Не дивлячись на всі намагання коаліції і уряду втриматись від непопулярних кроків напередодні виборів Президента, вони все ж прогнулись під диктатом фактів. А факти, як ми знаємо річ вперта, і вони наступні:

В парадигмі, коли єдиним виходом у збалансуванні державного бюджету держава вбачає у влізанні в карман своїх громадян, громадянам не залишається нічого як задуматись над тим, а чи відповідають їх інтереси інтересам держави. Ну або, а чи обрані Верховна Рада, Президент, та створений коаліційний уряд дійсно представляють їх інтереси.

Підняття тарифів для на газ для населення на 23,5% змусило українців ще раз задуматись, а чи не занадто відірвані від народу ті хто приймають такі рішення. Ви тільки зрозумійте вірно, особисто я проти червонощоких реформаторів у вишиванках і не зовсім, але коли в державі із карколомною швидкістю збагачуються лише люди, які мають доступ до ресурсів держави, то громадянин у будь-якому піднятті тарифів буде бачити несправедливість, та шкоду особисто для себе.

Представники народу України по різному відкоментували дії Уряду. БПП та Народний Фронт відмовчались, адже в таких ситуаціях їм реально краще жувати аніж говорити. Інші ж політичні сили були більш багатослівні.

Олег Ляшко зазначив, що: «Підвищення на 24% ціна на газ для громадян (а ще раніше — для промисловості до 14 тис грн за тисячу кубів) — це вічна бідність, деіндустріалізація і сировинна залежність. Щоб не виконувати драконівські вимоги МВФ — треба міняти Президента і владу і економічну політику». Самі ж дії Уряду назвав просто неадекватними.

Альона Бабак «Самопоміч» «Це нонсенс. Нас зробили простаками, яких ошукали! Це буде додатковий прибуток „Укргазвидобування“. До цього рішення прибуток вже становив 40% від продажу. А після підняття на 23% прибуток буде становити 50%».

Юлія Тимошенко, вказала: «Президент Порошенко дав команду підняти ціну на газ на 23,5%. І це рішення Порошенка було виконано. Це означає, що на новий опалювальний сезон тарифи на газ будуть на 23,5% більші. І тарифи на тепло будуть на 23,5% вищі». І закликала всіх депутатів всіх рівнів – обласних, районних, міських – негайно скликати позачергові сесії і звернутися до президента Порошенка негайно відмінити цей злочин перед людьми. Також Юлія Володимирівна вимагає негайного скликання позачергової сесії Верховної Ради для того, щоб «розглянути це питання і зупинити це жорстоке поводження по відношенню до людей». До речі підставою призупинення дій Уряду може стати підтримка проекту постанови про мораторій на підвищення ціни на природний газ для потреб населення №9198 її авторства.

«Опоблок» та інші депутатські групи, як завжди назвали це рішення антинародним і поки слідкують за розгортанням ситуації.

В ситуації коли фактично половина парламенту назвала рішення підняти ціни на газ антинародним, а інша половина відмовчується, бо підтримати – це нарватись на гнів улюбленого виборця, та отримати від нього адекватну оцінку дій та чеснот, то потенціалу для блокування такого рішення Парламенту може вистачити. Так само, як може вистачити і потенціалу для проведення позачергового пленарного засідання.

Петро Порошенко, як людина яка, якщо не ініціювала підняття тарифів, то відверто підтримала, за рахунок власної фракції та союзників із «Народного фронту» буде намагатись всіляко ці ініціативи блокувати.

У будь-якому випадку навряд чи йому вдасться вийти сухим із води, як це було під час врядування Арсенія Яценюка. Коли підвищення тарифів пов'язували або з європейським рівнем цін та крокуванням до європейських стандартів споживання або тим, що на дворі війна і всі мають нести свій тягар. Наразі не йде мова не про війну, яка, звичайно, триває, але не є несподіванкою і форс-мажором, а до «європейського» рівня ціни слід доводити паралельно із рівнем життя населення країни, і обмеженням жадібності свого оточення.