5ad7aa2246e3b.jpegУ нас у всіх свої майдани. Одного разу осмілившись на нього вийти, навряд чи відмовиш собі у можливості виборювати свої права.

Я не «порохобот», но і не «зрадофіл» якщо говорити термінами фейсбука. Та і смішно бути одним з них на відстані у тисячі километрів. Я переконаний анархіст. Як раз Майдан, як модель, продемонстрував можливість існування суспільства за принципами анархізму. Це все гарно на практиці, що ж до теорії...? -так жартують ірландці.

Майдан — як протест досяг своїх цілей. Вимоги виконуються. Країна впевнено евро-інтегрується, віддаляючись від східного царства. Янукович десь в тому царстві. Національна самооцінка зросла. Боротьба з корупцією...ну.. за право боротися з нею, уже боротються не аби яка кількість «контор». Но все це не заслуга Порошенко і Со. — як би того не хотілося, тим кого називають «порохоботами». Це мінімальні вимоги поставлені народом України і менеджери їх виконують.

Звісно, багато що не змінилося, а навіть погіршилося: негаразди в економіці, низький рівень життя, високий курс валют, падіння ввп і зростання корупції — у цьому нема вини Порошенка і Со. — як б того не хотілось «зрадофілам». В першу чергу, це наслідки російської агресії. Агресія і є тим головним фактором, завжаючим розвиватися країні. Російське втручання у справи України, до сих пір надає можливість чиновникам красти з бюджету, а прибиральницям з карманів. Інакше, я впевнений, Майдан би відрубав голови дракону.

Зміни — це процес. Шлях довгий і тяжкий. І сподіваюся в України він буде коротший, а ніж рух за громадянські права у США або рух за незалежність Індії. Позитивні зміни треба розцінювати, як перемогу. Це мотивує і надихає на подальший рух. Негативні вважати побічними проблемами, та на фоні їх вирішення фіксувати нові перемоги. Не варто прислухатися до порад на кшталт «це не можливо і так не робиться» ,запитання «А якщо..?» поширює варіанти можливостей до безкінечності. Рівно чотири роки тому Майдан, вивівши мільйон прихільників, в котре підтвердив це.

Ще більше питань виникає при спробі розібратися, що вважати вдалою революцією. Їі ідеалістичні цілі, чи результати?

Тим хто кричить «не за то стояв Майдан. За що там люди загинули?! » та таке подібне. Я нагадаю:

Не Майдан віджав Крим. Не Майдан розпочав війну на сході. Це зробили його противники. Більшість сьогоденних проблем спадщина попередників.

Переведіть мене через Майдан.Щоб помолитись просто неба...