати корупцію, як гангрену, а сам процес підготовки моряків, як орган, то у 2021 році почався процес хоч якогось лікування загангренених органів. Але М. Саакашвілі з В.Кріклієм вирішили, що простіше ампутувати хворий орган, аніж лікувати і переатестацію було скасовано.

Звичайно моряки зраділи від щастя, адже тепер можна і не вчити, і не плати. Ніщо тепер не буде заважати їх безхмарному існуванню. Але це з першого погляду.

Адже, якщо вчитатись в Наказ, то морякам тепер слід підтверджувати трудовий стаж. А для цього треба буде показувати контракти з іноземними судновласниками, а як тільки інформація про їх статки стане доступної для українською податкової, і як наслідок оподаткування це питання часу і бажання. І за рік-два українських моряків змусять віддати 19,5% від своєї зарплатні.

Другим наслідком скасування переатестації моряків може стати ще більше падіння якості підготовки українських моряків, що змусить Міжнародну морську організацію перевести Україну в blacklist, а це не просто падіння зарплати – це кінець співробітництва із іноземними судновласниками. Залишаться лише українські, які будуть винаймати наших же моряків за безцінь. Це ризики, які зараз ніхто не прораховує. Моряки їх прорахувати не можуть, бо м'яко кажучі не юристи. Політикам ці ризики не цікаві, адже вони не збираються бути в цій державі, коли негативні наслідки їх дій все ж наступлять. І поки всі будуть кидати лайном один в одного українські моряки підуть збирати полуницю в Польщу забираючи роботу в червоноградських пацанів та колег із сонячної Грузії)

P.S. І в обох своїх припущеннях я дуже хочу помилятись