Всім відомо про багаторічний ірландський конфлікт та про велику кількість паралелей у історіях України та Ірландії, більшість знає про протистояння ІРА та Британської влади. Багато хто чув про протестантів,які живуть у Північній Ірландії, но більшість рахують протестантів заручниками ситуації. Напевно, мало хто за межами Ірландії, знає що саме на фотографії. Ще меньший кількості відомо, що 12 липня протягом останніх двох століть Оранжисти ( читай протестанти) святкують перемогу у війні ірландських протестантів та католиків,коли у 1690 році король Оранже, україномовним читачам відомий, як Вільгельм Оранський. Розбив короля Джеймса ІІ, він жеш Яків ІІ, у битві на річці Бойн. Насправді битва сталася 1 липня за старим стилем, але дата змінилася на 12-е, коли Британія прийняла григоріанський календар, — парадоксально, але факт,дата анти-католического свята розрахована за католицьким календарем. Цю перемогу протестанти відзначали і в XVIII столітті, але тільки в XIX столітті ці святкування стали регулярними, важливими і надзвичайно політизованими. Північноірландські протестанти намагалися постійно демонструвати свою перевагу над місцевими католиками, яких вони вважали віроломними бунтівниками, готовими почати розправу з протестантами.

До 1830-х років оранжістскі паради стали провокаційними демонстраціями переваги протестантів. Коли закінчився термін дії «Акту про партійні ходи» 1832 року, який забороняв оранжістскіе ходи, то в кінці 1840-х років відносини між протестантами і католиками загострилися. Почалися криваві сутички, у яких гинули здебільш спровоковані,но непідготовлені до сутичок католики. Починаючи з 1870-х паради висловлювали і мобілізовували неофіційний опір протестантів — руху «Гомруль», тобто за самоврядування Ірландії всередині Британської імперії. У 1920-х, коли у Північній Ірландії був власний парламент (де переважали протестанти) паради висловлювали офіційні настрої, а в 1926 році «славетне 12» — 12 липня було навіть оголошено державним святом. Так продовжується практично і до наших днів у 1998 році було вбито у власному помешканні трьох хлопчиків католиків, в 2013 під час параду постраждало 150 поліцейських. В минулому сторіччі протестанти підтримували британську владу під час ірландських визвольних змагань,такі собі сепари, а під час тридцятирічного конфлікту Оранжисти, вони ж Лоялісти утворили свої озброєні загони та воюювали проти загонів Ірландської Республіканської Армії. Так от повертаючись до фотографії, вона зроблена, два дні тому — 12 липня 2018 року. В цей самий час коли представники британської корони знаходилися з дружнім візитом у Дубліні, за декілька сотен километрів оранжисти підготовлювали поминальне багаття у якому колись спалювали опудало Папи,а тепер частіш використовується символіка вільної Ірландії. Бачити плакат з написом КАТ? Цей слоган означає "Kill All Taigs". Taigs з ірландської перекладається як — Католики.

Також розташована, так би мовити «пропозиція» зупинити розслідування вбивства 11 католиків британською армією у Баллімурф.

Звісно напис IRA ,та національні прапори.

Такі от заручники ситації. Паралелі шукайте самі.

Як і опис сам оранжевих парадів, пісень на кшталт Croppies Lie Down та оркестрів граючих агресивні мелодії.5b49baa047c1c.jpeg