Щорічне послання В.Зеленського інтригувало українців ще з квітня місяця, коли воно і мало відбутись. Але навесні цього року Президент не прийшов до Верховної Ради України пославшись на пандемію, і загрозу для життя, як депутатів так і його самого. У той же час, зараз, коли на відміну від весни ми маємо більше 5000 захворівши на добу, в Верховна Рада закрилась «на карнтин» Володимир Зеленський все ж вирішив, що загроз для здоров'я державних діячів менше, аніж на весні, і вирішив прити до Ради із щорічним посланням.

Якщо дивитись на все це з боку карантинних заходів, то в діях Зеленського абсолютно немає логіки. В той час, якщо подивитись з точки зору впливу на виборця, то виступити з посланням до нації за тиждень до виборів це прекрасна технологія, яка однозначно мобілізує ЗЕвиборця.

Що ж до меседжів керівника держави, то я б їх розділив на декілька підтем:

Мінські угоди є досі безальтернативним баченням врегулювання ситуації на Сході України. В той же час планується створити Кримську платформу, яка буде захищати права Кримчан і піднімати питання деокупації півостріва на міжнародній арені.

Амністія для бойовиків розглядається в рамках Мінських Угод і Закону України «про особливий порядок здійснення місцевого самоврядування в окремих районах донецької і луганської областей».

Перемир'я діє, хоча із великими труднощами. Я б зазначив, що всеохоплююче перемир'я не діє, але має місце зменшення інтенсивності бойових зіткнень, і зменшення втрат з обох сторін конфлікту.

Учні з окупованих територій можуть безперешкодно поступати у будь-який вищий навчальний заклад України. Зазначу, що таке право діти з окупованих територій мали з 2015 року, але тоді це право поширювалось лише на переміщенні «виші». Одностайності щодо «прівелійованого» статусу дітей з окупованих теріторіях в українському суспілсьтві досі немає.

Абсолютно популістичною заявою, я б назвав заклик В.Зеленського «поїхати на передову», адже там де він сам ви…бується в касці – це не передова, і там для нього створюють картинку, яка немає нічого спільного із реальністю.

За заявою В.Зеленського видатки на армію збільшились на 16 млрд.грн. В той час, як відповідно до проекту бюджету Україна на 2021 рік видатки на міністерство оборони України зменшились на 83 млн.грн. Якщо ж порівнювати з бюджетом на 2019 рік, то видатки на армію збільшились на 12, а не 16 млрд.грн.

Тож говорити про те, що в 2021 році бюджет на армію збільшиться – це все ж доволі спірна заява Зеленського.

Підтримка з боку США у цьому році запланована на рівні 250 млн.дол ( приблизно 7 млрд.грн.), але це не можна трактувати як однозначне досягнення В.Зеленського, адже США надає Україні військову підтримку із початком російської агресії.

Добровольці нарешті отримали право на статус учасника бойових дій. Це правда. За П.Порошенка добровольці не мали таких привілеїв. У той же час, саме ЄС під час голосування відповідного законопроекту наполягла на обмеження можливості добровольців отримати сатус УБД часовм проміжком до січня 2018 року.

Україна стала отримала статус партнера НАТО з розширеними можливостями. Я б зазначив, що це все ж більшу частину цієї роботи проробило все ж попереднє керівництво держави, але слід відзначити, що за Зеленського зовнішньополітичний курс Україна не змінила. На статус члена НАТО нам поки розраховувати не слід, адже відповідно до змін Конституції України, яку пролобіював Порошенко, разом із зовнішньоекономічним курсом України, в перехідних положеннях зазначена заборона розміщення військових баз інших держав, що суперечить статуту НАТО.

В Україні захворівших і померлих від COVID-19 менше, аніж в інших країнах. Це дійсно правда, але слід дивитись на причини таких показників. І перша з них це підміна понять, адже ми не знаємо скільки в Україні хворих, ми можемо говорити про виявлених хворих. А якщо на 30 000 тестів ми маємо умовно 5000 хворих, то рівень захворюваності населення ми маємо на рівні 15% від загальної кількості. Нагадаю, що якщо захворілих більше 3% від кількості протестованих, то це вважається епідемією.

Зарплата лікарів збільшилась на 300%. Це не правда. Надбавку за ризик отримують лише частина медпрацівників, які працюють в «екстренці», про що доповідає Кабмін. Іншим медпрацівникам надбавка до зарплати становить на рівні 25-70%.

У неготовності держави до пандемії винні попередники. На мою думку, на попередників можна було списати все у березні. Зараз же, недостача ШВЛ, недостатнє фінансування медицини, а також загальний стан боротьби із пандемією цілковито, — це все відповідальність чинної влади, яка витратила гроші закладені на боротьбу з пандемією на дороги.

Президент пишається тим, що зараз в СІЗО сидить «слуга», який замішаний у корупції в стінах Парламенту. Але мабуть Зеленський не знає, що народний депутат Юрченко давно вийшов із СІЗО

Також я б наголосив, що і за Порошенка представників коаліції гучно притягали до відповідальності, але ані Розенблат (БПП), ані Поляков («Народний фронт") так і не сіли.

Собі в заслугу чинний Президент поставив відновлення діалогу з країнами-сусідами (Польща, Угорщина, Румунія) і створення Люблінського трикутника.

Облікова ставка НБУ знижена до 6%. Це правда і це до речі дуже добре. Але банки не поспішають надавати кредити населенню, адже Гонтарєва всіх свого часу привчила, що держава завжди і залюбки перекладе всю відповідальність за свої проколи на приватний бізнес. Тож буму стимулювання економіки через кредитування, особисто я не бачу.

Згадав Президент і про вдалі концесії портів, і про приватизацію Укрспирту, але я не бачу позитиву в тому, що державу розпродають за бесцінь, але це суб'єктивна думка і чи є дійсна користь від цих дія для держави і економіки ми побачимо вже наступного року.

Зеленський пообіцяв, що до нового року буде презентований всеохоплюючий аудит держави. Зазначу, що такий аудит Зеленський обіцяв зробити до кінця 2019 року.

Для інвесторів пропонується створити "промисловий безвіз". Як на мене найкращою відповіддю Зеленському тут може стати заява посла ФРН, про те що інвесторам потрібні нормальні суди, а не "інвестиційні няні". Бо допоки прокуратура і суди будуть державою в державі, доти інвестор в Україну не прийде.

Зеленський пропонує українцям здати нульову декларацію і таким чином почати боротись із тініцізацією доходів. Зазначу, що "нульова декларація" це ще золота ідея Гройсмана В.Б, яка не була втілене в життя через не розуміння українців, чому посадовці крадуть мільйонами, а держава заглядає в карман лише рядовим українцям.

"Співпраця з МВФ, Світовим банком і ЄБРР буде перезапущена". От тільки в мене залишається питання навіщо треба було руйнувати ті зв'язки, які худо-бідно але мала Україна до приходу В.Зеленського до влади

Народовладдя українці будуть реалізовувати через соцопитування під час виборів. Це лише передвиборча технологія, яка покликана ввести українців в оману і вчергове проголосувати за "слуг народа".

Вже після виступу В.Зеленського Парламент проголосував за створення комітету по боротьбі із пандемією. Окремо зазначу, що аналогічний орган вже був створений у січні цього року. Але хто вже про те згадає.