НАД ПРІРВОЮ

Місяць, із впертістю, яка заслуговує кращого застосування повторюєш, що срака наближається так само не відворотно, як Великдень, чуєш, що ти «порохобот», а ЗЕ – бубочка, і тут хєрак…ми починаєм бігти в обмінники купувати долари, бо гривня м'яко кажучи починає по троху падати в ціні.

Скажу відразу, що я не вбачаю жодної трагедії в здешевшані гривні до рівня 27-28 за долар. Ці показники зазначені в Держбюджеті, і без її здешевшання ми не зможемо наповнити дохідну частину бюджету через надходження через експорт. І тут питання лише в тому, чи зможе Україна втримати зазначений рівень девальвації, та чи вистачить інших надходжень в бюджет, щоб державі не потрібно було робити неконтрольовані додаткові емісії гривні і не потрапити в стан дефолту.

УКРАЇНА І МВФ

Я продовжую дотримуватись думки, що політика відмова від співпраці з МФВ, яку де факто проводить Зеленський, є помилкою. Так само, як і політика висмоктування гривні з ринку через ОВДП (облігації внутрішньої державної позики) є доволі сумнівним задоволенням. Адже ми залучали кредитні кошти в ситуації, коли не могли їх повернути і потрапили в ситуації постійного перекридитування, повертаючи борги не за рахунок ефекктивної економіки, а завдяки залученню нових кредитів. Ця мильна бульбашка мала колись лопнути. І зазарз ми споглядаємо поаток цього процесу.

Ну і звичайно є шалена різниця, коли ти співпрацюєш з МВФ і маєш кредитну лінію під 1% річних, на відміну від залучення коштів під євробонди (3-8%) та ОВДП (12-16%)

ОЛІГАРХИ І УКРАЇНИ

Відразу після призначення ДенисаШмигаля Прем'єр-міністром України «незаангажовані» блогери/журналісти та депутати, які асоціюються з І.Коломойським почали в один хор волати про наближення дефолту. Пішли сюжети, замовні статті, звіти аналітичних центрів, про які ніхто раніше не чув, але які так само розповідали про невідворотній дефолт.

На цьому фоні інвестори очікувано хто призупиняє інвестування, а хто по троху замислився виводити гроші з країни. Тож тут зіграла ставка психологічного впливу на ринок, коли досить крикнути «вовк», щоб вся отара вівць почала бігти світ за очі подалі від бурхливого сьогодення України.

СВІТОВА КРИЗА І УКРАЇНА

Ми експортно орієнтована економіка. І орієнтована на ринки, які зараз починає лихоманити. ЄС і Китай несуть збитки на сотні мільярдів доларів від паніки, яка точиться навколо короновірусу. Кабмін Гончарука два місяці займався чим завгодно, але не підготовкою України до ситуації, коли на світових ринках пропозиції буде більше ніж попиту, а відповідно ціни будуть падати в тому числі і на товари, які ми експортуємо (зерно, чорні метали, жири та олії, руда).

Зараз, єдиний спосіб нашим експортерам вижити – це валити гривню, і тим самим зменшувати ціну на товар, що ми і будемо спостерігати наступні пару місяців.

Також Україна виявилась не готовою до зменшення надходжень від «заробітчан» і початку процесу повернення цих заблудних синів і доньок України в лоно Неньки. Процес цей тільки розпочинається, але що і з ним робити ще ніхто не знає.

Ні в Зеленського ні в Уряду більше немає можливості тішитись стабільною гривнею і розповідати про майбутні економічні прориви. Криза йде. Шторм економічно-суспільної лихоманки починає гойдати корабель «Україна» чимдуж, тож будемо сподіватись, що наш зелений капітан під жарти і прикольні фоточки веде нас не на рифи…Хоча пам'ятаючи про долю Нотр Дам та султану Оману, я б всім радив молитись. Як не дивно, але в цей скрутний час Богу я вірю більше аніж Зеленському і його команді «нових облич».