До вашої уваги черговий огляд міжнародних новин у сфері податків та свободи, у першу чергу економічної.

Уряд Індонезії почав реалізовувати нову програму податкової амністії. Країна прагне збільшити податкові надходження через заохочення повернення коштів, прихованих закордоном.
Уряд введе податок у розмірі всього 2-5 відсотків на активи, повернуті з офшорів до березня 2017. Ці активи мають зберігатися в Індонезії протягом трьох років.
Репатрійовані кошти буде дозволено інвестувати в державні цінні папери, акції та облігації, випущені приватними компаніями, а також у нерухомість.
Місцеві банкіри оцінюють, що така амністія принесе в економіку країни близько 6 млрд. доларів США переважно з Сінгапуру, де традиційно ховають гроші індонезійці.
http://www.reuters.com/arti…/us-indonesia-tax-idUSKCN0ZY098…

А польські парламентарі дали зелене світло новим правилам, які знижують податки для малих підприємств з 19 до 15 відсотків. Уряд запропонував знизити податки фірмам, чиї доходи не перевищують 1,2 мільйони євро на рік. В польському уряді переконані, що такі зміни мають сприяти зростанню економіки в довгостроковій перспективі та допомогти підприємцям. Депутати проголосували майже одноголосно, утрималося лише троє.
http://www.thenews.pl/…/263036,Polish-MPs-back-tax-cut-for-…

Тим часом у Румунії вже підраховують зиски від зниження податків. Після декількох років кволого зростання, уряд Румунії переглянув податковий кодекс. В кінці минулого року він зменшив ПДВ на 4 відсотки, знизив ставки податку на прибуток, скасував спірний «спеціальний будівельний» податок тощо.
Зміни запрацювали набагато швидше, ніж очікувалося. Вже у першому кварталі 2016-го економіка Румунії зросла на 4,3% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, і на 1,6% в порівнянні з четвертим кварталом 2015 року. Через це країна опинилася серед найбільш швидко зростаючих економік ЄС, поступаючись тільки Ірландії. За оцінками інвестиційного банку Wood & Company ВВП країни зростатиме на 5,1% в цьому році і на 5,8% в 2017.
http://www.valuewalk.com/2016/07/romania-economy-soar/

Звертаю увагу на авторську статтю відомого в Україні польського економіста Лєшека Бальцеровича, який розмірковує про причини бідності, нерівності доходів та аналізує різні економічні моделі держав.
Його аналіз показує, що всупереч поширеній думці найглибші кризи (включаючи геноциди) відбулися у країнах, де панував неринковий соціалізм, а не капіталізм. Найважливішою причиною існування бідності в світі він називає антиринкові режими (соціалізм, олігархічний капіталізм і т.д.). Тоді як найкращою альтернативою для них вважає радикальні ринкові перетворення.
Найкращою моделлю Бальцерович називає підприємницький капіталізм, який, за його визначенням, характеризується високим рівнем економічної свободи. Вона створює можливість успішним підприємцям отримувати високі доходи, але конкуренція на ринку не допускає крайнощів, характерних для олігархічного капіталізму.
http://4liberty.eu/institutional-systems-policies-inequali…/

Тим часом в США відбувся черговий тріумф вільної економіки – уряд вперше дозволив приватній компанії політ на Місяць.
Федеральне управління цивільної авіації США після міжвідомчої перевірки дозволило невеликому стартапу Moon Express (який налічує всього 40 співробітників), що базується на мисі Канаверал у Флориді відправити в наступному році автоматичну місію на Місяць.
Moon Express збирається в 2017 році відправити на природний супутник нашої планети невеликий дослідний автомат, який працюватиме там протягом двох тижнів. NASA при цьому буде «консультувати, але не управляти» роботою фахівців компанії.
Виданий дозвіл став гарною новиною не лише для Moon Express, але і для інших приватників, які планують польоти за межі орбіти Землі. Наприклад, Ілон Маск, в рамках свого проекту SpaceX хоче в 2018 році відправити місію на Марс. Тепер, коли вже є прецедент з Місяцем, домогтися від американських чиновників дозволу на більш широке комерційне освоєння космосу, мабуть, буде простіше.
http://reed.media/moon-express-permission/