У зв'язку з тим, які зараз настали важкі часи пандемії, війни з росіянами і економічного спаду, останнім часом я спостерігаю тривожну тенденцію озлоблення нашого суспільства, осудження і втоптування в багно однієї з найнезахищеніших верств нашого населення — популістів.

Хотілося б сказати кілька слів на захист цих важко хворих людей, які й досі знаходяться під вогнем нищівної критики, бо не в змозі захистити себе самотужки.

6092f036713fc.png

Не всі знають, що популізм — це важка хвороба головного мозку, що стоїть у одному ряду з такими страшними недугами, як російськомовна щелепа, що не дає її носію розмовляти або розуміти українську мову. На жаль, на відміну від російськомовної щелепи, вроджений або хронічний популізм невиліковний.

Тому давайте розберемося, як не захворіти, що робити, якщо ви відчули у себе симптоми і які заходи безпеки потрібні щодо хронічно хворих.

За звичай, хворий на популізм втрачає інтерес до особистого розвитку, до роботи, науки, культури, він вважає, що усе за нього має зробити держава і усюди шукає простих та хибних рішень: «Все відібрати та поділити» — це найбільш розповсюджені симптоми. Стережіться — якщо хворого на популізм не лікувати, він поступово втрачає здатність до будь-якої розумової діяльності.

609d42a5384d9.jpg

Через поганий розвиток медицини, популізм вперше почали впевнено діагностувати лише в Америці у 19-му столітті (перший підтверджений історичними джерелами спалах — People"s Party). Попри це, деякі історики вважають, що популізм — дуже давнє захворювання, що спалахувало ще у Стародавній Греції і Стародавньому Римі.

Наступне документоване масове зараження відбулося у Росії ("Народники") і тривало аж до початку 20-го сторіччя. Деякі дослідники вважають, що саме цей спалах, що його було частково та неякісно вилікувано у царській Росії, призвів до справжньої епідемії у 1917-му році. Більшовики і їх різновиди — комуністи, соціалісти, нацисти, фашисти — це добре відомі нам хворі, тому можемо розглянути страждання типового популіста на їхньому прикладі.

Некоректно і дуже образливо звучить думка, що популіст — це завзятий брехун. Навпаки, перше правило популізму каже, що популіст вам розповідає саме те, що ви хотіли б зараз почути — просто маючи на увазі геть протилежне. Звісно ж, він робить це, маючи благі наміри, він вважає, що так для вас буде краще. Тобто якщо хтось тут і є брехуном, то це ви, і ви брешете собі, якщо дослухаєтеся до популіста.

609d4360e84fc.jpg

Взагалі, розуміти людей неважко — треба просто їх слухати. Якщо якийсь тиран, маніпулятор, НЛП-шник, нарцис висловлює свої думки, він розповідає вам свої найбільші страхи, те, що його найбільше хвилює, звісно, маючи на увазі протилежне: "Ти неправильно вкладаєш свої гроші" (тобто "Я хочу забрати твої гроші"), "Ти дурна" ("Я дурний, але спробую тебе обдурити"). Якщо вам телефонує "працівник банку" і каже: " Ваші гроші в небезпеці, ми їх зараз захистимо", цілком зрозуміло, що насправді це протилежне і означає "Ваші гроші зараз в безпеці, але я хочу їх вкрасти". Отак просто.

Тепер дуже просто стає пояснити, що саме популісти мають на увазі — треба тільки правильно зрозуміти їх пропагандистські гасла. Почнемо з більшовиків, бо ми добре знаємо і гасла, і результати. Вони обдурили народ, заразили його популізмом і захопили владу під гаслом "Фабрики — робочім, землю — селянам". Насправді це "Відберемо робочі місця, майно та гроші у кваліфікованих працівників, відберемо землю у селян, потім і тих, і тих загонимо у рабство".

609d4376237b0.jpg

Далі по комуністичних гаслах: "Миру — мир!" ("Війна заради світової комуністичної революції"), "Ні — гонці озброєнь" ("Будемо озброюватись будь-якою ціною"), "Радянське — означає відмінне" ("Радянське — означає небезпечне неякісне лайно") і так далі. Там їх ще багато, вони відомі, можете самі спробувати.

Цілком зрозуміло, що після закінчення небувалої 70-річної епідемії популізму залишилось багато хворих, недовилікуваних та осередків інфекції, на яких паразитують нові популісти.

Ось вам план так званого "Українського прориву" від дуже відомої людини-популіста, а також те, що насправді малося на увазі і що сталося (особу вгадайте самі, це неважко):

609d421acbde1.jpeg

1. Конституційний прорив — народ сам напише Конституцію (я їм напишу нову Конституцію — і спроби такі були).

2. Судовий прорив — будемо обирати суддів всенародно (я призначатиму суддів — і таки вдалося протягнути багато своїх).

3. Інформаційний прорив — громадське телебачення та інтернетизація всієї країни (у мене будуть свої телеканали, домовлюся про картельну змову з олігархами, щоб Інтернет здорожчав і його було обмежено — дуже багато розвелося розумних у фейсбуці).

4. Корупційний прорив — довічне ув'язнення за корупцію (жоден посадовець, що чесно ділиться, не сяде, активісти та волонтери, що будуть протестувати, сядуть надовго — було і те і те).

5. Прорив народжуваності — збільшити виплати при народженні дитини (вже існуючі виплати затримаю, розгоню інфляцію, щоб навіть той дріб'язок взагалі знецінився, своєю бездіяльністю нанесу тяжкий удар по народжуваності, щоб потім заробити мільйони на масках, "оксоліновій мазі" та простроченій вакцині під час епідемії грипу).

6. Інтелектуальний прорив — українська "Силіконова долина", повернути дітей з дискотек до бібліотек (задушу податками задля подальших популістичних кроків і власного збагачення будь-який розвиток українських технологій, науки, культури, мистецтва).

7. Транзитний прорив — побудова нових нафто- і газогонів, наведення порядку на залізниці (домовлюсь із Путіним за газ по 500 доларів, буду руйнувати існуючі газогони, залізницю остаточно віддам олігархам).

8. Підприємницький прорив — ліквідувати ПДВ, ввести "єдине вікно" для контактів з чиновниками (збільшу податки, кількість чиновників, перевірок, контролюючих служб).

9. Енергоефективний прорив — створити власний замкнутий ядерно-паливний цикл, добудувати газогін "Одеса-Броди-Плоцьк" (знов-таки домовлюсь із Путіним за газ по 500 доларів, буду нищити власні енергостанції, покупати ще більше електрики у росіян, введу віялові відключення електроенергії).

10. Прорив інвестицій — перетворення України на інвестиційний рай (постійними конфліктами з президентом, підприємцями, опозицією зроблю інвестування таким непевним, що його темпи почнуть знижуватися навіть у найспокійніші часи).

11. Будівельний прорив — зниження вартості кредитів на житло (спричиню таку політичну і економічну нестабільність, що ставки по кредитах аж злетять).

12. Аграрний прорив — просування української с/г продукції на зовнішні ринки (це мій улюблений — буду багато років вперто заганяти селян у рабство, відчайдушно борючись проти цивілізованого ринку землі, щоб отримати від аграрних баронів ще більше грошей на свою наступну передвиборчу кампанію).

Цьому "плану" вже чотирнадцять років, і, дякувати Богові, тоді їм нічого не вдалось. Але й зараз, на гнилому фундаменті цього плану, вони знов будують "Новий Курс України", "Нову стратегію" і ще казна-що. Стережіться, не слухайте таких популістів, щоб уникнути тяжкої хвороби, і будьте пильні: якщо навколо засмерділо, то десь поряд стався такий "прорив".

Ну і нарешті, багатьом, мабуть, буде цікаво проаналізувати гасла одного нашого відомого зеленого популіста.

609d441d4f9f6.jpg

То будь ласка:

— "Кінець епохи бідності" ("Початок епохи злиднів та смерті");

— "Кінець епохи брехні" ("Початок епохи суцільної дезинформації на державному рівні", тепер навіть є Агенство з дезинформації);

— "Кінець епохи жадібності" ("Початок епохи тотальної влади олігархів");

— "Зробимо їх разом" ("Я нічого не зроблю");

— "Весна прийде — саджати будемо" ("Нікого не посадять").

Є претензії? Ніде ж не збрехав ані популіст, ані ціла його партія — все зробили як обіцяли. Якщо ви неправильно їх зрозуміли — то тепер ваші проблеми, мали ж вже навчитися розуміти популістів на більшовиках.

Ну й так, з цими зеленими більшовиками усе як і зі старими червоними — там таких гасел ще багато, можете самі потренуватись.

Найбільш уразливими для популізму верствами населення є люди, що багато дивляться телевізор, найбільш малооплачувані працівники та ті, чий прибуток залежить від багатьох факторів, коливається та є непевним — таксисти, вчителі, медики.

Є кілька простих кроків, як зберегти свій мозок цілим та уберегтися від зараження — не дивитись вкрай небезпечні популістські телеканали на зразок "Інтеру" та "Г+Г", не заходити на популістські ресурси, такі, як "Страшна.ЮА", "ТСН", "ЗІК", читати більше якісних та цікавих українських статей та книжок.

Окремо порекомендую такі книги: Орест Субтельний — "Україна: історія", Ернесто Лаклау — "Про популістський розум".

Ну й ще порекомендую читати Людвіга фон Мізеса (народився у Львові, дитинство провів у Чернівцях, наша людина, знає, про що пише): "Лібералізм", "Соціалізм: економічний та соціологічний аналіз".

Бережіть себе та своїх рідних, не слухайте росіян та популістів.

Поборемо!