Соціологічна група «Рейтинг» оприлюднила нові результати опитування про рівень підтримки політичних партій. Зважаючи, що до місцевих виборів залишилося п'ять днів, не виключено, що це останнє соцопитування, проведене напередодні дня голосування.

Перед тим, як перейти до результатів соцопитування, варто зауважити два моменти:

1. Мова йде про рівень підтримки політсил на місцевих виборах, який може суттєво відрізнятися від рейтингу тої чи іншої партії, коли у респондентів запитують, чи готові вони підтримати партію на парламентських виборах. Щоб переконатися, що рейтинг партії на місцях може бути далеким від всеукраїнського рейтингу, варто згадати результати Аграрної партії України на місцевих виборах і до ВРУ впродовж 2015-2019 років. На виборах в ОТГ Аграрна партія набирала 15-20%, займаючи 3-4 місця, натомість на позачергових парламентських виборах за партію проголосували лише 0,5% громадян.

2. Соцдослідження «Рейтингу» найточніше відображає середній по Україні рейтинг партій до обласних рад. Чи не у кожному великому місті є свої популярні політпроекти. Так звані «партії мерів» відтягнуть чимало голосів у всеукраїнських партій, тому результати дослідження «Рейтингу» будуть суттєво відрізнятися від результатів виборів у містах, особливо в обласних центрах.

І так, що цікавого показало дослідження групи «Рейтинг»:

1. Пропрезидентська партія «Слуга народу» невпинно втрачає підтримку виборців. Зліва і справа її рейтинг «з'їдають» «Опозиційна платформа – За життя» та «Європейська солідарність».

2. Роль телевізора та інших ЗМІ для підвищення популярності партій ніхто не скасовував. Як бачимо, найактивніше нарощувати рейтинги вдається «ОПЗЖ», «ЄС» і «За майбутнє» — партіям, які мають потужну медіапідтримку.

3. ВО «Батьківщина» вже більше року вдається утримувати ядерний електорат. На виборах-2019 рейтинг партії був 8,2%, зараз – 8,6%. Водночас, партія Тимошенко так і не придумала, як повернутися у «вищу лігу», де зараз «грають» партії Зеленського, Медведчука і Порошенка.

4. З усіх політичних проектів, які створювалися і розкручувалися під вибори-2020, злетіла лише партія «За майбутнє», у якої зараз рейтинг понад 7%. Розкрутити до всеукраїнського рівня «Пропозицію» (1,6%) і «Перемогу Пальчевського» (0,9%) авторам політпроектів не вдалося. Не став наразі всеукраїнською партією також УДАР Віталія Кличка – рейтинг 2,7% в основному завдяки Києву.

5. Рівень підтримки «Голосу» (1,4%) та «Сили і честі» (1,2%) свідчить про те, що за останній рік вони нічого не зробили, аби стати всеукраїнськими партіями. «Голос» і «СіЧ» досі залишаються тими політпроектами, які створювалися під вибори-2019, без представництва у більшості регіонів країни.

6. Дещо дивує рейтинг «Нашого краю» (4%). У 2015 році політсила створювалася як сателіт партії влади, якою тоді був БПП. «Наш край», в який адміністрація тодішнього президента зібрала лояльних представників місцевих еліт та колишніх «регіоналів», показував непогані результати на виборах в ОТГ. Представники «Нашого краю», не знайшовши, вочевидь, для себе місць в інших партіях, вирішили скористатися більш-менш успішним брендом, електоральний потенціал якого ще не вичерпався.