Вероніка Герін / Veronica Guerin(Вероніка Герін / Veronica Guerin)

Вероніка Герін, видатна ірландський журналіст була застрелена у своїй машині 26 червня 1996.

У 1995 році, лише через п'ять років після того, як вона розпочала свою діяльність, вона почала звітувати у пресі, про найбільший захід у історії кримінальної Ірландії, під час якого наркодилери заробили 4,4 мільйони доларів. Вероніка взяла інтерв'ю з одним із злочинців, не викриваючи його, написала та опублікувала історію. Через кілька днів в її будинок увірвався бойовик, спочатку поставивши пістолет до голови Вероніки, алє опустив його і вистрелив журналістці по нозі.Її відповідь на погрози, згідно з повідомленнями в пресі, полягала в тому, що " тепер я відчуваю, що ці негідники повинні бути викриті, оскільки вони ж "просто роблять" гроші, вони руйнують життя і вони практично недоторкані".

Журналістка Вероніка Герін, дуже скоро стала відома, як фахівець по злочинності, після того, як вона почала писати, для газет The Independent і Sunday Independent, що була найбільшою тиражною газетою в країні, у 1994 році. Після першої стрільби пані Вероніці Герін було надано поліцейський супровід, але журналістка скасувала ескорт через кілька днів. Вона продовжувала писати про злочинність, розповідаючи про діяльність боса одного з Дублінських кланів , відомого поліції, як "Монах"

Її методика здобування інформації вийшла за звичні для журналістів межі,у яких лише використовують "джерела поліції" для своєї інформації. Вона пішла прямо до злочинців, спілкувалась з ними, і в деяких випадках, мабуть, ввійшла у довіру. Щоб виклакити на розмову та завоювати повагу, вона використовувала свої знання про англійський футбол і команду "Манчестер Юнайтед", улюбленьців у країні. Вероніка була розстріляна у власному Опелі, шістьма пострілами з револьвера Кольт 26 червня 1996 року. Вероніка загинула на місці, їй було 37, залишився 6-річний син. Замах здійснили двоє чоловіків з клану Джона Джіллігана, вбивці пересувалися на білому мотоциклі.

5ad4e7071ebbf.jpeg( Сцена вбивства Вероніки Герін)

Вбивство викликало широкий громадський резонанс і призвело до створення в Ірландії служби Criminal Assets Bureau. Похорони журналістки відвідали прем'єр-міністр і головнокомандувач армією Ірландії. Профспілки оголосили в пам'ять про неї хвилину мовчання, люди в автобусах і поїздах, на вулицях і супермаркетах, похилили голови. Наступного дня уряд прем'єр-міністра Джона Брутона оголосив про програму боротьби з злочинністю.

Вбивство Вероніки Герін викликало обурення, і тодішній прем'ер Джон Брутон назвав це "нападом на демократію" Ірландський парламент прийняв та усвідомив потенціал, використання законів про конфіскацію майна, як засобу стримування та покарання злочинців. Протягом тижня після вбивства парламент прийняв Закон про утворення Бюро Кримінальних Активів (CAB) , щоб активи, придбані за допомогою грошей, отриманих злочинним шляхом, могли бути вилучені та використані урядом. Опозиція в парламенті заявила, що це популістичний закон, реакція на вбивство пані Герін. Сталий "Ірланд Таймс" також заявив: "Є підозра, що уряд просто знайшов відповідь на вбивство Вероніки Герін, щоб зберегти власне обличчя — замість того, щоб працювати над створенням довгострокової стратегії боротьби зі злочинністью ".

Ліз Ханд, репортер з The Independent,писала про пані Герін: "Це не те, що вона вважала, що вона не вразлива, але концепція журналіста, що загинула через виконання роботи, була настільки немислимою. Просто здавалося, що це не може статися в цивілізованій країні "

Про Вероніку пам'ятають, її ім'я часто згадують у світовій журналісткій спільноті, знятий фільм "Veronica Guerin" , у центрі Дубліна встановлений пам'ятний бюст, існує стипендія іменні Вероніки Ґерін. І саме головне після загибелі журналістки, завдяки новим законам і фактам, вдалося сильно ускладнити життя наркомафії в Ірландії.

Меморіал Вероніки Герін у Дублінському замку.
Меморіал Вероніки Герін у Дублінському замку.)