Хелоу, еврі баді! Я сьогодні продуктивний — два лонгріди, або довгочтива — то рекорд. Хочу написати на тему патріотизму. Точніше — про заробітки на отому самому патріотизмі. А надихнув мене на те срачик між Сопіним та Журавлем, в якого останній відсудив грошенят за використаний малюнок без дозволу. Хто там правий, а хто — ні, я не знаю. Та і, правду кажучи, мені байдуже. Цікавіше в коментах, де один дядько написав, що патріотизм і комерція це два поняття, які знаходяться в різних площинах, та перетинатись не можуть.

То може варто поміркувати, чи перетинаються патріотизм та комерція? Тільки, шановні парафіяни, спочатку видихніть, увімкніть в собі раціональне і вимкніть абстрактне, бо бомбане добряче.

Ну то гайда до міркувань! Почнемо з того ж Сопіна, який ображений і надутий батькує Журавля. У Сопіна бізнес — пошив одягу. Одяг прикольний на вигляд, при чому є лінійка картузів у вигляді мазепинок, бейсболок з нашивками у вигляді кокард нашої армії, і т.д. І от коли поміркувати, хто ті картузи купить? Правильно — патріотично налаштовані громадяни! Чи заробіток це на патріотизмі? Однозначно.

Скільки авторів з'явилось завдяки майдану та війні? Чимало ж, правда? Деякі з них доволі непогано пишуть. Пишуть про війну і про всяке таке. Хто купить ті книги? Правильно — патріотично налаштовані громадяни! Чи заробіток це на патріотизмі? Однозначно.

Скільки проукраїнських блогерів з'явилось завдяки майдану? Чимало! Хто на них підписаний та читає? Патріотично налаштовані громадяни. Приносить це їм прибуток? Однозначно! Заробляють на патріотизмі? Безперечно!

І так само зі співаками, художниками...

Погано це? На мою думку — ні! Нічого поганого немає в тому, щоб популяризувати свою країну і ще й на цьому заробляти.

Але є такі заробітки на патріотизмі, які брудні та аморальні. Так заробляти люблять всілякі псевдонаціоналістичні парамілітарні організації, які беруть участь в замовних акціях, займаються рекетом, розбоєм, але прикриваються патріотизмом. Так, шановні парафіяни, робити не можна.

Бо це — кака.

Отака моя казочка, хто до кінця дочитав, тому бубликів в'язочка, трішки гривень в гаманець, а Лаптестану — реченець.

Ну і традиційне:

Слава Україні!